2019-11-17
Slimáky nie sú v štajerskej kuchyni ničím výnimočným. Kedysi boli náhradou mäsa alebo pôstnym jedlom. Alexandra Monschein im teraz pomáha dosiahnuť novú kulinársku slávu.
Po záhrade Alexandry Monschein sa plazí až 96 tisíc vinohradníckych slimákov. Ako biovinárka a súčasne prevádzkovateľka pohostinstva má veľa skúseností so slimákmi. Nechcela s nimi "bojovať" a v roku 2018 ich začala cielene chovať. Slimáky druhu "petit gris" pomenovala "kleine Biowiesen Mo`Schnäck" (malé biofarmárske slimáčiky). Prírodné lúčne bylinky v ohradách robia zo slimákov výživné a chutné lahôdky bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú podstatne vyšší podiel bielkovín ako napríklad hovädzie mäso.
"Chuť slimákov možno najlepšie prirovnať k chuti teľacieho mäsa," odpovedá chovateľka na otázky skeptikov vyjadrujúcich svoju nechuť. Takých však veľa nie je. Posedenia Mo`Schnäck sa veľmi rýchlo v súčasnosti vypredajú. Slimáky servírujú k rizotu alebo s rôznymi omáčkami. Pražené slimáky sa podávajú ako vo Francúzsku, klasicky s bylinkovým maslom. Vlastným výtvorom pestovateľky sú "obaľované slimáky Mo`Schnäck s pestrým šalátom", čiže vyprážané slimáky s poľným šalátom. Alexandra pozýva na slimačie hody od novembra do júna vždy počas splnu a samozrejme k nim podáva aj svoje vlastné víno. Pohostinstvo je certifikované ako bioprevádzka a na tanier sa tu dostávajú iba výrobky z vlastného biohospodárstva a kontrolovanej bio produkcie iných farmárov z okolia.
Zdroj: Thermen- und Vulkanland Steiermark Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.