2016-09-03
Kto sa vyberie na bicykli po stopách tradičnej výroby syrov v Tennengau, zažije idylické lúky a pasienky všade naokolo – vrátane pasúcich sa kráv, ktoré vykúkajú spoza plotov na kraji cesty a výhľadu na mohutné vrcholy hôr.
Syrová cyklistická trasa (Käse-Rundtour) zahŕňa na 21,5 kilometroch prírodné a kulinárske zvláštnosti Tennengau od/do centra mesta Kuchl. Už po dvoch kilometroch je zastávka na oddych s možnosťou prehliadky biovýroby syrov vo Fürstenhofe. Samozrejme ponúka „syrár“ Niki Rettenbacher tiež ochutnávku svojich špecialít, ako je napr. syr údený na dreve, lahodný prírodný plátkový syr, syr s korením, tekvicou a čili, alebo v neposlednom rade aj syr „Zwiefachen“, špecialita podniku s dvoma rozdielnymi plesňovými kultúrami – vo vnútri Roquefort, zvonka Camembert.
Stále popri železnici vedie ďalej táto pôžitková trasa až do centra mesta Golling. Tu sa oplatí po druhýkrát zosadnúť z bicykla a navštíviť pôžitkový svet Döllerer´s Genusswelten, ktorý sa skladá z prvotriednej reštaurácie, hostinca, obchodu s delikatesami a mäsiarstvom, ako aj exkluzívnej vinotéky s vlastným vínnym barom. Ďalej pedálujú cyklisti pohodlne popri starých sedliackych dvoroch tzv. Hiasenbauern do Strubau až po Georgenberg. V lesíku zurčí potôčik, ktorého krištáľovo čistá voda láka na čľapkanie sa. Po príchode do Bad Vigaun sa núka možnosť urobiť si zastávku v hostinci Landgasthof Neuwirt alebo Gasthof Langwies, predtým ako sa vyberiete na poslednú etapu, ktorá vedie späť do Kuchl.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Viedeň má jedno z najvyšších čísel počtu samovrážd na svete.