Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Ako oslavujú Veľkú noc v Rakúsku?

2021-03-25
Veľká noc v Rakúsku je spojená s množstvom zvykov a tradícií. Počnúc farebnými kraslicami, vychutnávaním špeciálnych veľkonočných jedál až po veľkonočný oheň. Tohtoročná Veľká noc 2021 pripadá na 4. apríla tohto roku.


Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Viazanie kytíc na Kvetnú nedeľu © Steiermark Tourismus, ikarus.cc



Spolu s Vianocami je Veľká noc jednou z najväčších osláv roka v Rakúsku. Medzi Veľkou nocou a Vianocami je však jeden zásadný rozdiel. Zatiaľ čo Vianoce sa slávia každý rok 24.decembra, Veľká noc je podľa Mesiaca. Veľkonočná nedeľa môže pripadnúť najskôr na 22. marca a najneskôr 25. apríla, pretože je to prvá nedeľa po prvom jarnom splne.

Príprava sa koná v týždni pred Kvetnou nedeľou, zdobia sa kytice bahniatok farebnými stužkami. Ženy pripravujú farebné kraslice, najmä v južnom Burgenlande vytvárajú malé umelecké diela tzv. Stinatzer Ostereier. Keďže sú bahniatka v tomto období dôležitým zdrojom potravy pre včely, mnohí si konáriky jednoducho vyzdobia priamo na záhrade.

Veľká noc bez vajec je v Rakúsku nepredstaviteľná. Či už ako dekorácia alebo ako kulinárske potešenie po 40-dňovom pôstnom období, sú predmetom túžby. Nielen hľadanie kraslíc je pre deti čistým potešením. "Veľkonočný zajačik" pripravil pre deti malé veľkonočné hniezda naplnené sladkými čokoládovými kraslicami a čokoládovými zajačikmi. A tie je treba nájsť. Zatiaľ čo deti hodujú na čokoládových vajíčkach, dospelí si môžu vychutnať výdatné veľkonočné občerstvenie s mierne sladkým veľkonočným chlebom, ktorý je doplnené údenou veľkonočnou šunkou, strúhaným chrenom a vajíčkami uvarenými na tvrdo.



Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Košík plný veľkonočných dobrôt © Steiermark Tourismus, ikarus.cc



Požehnania potravín, takzvané "posvätenie mäsa", sú obvyklé najmä v južných spolkových krajinách. Vo veľkonočnom koši je tradične veľa dobrých pochúťok - šunka, vajcia, chren, chlieb a soľ. Zabalené do komplikovane vyšívaných obalov sú veľkonočné pokrmy požehnané na Bielu sobotu v kostoloch predtým, ako sú na Veľkú noc zjedené. V Korutánsku ľudia tradične jedia šťavnatú veľkonočnú šunku a chutný Osterkrainer s korutánskym Reindlingom. Sladké kvasnicové cesto plnené cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi, ktoré dodáva veľkonočnému občerstveniu sladkú i slanú chuť. K tomu sa podáva vaječný chren.

Ako alternatívu k veľkonočnému občerstveniu si v Rakúsku môžete pochutnať aj na veľkonočnej šunke v chlebovom ceste. Za týmto účelom sa kúsok údenej veľkonočnej šunky varí, zabalí do chlebového cesta a upečie sa v rúre. Samozrejme by nemalo chýbať sladké tradičné pečivo na Veľkú noc. Podávajú sa tu Osterpinzen (sladká pinca), Osterstriezel (vianočka) a veľkonočné vence vyrobené z kváskového cesta, ako aj pečený veľkonočný baránok. Keď už hovoríme o jahňacine, jahňacie mäso sa tiež často podáva na veľkonočné sviatky v Rakúsku. K dispozícii je čerstvá sezónna zelenina, ako je medvedí cesnak alebo špenát.



Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Veľkonočné rapkáče © Patzmannsdorf



Teraz späť k veľkonočným zvykom okrem tých kulinárskych. Od Zeleného štvrtka do Bielej soboty kostolné zvony mlčia, pretože Kristus trpel a zomrel. Namiesto toho deti prechádzajú dedinami s takzvanými "rapkáčmi", drevenými hrkajúcimi nástrojmi a recitujú. Tento zvyk pramení v období pred príchodom kresťanstva. Ľudia totiž verili, že na Zelený štvrtok sa začínajú aktivizovať nečisté sily, ktoré bolo potrebné odohnať. A práve na to slúžili rapkáče. V roku 2015 bolo chodenie s rapkáčmi uznané UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo v Rakúsku.



Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Veľkonočné ohne © Stadtfeuerwehr Murau



V Štajersku sa na Veľkú noc je zvykom nosenie svätého ohňa. Deti nosia posvätený oheň z domu do domu. V starých plechovkách majú suchú kôru a konáriky, kde udržujú posvätený oheň z kostola. Plechovka je špeciálne upravená tak, aby žeravé uhlíky nezhasínali a dym odchádzal. Každý dom dostane kúsok ako ochranu na ďalší rok. Za odmenu deti dostanú sladkosti,kraslice alebo peniaze.

Veľkonočné vatry sa tiež tešia veľmi dlhej tradícii. Sú rozšírené najmä v alpských oblastiach. Zapaľujú ich v noci zo soboty na nedeľu. V salzburskom Lungau pripravujú dokonca až šesť metrov vysoké drevené debny.



Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Godnküpfi (veľká brioška), Rudersdorf © Peter Sattler



Na mnohých miestach je tiež zvykom dávať deťom na Veľkú noc darček od krstných rodičov a kysnuté pečivo. V dolnorakúskom Mostvierteli je to "Godnküpfi". Umelecky upletené pečivo z briošky tvarované do rožku, kde je minca, ktorú dáva "boh" krstňaťu.

Na druhej strane v Salzkammergute existuje veľmi kuriózny zvyk, takzvaný "Oarradeln" ("vajcový bicykel"), ktorý má miestnych obyvateľov vychovávať k poriadkumilovnejšiemu správaniu. V noci z Veľkonočnej nedele na Veľkonočný pondelok sú všetky predmety, ktoré majú koleso a stoja okolo, odnesené. Takže v hornorakúskom Obertraun nie je nezvyčajné nájsť si na Veľkonočný pondelok bicykel na streche garáže.

Všetky tieto zvyky (a je ich ešte oveľa viac) majú v Rakúsku dlhoročnú tradíciu a vždy boli populárne.



Rakúsko - Veľká noc - zvyky - austria.sk
Pečený baranček © Vulkanlandhotel Legenstein



Recept: Veľkonočný pečený baranček

Potrebujeme:
4 vajcia
120g cukru
120 g mäkkého masla
štipka soli
Kôra z bio citrónu
pravá vanilka
140g pšeničnej múky
(80 g mletých mandlí)
1 čajová lyžička prášok do pečiva
Maslo a múka na pekáč
Práškový cukor na posypanie

Príprava:
Formu na pečenie si najskôr dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160° zhora/zdola. Pripravíme si cesto - vyšľaháme mixérom vajcia, cukor, maslo, soľ, vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru. Múku zmiešame s práškom do pečiva (a ak je chceme, aj s mletými mandľami) a potom opatrne dáme do formy. KeĎ je naplnená, jemne ňou poklepeme o pracovnú plochu, aby bolo cesto dobre rozložené a nezostali žiadne vzduchové bubliny. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 - 50 minút na najnižšej úrovni. Veľkonočného barančeka necháme vo forme trochu ochladiť, a potom ho necháme na mriežke úplne vychladnúť. Pred podávaním môžeme spodok v prípade potreby nožom zarovnať, aby nám koláč nepadal. Nakoniec ho pocukrujeme.
Dobrú chuť!


Autor: gd
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Máj 2025
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Jún 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   0504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Carnuntum Centrope Cisárska klenotnica Dolné Rakúsko Nova Rock Festival Prater Salzburgerland Schloss Hof Viedeň festival kam s deťmi lyže lyžovanie lyžovačka vstupenky víno zima