2021-09-05
Začiatkom septembra sa Salzburgerlande začína piate ročné obdobie, Farmárska jeseň. V tomto výnimočnom období majú návštevníci možnosť spoznať autentickú kultúru a zvyky tohto alpského regiónu. Ľudia sa stretávajú, oslavujú, ochutnávajú a zoznamujú sa s tradičným vidieckym životom. Folklór, priateľská atmosféra, ukážky remesiel, výlety, kurzy varenia, dožinky a zháňanie dobytka z pasienkov do údolia sú každoročne do neskorej jesene hlavnými lákadlami pre návštevníkov.
Ak ste mali pocit, že na konci leta až do začiatku zimnej sezóny je v Salzburgerlande kľud a nič zvláštne sa nedeje, nie je to tak. Obdobie medzi dvoma hlavnými turistickými sezónami je pestré, voňavé, plné lahodných chutí, hudby, tanca a zábavy. Je to čas zberu úrody, dožinkových slávností a osláv Farmárskej jesene. Prvýkrát sa konali v roku 1996 v mestečku Obertrumm am See v salzburskej oblasti jazier. Odvtedy sa stal obľúbeným a hojne navštevovaným podujatím, na ktorom všetci oslavujú koniec leta a spolu s miestnymi obyvateľmi, farmármi a združeniami sa tešia z bohatstva prírody a úrody.
Keď sa na horských pastvinách končí leto, pastieri a ich dobytok sa vracajú do údolia. Roľníci idú naposledy pred zimou na polia, aby doviezli seno, pozbierali ovocie, obilie alebo zeleninu. Je čas na spracovanie úrody. Varia sa džemy, lisujú sa šťavy, z ovocia sa destilujú liehoviny, z udiarní vonia slanina a klobásy. Farmári prinášajú všetky tieto čerstvo vyrobené produkty na farmárske trhy, kde ich možno ochutnať a kúpiť v stánkoch. Po náročnom lete je to však konečne aj príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa, posedieť si, zatancovať si alebo si vychutnať dobré jedlo.
Hostitelia a podniky zapojené do osláv Farmárskej jesene samozrejme nesmú vynechať typické salzburské regionálne jedlá. Patria k nim rôzne jedlá z miestnych zemiakov, mäsové knedle na pive, divina, halušky na rôzne spôsoby, sladké šišky, štrúdle, jablkové záviny a iné pochúťky. Ich zoznam by zabral niekoľko strán. Rozhodne sa môžete tešiť na skutočný kulinársky pôžitok pre chuťové bunky. Po dobrom jedle sa zvyčajne ochutnáva pálenka, vyrobená napríklad z brusníc, hrušiek,... Výborné sú aj limonády z bazových plodov, malín alebo ovocných muštov. Na Farmárskej jeseni sa koná veľa podujatí venovaných chuťovým pôžitkom.
Autor: gd Zdroj: Salzburgerland Tourismus Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.