2021-03-25
Veľká noc v Rakúsku je spojená s množstvom zvykov a tradícií. Počnúc farebnými kraslicami, vychutnávaním špeciálnych veľkonočných jedál až po veľkonočný oheň. Tohtoročná Veľká noc 2021 pripadá na 4. apríla tohto roku.
Spolu s Vianocami je Veľká noc jednou z najväčších osláv roka v Rakúsku. Medzi Veľkou nocou a Vianocami je však jeden zásadný rozdiel. Zatiaľ čo Vianoce sa slávia každý rok 24.decembra, Veľká noc je podľa Mesiaca. Veľkonočná nedeľa môže pripadnúť najskôr na 22. marca a najneskôr 25. apríla, pretože je to prvá nedeľa po prvom jarnom splne.
Príprava sa koná v týždni pred Kvetnou nedeľou, zdobia sa kytice bahniatok farebnými stužkami. Ženy pripravujú farebné kraslice, najmä v južnom Burgenlande vytvárajú malé umelecké diela tzv. Stinatzer Ostereier. Keďže sú bahniatka v tomto období dôležitým zdrojom potravy pre včely, mnohí si konáriky jednoducho vyzdobia priamo na záhrade.
Veľká noc bez vajec je v Rakúsku nepredstaviteľná. Či už ako dekorácia alebo ako kulinárske potešenie po 40-dňovom pôstnom období, sú predmetom túžby. Nielen hľadanie kraslíc je pre deti čistým potešením. "Veľkonočný zajačik" pripravil pre deti malé veľkonočné hniezda naplnené sladkými čokoládovými kraslicami a čokoládovými zajačikmi. A tie je treba nájsť. Zatiaľ čo deti hodujú na čokoládových vajíčkach, dospelí si môžu vychutnať výdatné veľkonočné občerstvenie s mierne sladkým veľkonočným chlebom, ktorý je doplnené údenou veľkonočnou šunkou, strúhaným chrenom a vajíčkami uvarenými na tvrdo.
Požehnania potravín, takzvané "posvätenie mäsa", sú obvyklé najmä v južných spolkových krajinách. Vo veľkonočnom koši je tradične veľa dobrých pochúťok - šunka, vajcia, chren, chlieb a soľ. Zabalené do komplikovane vyšívaných obalov sú veľkonočné pokrmy požehnané na Bielu sobotu v kostoloch predtým, ako sú na Veľkú noc zjedené. V Korutánsku ľudia tradične jedia šťavnatú veľkonočnú šunku a chutný Osterkrainer s korutánskym Reindlingom. Sladké kvasnicové cesto plnené cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi, ktoré dodáva veľkonočnému občerstveniu sladkú i slanú chuť. K tomu sa podáva vaječný chren.
Ako alternatívu k veľkonočnému občerstveniu si v Rakúsku môžete pochutnať aj na veľkonočnej šunke v chlebovom ceste. Za týmto účelom sa kúsok údenej veľkonočnej šunky varí, zabalí do chlebového cesta a upečie sa v rúre. Samozrejme by nemalo chýbať sladké tradičné pečivo na Veľkú noc. Podávajú sa tu Osterpinzen (sladká pinca), Osterstriezel (vianočka) a veľkonočné vence vyrobené z kváskového cesta, ako aj pečený veľkonočný baránok. Keď už hovoríme o jahňacine, jahňacie mäso sa tiež často podáva na veľkonočné sviatky v Rakúsku. K dispozícii je čerstvá sezónna zelenina, ako je medvedí cesnak alebo špenát.
Teraz späť k veľkonočným zvykom okrem tých kulinárskych. Od Zeleného štvrtka do Bielej soboty kostolné zvony mlčia, pretože Kristus trpel a zomrel. Namiesto toho deti prechádzajú dedinami s takzvanými "rapkáčmi", drevenými hrkajúcimi nástrojmi a recitujú. Tento zvyk pramení v období pred príchodom kresťanstva. Ľudia totiž verili, že na Zelený štvrtok sa začínajú aktivizovať nečisté sily, ktoré bolo potrebné odohnať. A práve na to slúžili rapkáče. V roku 2015 bolo chodenie s rapkáčmi uznané UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo v Rakúsku.
V Štajersku sa na Veľkú noc je zvykom nosenie svätého ohňa. Deti nosia posvätený oheň z domu do domu. V starých plechovkách majú suchú kôru a konáriky, kde udržujú posvätený oheň z kostola. Plechovka je špeciálne upravená tak, aby žeravé uhlíky nezhasínali a dym odchádzal. Každý dom dostane kúsok ako ochranu na ďalší rok. Za odmenu deti dostanú sladkosti,kraslice alebo peniaze.
Veľkonočné vatry sa tiež tešia veľmi dlhej tradícii. Sú rozšírené najmä v alpských oblastiach. Zapaľujú ich v noci zo soboty na nedeľu. V salzburskom Lungau pripravujú dokonca až šesť metrov vysoké drevené debny.
Na mnohých miestach je tiež zvykom dávať deťom na Veľkú noc darček od krstných rodičov a kysnuté pečivo. V dolnorakúskom Mostvierteli je to "Godnküpfi". Umelecky upletené pečivo z briošky tvarované do rožku, kde je minca, ktorú dáva "boh" krstňaťu.
Na druhej strane v Salzkammergute existuje veľmi kuriózny zvyk, takzvaný "Oarradeln" ("vajcový bicykel"), ktorý má miestnych obyvateľov vychovávať k poriadkumilovnejšiemu správaniu. V noci z Veľkonočnej nedele na Veľkonočný pondelok sú všetky predmety, ktoré majú koleso a stoja okolo, odnesené. Takže v hornorakúskom Obertraun nie je nezvyčajné nájsť si na Veľkonočný pondelok bicykel na streche garáže.
Všetky tieto zvyky (a je ich ešte oveľa viac) majú v Rakúsku dlhoročnú tradíciu a vždy boli populárne.
Potrebujeme: 4 vajcia 120g cukru 120 g mäkkého masla štipka soli Kôra z bio citrónu pravá vanilka 140g pšeničnej múky (80 g mletých mandlí) 1 čajová lyžička prášok do pečiva Maslo a múka na pekáč Práškový cukor na posypanie
Príprava: Formu na pečenie si najskôr dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160° zhora/zdola. Pripravíme si cesto - vyšľaháme mixérom vajcia, cukor, maslo, soľ, vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru. Múku zmiešame s práškom do pečiva (a ak je chceme, aj s mletými mandľami) a potom opatrne dáme do formy. KeĎ je naplnená, jemne ňou poklepeme o pracovnú plochu, aby bolo cesto dobre rozložené a nezostali žiadne vzduchové bubliny. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 - 50 minút na najnižšej úrovni. Veľkonočného barančeka necháme vo forme trochu ochladiť, a potom ho necháme na mriežke úplne vychladnúť. Pred podávaním môžeme spodok v prípade potreby nožom zarovnať, aby nám koláč nepadal. Nakoniec ho pocukrujeme. Dobrú chuť!
Autor: gd Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.