2021-01-17
"Kto je polievky, má pekné guľaté kolená," hovorí jedno trochu svojrázne tirolské príslovie. Pravdepodobne odkazuje na skutočnosť, že v Tirolsku boli polievky od nepamäti až do obdobia pred niekoľkými desaťročiami základným pokrmom. Nie predjedlom, ako v súčasnosti, ale hlavným chodom.
Polievky sa jedli často ráno. A potom zase večer. A pretože ich Tiroláci konzumovali denne, dávali si na príprave svojich polievok veľmi záležať. Výsledkom ich úsilia sú preverené a do dokonalosti dovedené recepty na naozaj vynikajúce polievky. Hromady receptov.
Väčšinu územia Tirolska pokrývajú vysoké hory a v minulosti preto jednotlivé dediny a oblasti často bývali izolované. V dôsledku takéhoto odlúčenia všade vznikali lokálne variácie polievok. Napríklad obyvatelia údolia Zillertal sú - právom - pyšní na svoju polievku so šedým syrom, zatiaľ čo ľudia z Oberlandu nedajú dopustiť na miestnu polievku s "krapľami". Tí, ktorí berú súčasné trendy regionálnej kuchyne vážne, v Tirolsku budú musieť ochutnať bezpočet polievok. Viete ako stolovali Tiroláci v dávnych dobách? Rovnako ako Slováci: vtedy ľudia nemali taniere a všetci jedli spoločne z veľkého hrnca.
Potrebujeme: 250 g bravčové pliecko 1,3 l vody soľ čierne korenie koreňová zelenina 50 g masla 1 malá cibuľa 50 g múky 350 g zemiaky estragón pažítka
Postup: Varte mäso spoločne s korením, kým mäso nezmäkne. Rozpusťte maslo, osmahnite nakrájanú cibuľu a múku. Do mäsového vývaru pridajte vodu a varte s nakrájanými zemiakmi asi 25 minút. Mäso medzitým nakrájajte na kúsky, pridajte do polievky a nakoniec podávajte s estragónom a pažítkou.
Unterland: Tiroláci z oblasti Unterland namiesto bravčového pliecka často používali prasačiu hlavu. Jednou z veľkých výhod polievok akéhokoľvek druhu bývala skutočnosť, že sa pri ich príprave dalo spotrebovať i také mäso, ktoré by ľudia inak nevyužili.
Potrebujeme: 4 praclíky horúca voda 150 g Graukäse (šedého syru) alebo Zieger (dobre vyzretého šedého syra, ktorý je podobný parmezánu) 50 g masla 2 bielej cibule mletá červená paprika múka pažítka soľ čierne korenie
Postup: Ľahko osmahnite maslo a múku, pridajte vodu, syr a varte približne 10 minút. Dochuťte soľou a čiernym korením, pridajte praclík. Podávajte, keď praclík pri varení nabobtná. Medzitým nakrájajte cibuľu na tenké kúsky, zmiešajte múku s paprikou, pridajte cibuľu, osmažte a spoločne s pažítkou použite ako oblohu.
Wildschönau: Pretože polievka s praclíkmi je síce vegetariánska, ale veľmi výživná, bývala počas predveľkonočného pôstu obľúbeným pokrmom ku konzumácii nalačno. Na Popolcovú stredu sa dodnes na mnohých miestach podáva ako hlavné jedlo.
Potrebujeme: 120 g bravčového bôčika 1 cibuľu 75 g jačmeňa 250 g zeleniny (mrkva, celer) 1,5 litra vody soľ čierne korenie petržlen
Postup: Nakrájajte bôčik najemno a osmažte ho spoločne s cibuľou. Pridajte jačmeň a ešte všetko krátko osmahnite, potom prilejte vodu a varte približne hodinu. Po 40 minútach pridajte zeleninu, dochuťte soľou a čiernym korením a tesne pred podávaním pridajte petržlen. Polievku môžete ozdobiť listkami štiavom/šťovíkom a smaženým celerom.
Tirolsko: Jačmenná polievka je obľúbená po celom Tirolsku: jačmeň je totiž veľmi odolné obilie, ktoré rastie až do nadmorskej výšky okolo 1500 metrov. Namiesto drahého bôčika ľudia v polievke často varili kosť. Použitá kosť sa potom príležitostne odovzdávala chudobnejším rodinám, aby si mohli pripraviť svoju vlastnú jačmennú polievku.
Na "kraple": 40 g masla 3 vaječné žĺtky 1 lyžička mlieka 40 g múky 3 vaječné bielky soľ
Postup: Maslo (izbovej teploty) vyšľahajte v mise, kým nebude ľahučké a napenené, potom pomaly pridávajte žĺtka. Ďalej prilejte vlažné mlieko a prisypte múku. Bielka šľahajte so soľou, kým nie sú tuhé, a potom ich pridajte do misy. Vzniknutú zmes umiestnite do obdĺžnikovej formy, ktorej dno je predtým potrebné vymazať maslom a poprášiť múkou. Pečte v rúre predhriatej na 220°C (s ventilátorom) počas približne 8 až 10 minút a potom obsah formy vyklopte na papier na pečenie. Nechajte vychladnúť a nakoniec nakrájajte na "kraple" v tvare kosoštvorca. Paštrnák, mrkvu a pór varte vo vývare z hovädzieho mäsa a hotovú polievku podávajte s "krapľami" a petržlenovou vňaťou.
Oberland: Polievky museli byť skutočne výživné, pretože sa obvykle jedli ako hlavné jedlo. Preto je súčasťou tirolskej kuchyne celá rada vložiek do polievok. Medzi ne samozrejme patrí predovšetkým množstvo rôznych druhov knedlí a tiež "kraple", ktoré bývali na rozdiel od nášho receptu často vyprážané na tuku.
Autor: gd Zdroj: Tirol Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.