2015-07-27
Kukuričná kaša sa pôvodne považovala za „pokrm chudobných“, neskôr sa ale vypracovala na oceňovanú klasiku vorarlberskej kuchyne.
Kukuričná kaša Riebel (c) Richard Dietrich
"Riebel" sa tradične pripravuje zo svetlej vorarlberskej kukuričnej kaše, zmesy mlieka a vody, soli a masla. Hmotu je potrebné zmiešať večer, počas noci nechať odstať na chladnom mieste a na druhý den sa potom plytkou lyžicou vykrajujú halušky, ktoré sa smažia na panvici a ľahko rozmačkajú. Potom je potrebné rukou ju rozotrieť na jemné žmolky - a práve tento krok prípravy dal pochúťke meno Riebel. Hotová špecialita sa podáva niekedy s cukrom, niekedy s jablkovým pyré alebo s kompótom - ale dovolené sú aj chutné variácie so syrom. V tejto podobe vydrží mlieko mnoho dní, preto bol pokrm veľmi častý na salašoch vysoko v horách.
Potrebujeme: 1-2 hrnčeky kukuričnej krupice 125 g rozpusteného masla, 1 štipku soli, 1/2 l vody, 1/2 l mlieka.
Príprava: Zohrejeme rozpustené maslo, soľ, vodu a mlieko. Vmiešame 1-2 hrnčeky kukuričnej krupice. Akonáhle hmota zhustne, necháme ju vychladnúť, a potom osmažíme. Môžeme osladiť a podávať s kávou, prípadne s jablkovým pyré alebo so syrom.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.