Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Tirolské polievky

2021-01-17
"Kto je polievky, má pekné guľaté kolená," hovorí jedno trochu svojrázne tirolské príslovie. Pravdepodobne odkazuje na skutočnosť, že v Tirolsku boli polievky od nepamäti až do obdobia pred niekoľkými desaťročiami základným pokrmom. Nie predjedlom, ako v súčasnosti, ale hlavným chodom.


Rakúsko - polievka - recept - austria.sk
© Tirol Werbung



Polievky sa jedli často ráno. A potom zase večer. A pretože ich Tiroláci konzumovali denne, dávali si na príprave svojich polievok veľmi záležať. Výsledkom ich úsilia sú preverené a do dokonalosti dovedené recepty na naozaj vynikajúce polievky. Hromady receptov.

Väčšinu územia Tirolska pokrývajú vysoké hory a v minulosti preto jednotlivé dediny a oblasti často bývali izolované. V dôsledku takéhoto odlúčenia všade vznikali lokálne variácie polievok. Napríklad obyvatelia údolia Zillertal sú - právom - pyšní na svoju polievku so šedým syrom, zatiaľ čo ľudia z Oberlandu nedajú dopustiť na miestnu polievku s "krapľami". Tí, ktorí berú súčasné trendy regionálnej kuchyne vážne, v Tirolsku budú musieť ochutnať bezpočet polievok. Viete ako stolovali Tiroláci v dávnych dobách? Rovnako ako Slováci: vtedy ľudia nemali taniere a všetci jedli spoločne z veľkého hrnca.



Rakúsko - polievka - recept - austria.sk
Zemiaková polievka © Tirol Werbung



Zemiaková polievka - Erdäpfelsuppe

Potrebujeme:
250 g bravčové pliecko
1,3 l vody
soľ
čierne korenie
koreňová zelenina
50 g masla
1 malá cibuľa
50 g múky
350 g zemiaky
estragón
pažítka

Postup:
Varte mäso spoločne s korením, kým mäso nezmäkne. Rozpusťte maslo, osmahnite nakrájanú cibuľu a múku. Do mäsového vývaru pridajte vodu a varte s nakrájanými zemiakmi asi 25 minút. Mäso medzitým nakrájajte na kúsky, pridajte do polievky a nakoniec podávajte s estragónom a pažítkou.

Unterland: Tiroláci z oblasti Unterland namiesto bravčového pliecka často používali prasačiu hlavu. Jednou z veľkých výhod polievok akéhokoľvek druhu bývala skutočnosť, že sa pri ich príprave dalo spotrebovať i také mäso, ktoré by ľudia inak nevyužili.

Rakúsko - polievka - recept - austria.sk
Polievka s praclíkmi © Tirol Werbung



Polievka s praclíkmi - Brezler

Potrebujeme:
4 praclíky
horúca voda
150 g Graukäse (šedého syru) alebo Zieger (dobre vyzretého šedého syra, ktorý je podobný parmezánu)
50 g masla
2 bielej cibule
mletá červená paprika
múka
pažítka
soľ
čierne korenie

Postup:
Ľahko osmahnite maslo a múku, pridajte vodu, syr a varte približne 10 minút. Dochuťte soľou a čiernym korením, pridajte praclík. Podávajte, keď praclík pri varení nabobtná. Medzitým nakrájajte cibuľu na tenké kúsky, zmiešajte múku s paprikou, pridajte cibuľu, osmažte a spoločne s pažítkou použite ako oblohu.

Wildschönau: Pretože polievka s praclíkmi je síce vegetariánska, ale veľmi výživná, bývala počas predveľkonočného pôstu obľúbeným pokrmom ku konzumácii nalačno. Na Popolcovú stredu sa dodnes na mnohých miestach podáva ako hlavné jedlo.

Rakúsko - polievka - recept - austria.sk
Jačmenná polievka © Tirol Werbung



Jačmenná polievka - Gerstensuppe

Potrebujeme:
120 g bravčového bôčika
1 cibuľu
75 g jačmeňa
250 g zeleniny (mrkva, celer)
1,5 litra vody
soľ
čierne korenie
petržlen

Postup:
Nakrájajte bôčik najemno a osmažte ho spoločne s cibuľou. Pridajte jačmeň a ešte všetko krátko osmahnite, potom prilejte vodu a varte približne hodinu. Po 40 minútach pridajte zeleninu, dochuťte soľou a čiernym korením a tesne pred podávaním pridajte petržlen. Polievku môžete ozdobiť listkami štiavom/šťovíkom a smaženým celerom.

Tirolsko: Jačmenná polievka je obľúbená po celom Tirolsku: jačmeň je totiž veľmi odolné obilie, ktoré rastie až do nadmorskej výšky okolo 1500 metrov. Namiesto drahého bôčika ľudia v polievke často varili kosť. Použitá kosť sa potom príležitostne odovzdávala chudobnejším rodinám, aby si mohli pripraviť svoju vlastnú jačmennú polievku.

Rakúsko - polievka - recept - austria.sk
Polievka s krapľami © Tirol Werbung



Polievka s krapľami - Krapflsuppe

Potrebujeme:
1 liter hovädzieho vývaru
1 paštrnák
1 mrkva
pór
petržlen

Na "kraple":
40 g masla
3 vaječné žĺtky
1 lyžička mlieka
40 g múky
3 vaječné bielky
soľ

Postup:
Maslo (izbovej teploty) vyšľahajte v mise, kým nebude ľahučké a napenené, potom pomaly pridávajte žĺtka. Ďalej prilejte vlažné mlieko a prisypte múku. Bielka šľahajte so soľou, kým nie sú tuhé, a potom ich pridajte do misy. Vzniknutú zmes umiestnite do obdĺžnikovej formy, ktorej dno je predtým potrebné vymazať maslom a poprášiť múkou. Pečte v rúre predhriatej na 220°C (s ventilátorom) počas približne 8 až 10 minút a potom obsah formy vyklopte na papier na pečenie. Nechajte vychladnúť a nakoniec nakrájajte na "kraple" v tvare kosoštvorca. Paštrnák, mrkvu a pór varte vo vývare z hovädzieho mäsa a hotovú polievku podávajte s "krapľami" a petržlenovou vňaťou.

Oberland: Polievky museli byť skutočne výživné, pretože sa obvykle jedli ako hlavné jedlo. Preto je súčasťou tirolskej kuchyne celá rada vložiek do polievok. Medzi ne samozrejme patrí predovšetkým množstvo rôznych druhov knedlí a tiež "kraple", ktoré bývali na rozdiel od nášho receptu často vyprážané na tuku.


Autor: gd
Zdroj: Tirol Werbung
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Máj 2025
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Jún 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   0504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Dachstein Dolné Rakúsko Krampus Neusiedler See Perchtenlauf ROGNER BAD BLUMAU Rattenberg Schloss Hof Tirolsko Vianoce Viedeň advent beh čertov hotel kam s deťmi klzisko kúpele múzeum vianočné trhy wellness Štajersko