Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Syrové cestoviny – Käsespätzle

2014-07-20
Asi najznámejší kulinársky výrobok z Vorarlbergu je syr a všetko, čo nejakým spôsobom súvisí s mliekom. „Hviezdou“ medzi všetkými syrmi je horský syr „Bergkäse“. Je to tvrdý syr, ktorý sa ponúka v rôznych stupňoch zrelosti.


(c) Osterreich werbung



Ak je mladý, približne 6-mesačný, má jemnú chuť a relatívne jemnú konzistenciu. S pribúdajúcim vekom - kúpiť sa dajú zväčša 1 až maximálne 2-ročné syry - je jeho chuť intenzívnejšia a jeho konzistencia podobná parmezánu. Čím je Bergkäse korenistejší, tým chutnejšie sú typické vorarlbergské syrové cestoviny Käsespätzle (alebo Käsknöpfle).

Ak sa však pokúsite nájsť recept, rýchlo si uvedomíte, že skoro každá kuchárka vo Vorarlbergu (alebo dokonca v celom Rakúsku) má na ne ten ultimatívny a jedinečne pravý recept. Niektoré nedajú dopustiť na 3 rôzne druhy syra, iné používajú namiesto vody mlieko, iné to celé zjemňujú pažítkou a mohli by sme vymenovávať ešte veľmi dlho. Tu Vám predstavíme zlatú strednú cestu... dalo by sa povedať, zlaté Käsespätzle.

Prísady pre 4 porcie:

• 500 g múky
• 250 ml vody (prípadne mlieka)
• 4 vajcia
• 1 ČL soli
• 2 cibule
• 250 g strúhaného syra (odporúčané druhy: horský syr Bergkäse, Räskäse, ementál alebo gouda, parmezán)
• 80 g masla
• biele korenie
• muškátový orech

Príprava:

Múku, vodu (prípadne plnotučné mlieko), vajcia, muškátový orech a soľ dáme do misy a mixérom rýchlo spracujeme na cesto (cca za 5 minút). Všetky recepty majú spoločné, že husté cesto sa má miešať dovtedy, kým nezačnú vznikať bubliny.

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu (dať variť skôr, ak varíme pre viac ľudí), pridáme štipku soli a cesto na spätzle hádžeme do vriacej vody cez sitko na spätzle. Slíže necháme krátko zovrieť, akonáhle vyplávajú na povrch, sú uvarené. Na záver ich precedíme a schladíme studenou vodou.
Na panvici usmažíme krúžky cibule do zlatohneda. Pridáme spätzle a zmiešame s cca 250 g syra.
Dobrú chuť!



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Hotely a reštaurácie poskytujú široké možnosti stravovania a ceny účtov vo väčšine prípadov zahrňujú už aj poplatok za služby.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Máj 2025
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Jún 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   0504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Beethoven Burgenland Dolné Rakúsko Donau-Auen Niederweiden Schloss Hof Slovak Lines The Illusionists Vianoce Vianočné trhy Viedeň kam s deťmi práca súťaž