Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel
2014-04-19
Starý dobrý cisárov trhanec je známy ďaleko za hranicami Rakúska. O jeho pôvode kolujú rôzne historky, ale všetky sa točia okolo cisára Františka Jozefa I.
Cisárov trhanec (Kaiserschmarrn) © Tirol Werbung
Podľa niektorých to bola jednoduchá farmárka, ku ktorej cisár nečakane zavítal, keď sa chcel schovať pred zlým počasím a ktorá pre neho vyčarovala jednoduchý drevorubačský trhanec z prísad ako sú vajcia, ovocie a mlieko. Inokedy sa hovorí o dvornom kuchárovi, ktorému sa nepodarili palacinky a pridal k nim hrozienka a čerešne a posypal ich množstvom práškového cukru a servíroval ako novú kreáciu. Tento "výmysel" si takto zaslúžil názov cisárov trhanec (Kaiserschmarrn). Akokoľvek to bolo, trhanec je každopádne chutný a s týmto receptom by sa mal podariť.
Potrebujeme: (Prísady pre 2 - 4 porcie) • 3 vajcia • 500 ml mlieka • 1 ČL cukru • štipku soli • 350 g hrubej múky • prípadne 1 PL hrozienok • minerálna voda (perlivá) • 30 g masla alebo margarínu • práškový cukor na poprášenie Doba prípravy: cca 15-20 minút
Príprava: Oddelíme žĺtok od bielka. V mise šľahačom silno vyšľaháme žĺtok, cukor a soľ. Za stáleho miešania pridáme múku, až kým masa trochu nestuhne. Podľa chuti jemne primiešame hrozienka. Pridáme trochu minerálky, tá trhanec nadýcha. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do masy. Maslo alebo margarín roztopíme v panvici a pridáme masu. Pri strednej teplote necháme stuhnúť spodnú časť. Varechou alebo palacinkovou naberačkou rozdelíme a otočíme a dvoma vidličkami potrháme masu. Trhanec stále opatrne otáčame, v žiadnom prípade nestláčame (!) až kým je hotový. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Tradičná príloha k cisárovmu trhancu je slivkový kompót. Môžeme ho však servírovať s úplne iným kompótom, napr. jablkovým, čerešňovým kompótom alebo čerstvou ovocnou šťavou.
Slivkový kompót
Potrebujeme: (Prísady pre 3 - 4 osoby) • 500 g sliviek • 100 ml vody • 50 - 150 g cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia) • 1 citrón • malý kúsok škoricovej kôry • 2 klinčeky
Príprava: Cukor, citrónovú šťavu, škoricovú kôru a klinčeky necháme zovrieť vo vode. Vykôstkujeme a rozpolíme slivky (ak ich treba lúpať, polejeme ich predtým vriacou vodou), necháme zovrieť a prikryté dusíme domäkka (rozpoznáme to tak, že sa šupa oddelí a začne sa točiť a slivky sa začnú rozpadávať). Kompót necháme vychladnúť, prípadne ochutíme cukrom a citrónovou šťavou a podávame studený.
zdroj: Rakúska turistická správa
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
|
|
|