Slimačia farma Mo`Schnäck
2019-11-17
Slimáky nie sú v štajerskej kuchyni ničím výnimočným. Kedysi boli náhradou mäsa alebo pôstnym jedlom. Alexandra Monschein im teraz pomáha dosiahnuť novú kulinársku slávu.
© Alexandra Monschein
Po záhrade Alexandry Monschein sa plazí až 96 tisíc vinohradníckych slimákov. Ako biovinárka a súčasne prevádzkovateľka pohostinstva má veľa skúseností so slimákmi. Nechcela s nimi "bojovať" a v roku 2018 ich začala cielene chovať. Slimáky druhu "petit gris" pomenovala "kleine Biowiesen Mo`Schnäck" (malé biofarmárske slimáčiky). Prírodné lúčne bylinky v ohradách robia zo slimákov výživné a chutné lahôdky bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú podstatne vyšší podiel bielkovín ako napríklad hovädzie mäso.
"Chuť slimákov možno najlepšie prirovnať k chuti teľacieho mäsa," odpovedá chovateľka na otázky skeptikov vyjadrujúcich svoju nechuť. Takých však veľa nie je. Posedenia Mo`Schnäck sa veľmi rýchlo v súčasnosti vypredajú. Slimáky servírujú k rizotu alebo s rôznymi omáčkami. Pražené slimáky sa podávajú ako vo Francúzsku, klasicky s bylinkovým maslom. Vlastným výtvorom pestovateľky sú "obaľované slimáky Mo`Schnäck s pestrým šalátom", čiže vyprážané slimáky s poľným šalátom. Alexandra pozýva na slimačie hody od novembra do júna vždy počas splnu a samozrejme k nim podáva aj svoje vlastné víno. Pohostinstvo je certifikované ako bioprevádzka a na tanier sa tu dostávajú iba výrobky z vlastného biohospodárstva a kontrolovanej bio produkcie iných farmárov z okolia.
© Marlene Eibel
Weingut Dörfl Stubn Monschein Schwabau 21 8345 Straden
Zdroj: Thermen- und Vulkanland Steiermark Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
|
|
|