![]() |
|
||||||||
Otestovali sme 4* Hotel Bergzeit v zimnom Grossarle2025-02-12Prišli sme na pár dní do zimného raja Grossarl a bývali sme počas nášho pobytu v hoteli s príznačným menom - Bergzeit (Horský čas). Spája sa tu šarm talianskej pohostinnosti a rakúskej srdečnosti - tak ako aj majitelia prepojili svoju lásku, taliansky Mariano si získal srdce rakúskej Evy. ![]() 4* Hotel Bergzeit, Grossarl © Austria.SK Hotel Bergzeit je vzdialený od Bratislavy cca 400 km jazdy autom. Niekto to dá na jeden šup, niekto s prestávkami... Keď cestujeme týmto smerom, zastavujeme sa v štajerskom Liezene na kávu, občerstvenie. Z Liezenu je to už len cca sto kilometrov k hotelu. Nachádza sa v obci Grossarl, ktorá je centrom doliny Grossarltal, v Salzburgerlande. Pred pár rokmi sa stala súčasťou združenia Ski amadé (Ski amadé tvorí 28 lyžiarskych oblastí a miest v Rakúsku, ktoré spolu tvoria druhú najväčšiu lyžiarsku oblasť v Európe). Možno aj vďaka tomu sa Grossarl rozrastá o čosi rýchlejšie. Okrem apres ski barov, rôznych typov reštaurácií, sú tu aj potraviny, požičovne športových náradí a v prvom rade - fantastická oblasť lyžovania (do toho zahŕňame aj iné zimné športy). V zime sme tu už po niekoľkýkrát a vidíme, ako sa hotely rozrastajú, služby sa rozširujú,... v pozitívnom zmysle. ![]() výhľad z apartmánu hotela Bergzeit na svahy, 2025 © Austria.SK Vyviezli sme sa výťahom na najvyššie, štvrté poschodie. Prvé dojmy po otvorení dverí do nášho apartmánu boli skvelé. Vstupnou chodbičkou, kde bola kúpeľňa so sprchovým kútom naľavo a samostaným wc s umývadielkom napravo, sme vošli do veľkej miestnosti. Prišli sme poobede, preto bola zaliata slnečnými lúčmi, ktoré prenikali dnu cez veľké francúzske okná. Akosi automaticky sme otvorili okno/dvere a vstúpili na veľkú terasu. Mali sme výhľad na pohorie Grossarlu, na lyžiarov na svahu a dve stanice lanoviek. Slnko bolo pre nás vzácne, keďže sme prišli z Bratislavy, kde niekoľko dní bolo len sychravo a zamračené. ![]() náš apartmán v hoteli Bergzeit, 2025 © Austria.SK Až potom sme sa opäť vrátili dnu a objavovali, čo všetko sa tu nachádza - kávovar s kapsulami, mini chladnička, skrine s posuvnými dverami, trezor, manželská posteľ, kreslo, stolík s lavicou a televízor. Obrovské okná mali žalúzie, ktoré sme zaťahovali len na noc. Z tejto veľkej spálne sme prešli do takmer rovnako veľkej, ktorá dvom ubytovaným slúži ako obývačka a ak sem príde rodina, práve tu spia deti - na rozkladacom gauči, prípadne aj na sklápacej posteli. Aj tu bolo kreslo, drevená stolička, tv, okrúhly stolček, na ktorom nás čakala voda v karafe, spolu s privítaním. Tieto izby boli oddelené zaťahujúcimi dverami. ![]() požičovňa lyží pri Panoramabahn, 2025 © Austria.SK Po vybalení vecí sme spolu s dcérami išli do požičovne objednať na nasledujúce dva dni lyže a snowboard. Mohli sme ísť aj do 250 m vzdialenej predajne, ale my sme išli tam, kde sme zašli zakaždým, keď sme tu boli - ku gondole Panoramabahn Grossarltal, čo je len o kúsok ďalej. Zároveň sme si vybavili na pokladni skipasy. Neďaleko je aj Billa, má vynikajúce vybavené potraviny (čerstvé, aj polotovary), ale najmä drogériu - zabudla som si vziať zubnú kefku, tak som si ju tu kúpila. Neskôr sme zistili, že hotel poskytuje okrem iného aj služby zábudlivcom ako som ja, takže zubné kefky, krémy, atď si môžete kúpiť za férovú cenu aj tu na recepcii. Takáto vychádzka nám dobre padla po cestovaní v aute, hoci až taká dlhá nebola, pretože z hotela je naozaj všade blízko. ![]() reštaurácia hotela Bergzeit, 2025 © Austria.SK Zimná dovolenka al dente ![]() večera č.1 v hoteli Bergzeit © Austria.SK Naša prvá večera bola takáto: predjedlo: cuketovo-limetkový šalát so syrom burrata z Talianska a bazalkou, krémová karfiolová polievka s krutónmi, do ružova opečený roastbeef s gratinovanými zemiakmi a ako dezert Hippen Cannelloni (pena z írskeho krému, čerešne). ![]() večera č.2 v hoteli Bergzeit © Austria.SK Naša druhá večera: predjedlo: kalerábové čipsy s orieškami, cmarom a bresaolou (sušené, solené hovädzie mäso z Talianska), polievka Tom Kha Gai - ázijská kuracia s kokosovým mliekom a hríbmi, Cordon bleu s petržlenovými zemiakmi, brusnicami a citrónovým želé a ako dezert profiteroles (z odpaľovaného cesta) so šľahačkou a kávovou polevou. ![]() večera č.3 v hoteli Bergzeit © Austria.SK Naša tretia večera: predjedlo: tatársky biftek s wasabi, chlebovým čipsom a talianskym sladom, tekvicová polievka s pečenou cibuľou, nasledovali morčacie kúsky s basmati ryžou, mrkvou a hríbmi, dcéry si vybrali bolonské špagety (vyhlásili, že ešte nikdy nejedli lepšie), dezert bol Topfenschmarrn - tvarohový cisársky trhanec s marhuľovým džemom, vanilkovou zmrzlinou a čučoriedkami. ![]() raňajky v hoteli Bergzeit © Austria.SK Super, že raňajky boli pripravené už od 7:30 hod. formou bufetu, aby sme mohli ísť medzi prvými na svah. Majiteľ a manažér hotela Mariano pripravoval na prianie praženicu, omelety, opekanú slaninku priamo pred nami. V ponuke boli aj domáce džemy, mlieko, káva, nealko nápoje, palacinky, zdravé smoothies a dokonca i prosecco... Komu čo chutí, aby sa pripravil na super výkony na svahu. Ráno sme zakaždým našli ponuku menu na večer, nadiktovali sme, čo sme si priali. ![]() rodina Nalin-Prommegger, majitelia hotela Bergzeit © Hotel Bergzeit, fotograf Michael Gruber A dôvod, prečo práve tu tak pekne kombinujú rakúske a talianske prvky je, že sa spojila talianska láska s rakúskou - Mariano z talianskeho Benátska si vzal za manželku rakúsku Evu. Spolu s dvomi dcérami vedú hotel s láskou a je to poznať. Sú prítomní všade - na recepcii, v kuchyni, na bare,... V rakúskych hoteloch, ktoré nie sú súčasťou veľkej hotelovej siete, vždy cítite prítomnosť majiteľa. Víta vás pri príchode ako svojho starého známeho, pri stole v reštaurácii sa zaujíma, či vám chutí, či nepotrebujete a nechcete niečo zmeniť, upraviť, dáva tipy na výlety a akcie, ktoré sa konajú v okolí, prípadne vás oni sprevádzajú na výletoch. ![]() nočný výhľad z terasy nášho apartmánu hotela Bergzeit, 2025 © Austria.SK Vrátili sme sa do apartmánu na štvrtom poschodí (niekto peši, niekto s výťahom). Vonku už bola tma, terasu sme mali podsvietenú jemným svetlom. Zvedavo sme nakukli von a aj večer stál ten výhľad za to! Videli sme nočné divadlo - ratraky upravovali svah a silným prúdom svetla si svietili pred seba, z ľavej strany lyžovali lyžiari s čelovkami,... ![]() sánky pred hotelom Bergzeit, 2025 © Austria.SK Hotel Bergzeit má pre svojich hostí požičovňu sánok, vlastný hotelový lyžiarsky svah (ak je dostatok snehu). Domáci odporúčajú sánkovačku na dvoch miestach v Grossarl: ![]() bar a lobby so Simi v Bergzeit, 2025 © Austria.SK Záver:
|
Viete že...Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.Registrácia
|
Content Copyright © 2012-2025 - All Rights Reserved - Austria.SK
Designed by: Delphine
Zásady ochrany osobných údajov nájdete: TU.