2015-09-20
Burgenland je najvýznamnejšou vinárskou oblasťou v Rakúsku. Vedú ním hneď tri vínne trasy. Návštevníci tejto malej spolkovej krajiny ju nemôžu minúť, pretože nie je jediná burgenlandská dedina, kde by sa nevyrábalo výborné víno.
Vínne trasy v strednom Burgenlandu, v južnom Burgenlande, okolo Neziderského jazera a trasa pahorkatinou pri Neziderskom jazere mapujú asi 15.000 hektárov plôch, na ktorých sa pestuje vinič. Vynikajúce pôdy, teplé panonské podnebie a Neziderské jazero ako zásobáreň tepla a regulátor vzdušnej vlhkosti predstavujú takmer ideálne podmienky pre pestovánie viniča.
Na vínnej trase stredným Burgenlandom medzi hornatinami Ödenburger Gebirge, Bucklige Welt a Günser Berge dominuje odroda blaufränkisch čiže frankovka, zvlášť výrazné, zemité červené víno. Regiónu okolo obcí Neckenmarkt, Horitschon a Deutschkreutz sa podľa tejto odrody hovorí aj Blaufränkischland. Kto sa chce s týmto červeným vínom bližšie zoznámiť, môže sa v Horitschonu vydať na cestu za červeným vínom dlhú jeden a pol kilometra, ktorá prechádza miestnymi storočnými vinicami.
Cesta za červeným vínom trochu iného druhu vedie vínnymi pivnicami, ktoré vinári radi otvárajú svojim hosťom, aby im mohli odovzdávať svoje múdrosti o víne a samozrejme ich ponúkať k ochutnávke. Niektoré novostavby vínnych pivníc z posledných rokov predstavujú zároveň originálne architektonické projekty.
Stredný Burgenland
Zoznam vinárov zo stredného Burgenlandu predstavuje akúsi encyklopédiu najuznávanejších vinárov v Rakúsku: Lehrner, Kerschbaum, Weninger, Wellanschitz, Bayer, Heinrich, Gager, Gesellmann, Igler. Títo všetci získali so svojimi vínami už radu cien v národných i medzinárodných súťažiach. Stredný Burgenland nie je známy len špičkovými vinármi, ale aj hustou sieťou zámkov a hradov. Historické opevnené i neopevnené stavby tu nájdete na každom kroku a na hociktorej vyvýšenine, od zďaleka viditeľného hradu Forchtenstein až po renesančný zámok Lackenbach. V blízkosti Oberpullendorfu, kde stojí aj jeden zámok, uvidíte pri vjazde do obce Stoob tehlovo červené hlinené džbány, ktoré upozorňujú na to, že odtiaľto pochádza známy „Plutzer“, čo je typický burgenlandský hlinený džbán. V stoobskej keramickej odbornej škole, ktorá je jediná svojho druhu v Rakúsku, si môžu hostia vyrobiť svoje vlastné džbány na víno.
Neusiedler See
Najväčšia vinárska oblasť v Burgenlande sa nachádza okolo Neziderského jazera (Neusiedler See). Medzi mnohými vynikajúcimi viničmi, ktorým sa na tunajšej kamenitej, piesčito-ílovitej pôde darí, dominuje odroda (Blauer) Zweigelt. Vyrábajú sa tu však aj plné biele vína, a to v okolí Golsu.
Vínna trasa okolo Neziderského jazera vedie pozdĺž východného brehu až do Seewinkelu, ktorého slaná step je domovom pozoruhodnej fauny a flóry. Pre túto krajinu, známu pod maďarským slovom „puszta“, sú typické studne s okovom a sedliacke budovy s rákosovými strechami. Mikroklíma a piesčité pôdy v trojuholníku medzi obcami Podersdorf–Illmitz–Apetlon ovplyvňujú priaznivo pestovanie sladkých vín. Výsledkom dlhého kvasenia tunajšieho hrozna s vysokým obsahom cukru je zlatožltý nektár sladký ako med s jemnou hrozienkovou arómou. Tieto vína najvyšších akostných tried majú aj zodpovedajúcu cenu a predstavujú na trhu s vínami výnimočný a veľmi žiadaný produkt. Vínna trasa pahorkatinou pri Neziderskom jazere vedie západne od jazera. Pozdĺž hornatiny Leithagebirge sa vyrábajú biele vína, bohaté na minerály, odrôd rulandské biele (pinot blanc), chardonnay a vlašský rízling. Červeným vínam tu opäť dominuje frankovka. Zvláštne postavenie zaujíma vinárska obec Rust na juhozápadnom brehu jazera, kde sa vyrába aj sladké víno s prívlastkem známe ako „Ruster Ausbruch“. Toto malé barokné mestečko je aj sídlom Rakúskej vinárskej akadémie, ktorá usporadúva semináre o víne a ochutnávky vín. Kto má záujem spojiť na tejto vínnej trase vínnu kultúru s hudobnými zážitkami v inšpiratívnej atmosfére, má k tomu dostatok príležitostí pri Haydnových dňoch v Eisenstadte, pri operetnom festivale v Mörbischi a pri operných predstaveniach v kameňolome St. Margarethen.
Južný Burgenland
Južný Burgenland predstavuje najmenšiu vinársku oblasť v Burgenlande. Veľmi pozoruhodné je mesto Güssing s majestátnym hradom vybudovanom na sopečnom kuželi. Tunajšou zvláštnosťou je takzvaný Uhudler. Nie je to žiadny jódlujúci Rakúšan z Burgenlandu (Jodler), ako by sa dalo z tohto slova usudzovať, ale víno vyrobené z hrozna amerických rév, ktoré sa používajú ako podnože. Svetlo červený nápoj pripomína svojou chuťou jahody alebo ríbizle. Názory na Uhudler sa rôznia, niekto má pre neho len slova opovrhnutia, iní zasa nedajú na jeho jedinečnú ovocnú chuť dopustiť. Tento druh vína sa vo zvlnenej krajine južného Burgenlandu čapuje prakticky vo všetkých vinárskych výčapoch. Nikto už presne nevie, akého pôvodu je podivný názov „Uhudler“. Jedna z teórií hovorí, že po nadmernom požití tohto vína pripomíná údajne pohľad pijana výra (t.j. Uhu)... Isté je len jedno: kuriozity z jeho dlhej a premenlivej histórie vytvorili z vína „Uhudler“ skutočný kult.
Tip na dobré víno
Neďaleko od slovenských hraníc, len pár kilometrov od Bratislavy, sa určite zastavte na výborné víno vo vinárstve Weingut Kiss v obci Jois (Untere Hauptstrasse 69). Privítajú vás tu manželia Martina a Wolfgang Fischbach.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.