Premena Mariahilfer Straße na pešiu zónu je ukončená
2015-07-31
Ulica Mariahilfer Straße je známym pojmom nielen v samotnej Viedni. Za takmer 190 rokov svojej existencie sa stala centrom nákupov a najnovšie sa mení aj na miesto stretnutí a oddychu v centre mesta. To všetko kvôli premene nákupnej ulice na pešiu zónu bez áut.
Mariahilfer Straße – pešia zóna (c) Christian Fürtner/MA 28
Transformácia Mariahilfer Straße je dokončená. 1,6 km dlhá ulica, jedna z najkrajších nákupných ulíc v Európe, bude odteraz slúžiť nielen na nákupy, ale stane sa aj miestom stretnutí, rôznych aktivít a zónou pre chodcov a cyklistov v prostredí s dostatkom voľného verejného priestoru s otvorenými konštrukciami, zeleňou a príjemnou atmosférou.
Každý deň sa po Mariahilfer Straße pohybuje až sedemdesiat tisíc ľudí. Premenou ulice získajú chodci viac priestoru na prechádzky, oddych a relax. „Verejný priestor bude vrátený chodcom,“ hovorí splnomocnenkyňa pre problematiku mestskej chôdze, Petra Jens. A dodáva, že otvorenie novej Mariahilfer Straße je jedným z vrcholov viedenského roka, ktorý je venovaný chôdzi. „Je jednoznačne vidieť, aký význam prikladá mesto Viedeň téme chôdze,“ uzatvára Jens.
Začiatkom ostatného roka rozhodli o zmene charakteru ulice obyvatelia Mariahilfer Straße a jej okolia. Po jedenástich mesiacoch je prestavba povestnej nákupnej ulice zavŕšená a to oslávia obyvatelia celej Viedne pouličnou slávnosťou 1. augusta.
Oslavovať sa bude nielen na Mariahilfer Straße, ale i na ďalších miestach v centre mesta. Na programe happeningu sú okrem koncertov i rôzne športové a iné aktivity. Viedenská agentúra pre mobilitu ponúkne popri informáciách o viedenskej cyklodoprave a možnostiach peších presunov po meste aj možnosť vyskúšať si prostredníctvom vlastných krokov vyrobiť elektrickú energiu.
(com)
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.