Pestovanie maku má v regióne Waldviertel na sever od Dunaja dlhú tradíciu. V päťdesiatych rokoch minulého storočia však začalo upadať a dostalo sa už takmer do zabudnutia, keď farmári začali znovu objavovať túto starobylú plodinu. Zemiaky, druhá hlavná ingrediencia Waldviertler Mohnzelten (makového koláča v zemiakovom ceste), nikdy svoj význam v tomto drsnom regióne nestratili.
Makovník (Mohnzelten)
Potrebujeme (pre 4 osoby)
Plnka 100 g masla 200 g pomletého maku 150 g cukru med vanilkový cukor škorica rum
Cesto 400 g múčnych zemiakov 500 g múky na pečenie 250 g masla 2 vajcia 2 lyžice smotany soľ, jedlá sóda
Postup Najskôr uvaríme zemiaky, ešte zahorúca ich ošúpeme a pretlačíme ich lisom na zemiaky. Vymiesime cesto so všetkými prísadami. Plnku pripravíme tak, že rozpustíme maslo a pridáme ostatné ingrediencie. Plnka by mala byť hladká. Vymiesené cesto vytvarujeme do valca, nožíkom ho pokrájame na časti a vytvarujeme ich do plochých, okrúhlych kotúčov (placiek). Plnku dáme doprostred placky, vytvarujeme okrúhle gule a dáme ich na vymastený pekáč. Aby nám pri pečení nepopraskali, popicháme ich s vidličkou. Keď máme plný pekáč, knedličky jemne sploštíme a dozlatista upečieme v rozpálenej rúre pri 200 stupňoch. Dobrú chuť!
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.