2021-10-06
Denne jedno jablko a nepotrebujeme lekára. Kto raz ochutnal štajerské jablko, ten vie, aké je šťavnaté a chrumkavé, aromatické, jemne kyslé, sladké,... a najmä plné vitamínov!
Štajersko je s rozlohou 5.200 hektárov najväčšou jabloňovou oblasťou v Rakúsku. Ročne sa tu zozbiera 180.000 ton jabĺk. Odrody sú od jemne kyslých až po sladké.
Početné hodiny slnečného svitu v lete, niekedy výrazné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou na jeseň: osobitné podnebie východného Štajerska dáva jablkám z tohto regiónu ich osobitnú chuť, intenzívnu farbu a vôňu, ako aj vyvážený pomer medzi cukrom a kyselinou.
Gala, Fuji alebo Kronprinz Rudolf - Štajersko ponúka celkovo desať rôznych odrôd jabĺk. Z hľadiska chuti sú rovnako rozmanité tunajšia príroda. Každý si tu nájde niečo pre seba. Samozrejme, jablká je najlepšie jesť priamo zo stromu. Často ho však čaká ešte dlhá cesta, kým sa konečne dostane do kuchýň ako jablkový ocot, jablkový chren alebo jablková štrúdľa. A štajerské jablká nie sú obľúbené len na varenie a pečenie. V lisovanej forme presvedčí svojich znalcov ako mušt, jablčný mušt alebo ovocná šťava.
Krajina jabĺk ponúka množstvo možností ochutnávky rôznorodého ovocia. Exkurzné miesta, ako je Dom jabĺk, vás pozývajú ochutnať a spoznať ich. Okrem toho sa v okolí hlavného mesta jabĺk Puch bei Weiz každoročne konajú podujatia, ako je Festival rozkvitnutých jabĺk alebo Festival jablkovej ulice, na ktorých si môžete vychutnať kulinárske špeciality z jabĺk v sprievode ľudovej hudby a tanca.
Steirische Apfelstrasse: v roku 1986 sa spojilo približne 40 poľnohospodárov a založili združenie "Štajerská jablková ulica". Základnou myšlienkou bolo posilniť hospodársku silu regiónu a priblížiť všetkým región miestneho ovocinárstva. Takto vznikla približne 25 km dlhá jablková cesta, ktorá sa začína pri Gleisdorfe na ceste Wechselbundesstraße (B54) a tiahne sa cez päť obcí. Ponuka je veľmi pestrá: čerstvé ovocie, jablčné mušty, jablkový džús, pálenky a rôzne jablkové výrobky. O pohodu sa starajú aj vinárne a dobré reštaurácie. Centrom ovocinárstva je Puch bei Weiz. Či už sa vydáte na cestu v čase kvitnutia alebo zberu jabĺk, vždy to bude zážitok.
Zdroj: Steirische Apfelstrasse Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.