2018-11-27
Ak niečo nesmie chýbať počas adventu na prestretom stole, potom je to určite sladký Kletzenbrot s kúskami sušeného domáceho aj exotického ovocia a orechmi. Po prvýkrát si z neho odkroja ráno na Štedrý deň.
Kletzenbrot sa pripravuje zo sušeného ovocia, orieškov a kysnutého cesta.
Potrebujeme na cesto: 1 kg ražnej múky 1 PL koriandru 1 PL feniklu 1 PL soli cca. 500 ml vody
Potrebujeme na kvások: 1/4 l cmaru 4 PL ražnej múky 40 g kvasníc
Potrebujeme na plnku: 700 g sušených hrušiek 200 g hrozienok 200 g korintiek 100 g oranžátu 100 g citronátu 100 g lieskových orechov 200 g vlašských orechov 150 g sušených sliviek 100 g sušených fíg 1 ČL škorice 2 PL rumu
Príprava: Na cesto si minimálne 24 hodín vopred nachystáme kvások, vďaka ktorému chlebík vykysne a bude krásne nadýchaný. Kvások pripravíme tak, že zmiešame vlažný cmar s kvasnicami a preosiatou múkou a necháme stáť prikryté na teplom mieste. Na nasledujúci deň zmiešame vo veľkej mise všetky ostatné suché prísady do cesta a urobíme v strede jamku, do ktorej pridáme kvások. Dobre premiešame a necháme stáť na teplom mieste asi 25 minút. Medzitým pokrájame sušené ovocie na malé kúsky, nasekáme orechy a zmiešame s trochou škorice a rumu. Cesto a ovocno-orieškovú zmes potom vymiesime s vlažnou vodou (pridávame postupne) na pevné cesto. Pred pečením necháme kysnúť asi 60 minút. Cesto vyklopíme na papier na pečenie, potrieme vodou a pečieme asi 90 minút pri 200 °C. Dobrú chuť!
Zdroj: Tourismusverband Murau-Kreischberg Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Príslovie "pripraviť niekomu kakaový kúpeľ" znamená v nemčine čosi ako "vystreliť si z niekoho, ťahať mu medové motúzy"