Vrcholom roka v Grazi (GenussHauptstadte) je nepochybne Dlhý stôl: letný večer, ktorý je rovnako chutný ako nezabudnuteľný. Čítajte viac ...
zverejnené 03.07.2024
Slovenský deň na zámku Marchegg v júli
Počas nášho štátneho sviatku, už teraz v piatok, bude Highlight exkurzia (Zámok, Bocian a spol.) v slovenskom jazyku. Čítajte viac ...
zverejnené 22.04.2024
Wir sind Brot - my sme chlieb
V každej časti Rakúska sa koná festival, ktorý charakterizuje danú lokalitu - napríklad víno, pivo, syry, mäso,... V hornorakúskom regióne Entdeckerviertel premýšľali, čo ich charakterizuje a čím by zaujali, čo je u nich výnimočné. Nemuseli dlho premýšľať - je to chlieb. Čítajte viac ...
zverejnené 19.02.2024
Párik bocianov sa v ÖBB cíti ako doma už druhú zimu
Pred dvoma rokmi sa pár bocianov rozhodol, že sa ich novým domovom stane stožiar ÖBB na železničnej stanici Perg. Minulý rok dokonca úspešne vyviedli potomstvo. Dva bociany žijú v regióne už druhú zimu a zdá sa, že sú veľkými fanúšikmi ÖBB, ktoré pre nich "pripravili" stožiar rozhlasu. Čítajte viac ...
zverejnené 15.02.2024
MICHELIN sa v roku 2025 vracia do Rakúska so svojím výberom reštaurácií
Sprievodca MICHELIN spolupracuje s Rakúskou národnou turistickou centrálou a ôsmimi krajinskými turistickými organizáciami
cestovného ruchu. Nový výber MICHELINu pre Rakúsko bude uverejnený v januári 2025. Zdôrazňuje pozíciu krajiny ako fascinujúcej svetovej destinácie: od reštaurácií po hotely, od pulzujúcich metropol po autentické regióny. Čítajte viac ...
zverejnené 14.02.2024
Festival čokolády 2024
Milovníci čokolády by si mali vo svojich diároch poznačiť dôležitý dátum do svojho diára. Na budúci týždeň sa v Marx Halle uskutoční čokoládový festival s kulinárskou šou a stánkami s čokoládovými špecialitami. Čítajte viac ...
zverejnené 12.12.2023
Adventné trhy pri jazere Neusiedler See
Jablkový punč, pečené mandle, koledy a sviečky: čas pred Vianocami je aj čas na vianočné trhy. Stretnúť sa s priateľmi, poprechádzať sa, porozprávať, spolu sa tešiť na Vianoce. Čítajte viac ...
zverejnené 23.10.2023
Viedenský kongres o whisky - jeseň 2023
Viedeň sa opäť stáva medzinárodným centrom whisky. Množstvo liehovarov, manažérov značiek, obchodníkov a nezávislých plničov predstaví na Vienna Whisky Convention špičkové značky a odrody z celého sveta, ako aj nováčikov, ktorí ešte len čakajú na svoje objavenie. Čítajte viac ...
zverejnené 22.06.2023
Marhuľový festival v meste Krems
Aj tohtoročný júl je venovaný najsladšiemu ovociu oblasti Wachau - marhuli! Počas troch júlových víkendov sa v starom meste Kremsu všetko točí okolo pôžitku, ľudovej kultúry a marhúľ. Čítajte viac ...
zverejnené 11.06.2023
V Dolnom Rakúsku všetky cesty vedú k vode
Turistické cyklistické siete v Dolnom Rakúsku sú prepojené aj s trasami, ktoré prechádzajú Slovenskom. Sú výborne značené, plné atrakcií, výhľadov a kvalitných služieb. Môžete sa vybrať na krátky výlet alebo dovolenku, ktorá bude trvať viac dní. Tematické okruhy vás zavedú napríklad k tichým vodám, do divokej prírody, za históriou i kultúrou alebo obľúbenou gastronómiou. Čítajte viac ...
zverejnené 25.05.2023
Conditorei SLUKA – sladká tradícia vo Viedni
Malinová panna cotta, pistáciový zákusok alebo ovocný koláč - nielenže to znie ako leto, ale tieto sladké výtvory v tradičnej cukrárni Sluka tak aj chutia. K. u. K. Conditorei je už približne 130 rokov garantom cukrárskeho umenia na najvyššej úrovni. V pekárni v centre Viedne sa torty a koláče vyrábajú podľa tradičných receptúr a z vysokokvalitných surovín. Čítajte viac ...
zverejnené 11.05.2023
Donauturm: jarný kulinársky zážitok vo výške 170 m
Turm-Restaurant sa otáča a poskytuje 360° panoramatický výhľad. Vychutnajte si úchvatný výhľad na Viedeň vo výške 170 metrov, ďaleko od ruchu mesta. Čítajte viac ...
zverejnené 09.03.2023
Sezóna vo viedenskom Schweizerhause čoskoro začína
Schweizerhaus je tradičná viedenská reštaurácia, ktorá je neoddeliteľne spojená s Pratrom. Čítajte viac ...
zverejnené 06.02.2023
Závin s červenou kapustou - Rotkrautstrudel
Červená kapusta je trvanlivá, zdravá, bohatá na vitamíny a živiny, diétna a pritom chuťovo lahodná. Vedeli ste, že má viac vitamínu C než biela kapusta? To všetko sa teraz v zimných mesiacoch hodí, že? Štrúdľa s kapustou je super aj ako jedlo na výlety, ale aj ako pohostenie. Čítajte viac ...
zverejnené 12.12.2022
Denne nočným vlakom z Viedne na taliansku riviéru
Rakúsky železničný dopravca ÖBB zaviedol novú nočnú vlakovú linku medzi Viedňou a talianskym mestom Janov a ligúrskym prímorským mestom La Spezia. Čítajte viac ...
zverejnené 24.10.2022
Káva a Viedeň patria k sebe alebo 5 vecí, ktoré ste možno nevedeli
Viedeň je neodmyslitelne spojená s kávou a kávovou kultúrou. Tu totiž vznikla roku 1685 prvá viedenská kaviareň. Tá síce nebola prvou kaviarňou v Európe, ale bola aj tak pre rozvoj mesta a viedenskej kaviarenskej kultúry zásadná. Čítajte viac ...
zverejnené 21.10.2022
Vinárstvo Prickler - víno na každý stôl
Aké by to bolo putovanie po strednom Burgenlande, aby sme neochutnali tamojšie víno? Región je úzko spätý s vínom. Dlhoročné a tradičné spracovanie odrody hrozna Frankovka modrá (Blaufränkisch) si vyslúžilo aj názov vinárskej oblasti "Blaufränkischland Mittelburgenland". Čítajte viac ...
zverejnené 03.10.2022
Kulinárska jeseň v Ruste
Od 7. do 9. októbra 2022 sa v mestečku Rust predstaví množstvo burgenlandských výrobcov a vystavovateľov. Husací festival predchádza tradičnému Martinilobenu sa tu koná už 6 rokov. Čítajte viac ...
zverejnené 20.09.2022
Najväčší rakúsky Oktoberfest začína tento týždeň
Už tento štvrtok otvorí svoje brány vo viedenskom Pratri Oktoberfest. Vo štvrtok 22. septembra zaznie "O`zapft is" ("Je narazené") a Viedeň bude oslavovať pivo. Čítajte viac ...
zverejnené 10.08.2022
Dlhá noc trhov
Dlhá noc trhov sa po prvýkrát uskutoční 2. septembra na dvanástich miestach vo Viedni. Okrem nočného nakupovania, ktoré bude možné až do 23.00 h, sa návštevníci môžu tešiť aj na bohatý sprievodný program. Podľa organizátorov chce viedenská radnica zatraktívniť nakupovanie na trhoch a povzbudiť obyvateľov k nákupu miestnych potravín. Čítajte viac ...
zverejnené 11.07.2022
Obloha a voda: najkrajšie rakúske strešné a plážové lokality
Či už vysoko alebo s prízemným výhľadom na krajinu a jazerá Rakúska: s najobľúbenejšími strešnými a nábrežnými lokalitami si môžete leto naozaj užiť. Čítajte viac ...
zverejnené 03.07.2022
Najlepšie zmrzlinárne vo Viedni
Pochutnávanie si na výbornej zmrzline má vo Viedni dlhú tradíciu. Už v 19. storočí sa v metropole na Dunaji usadili prví talianski výrobcovia zmrzliny, aby tu vyrábali svoje sladké špeciality. Čítajte viac ...
zverejnené 28.03.2022
Tip na výlet: Landgut Wien Cobenzl
O pár dní je opäť víkend, ak plánujete výlet s rodinou, zastavte sa vo Viedni v Landgut Cobenzl. Denne otvorený statok so zvieracími mláďatkami poteší všetkých. V apríli je pripravený bohatý veľkonočný program. Čítajte viac ...
zverejnené 28.02.2022
Pramenitá voda zo Salzburgerlandu získala zlatú medailu za najlepšiu chuť na svete
Gaisbergwasser - malý salzburský start-up zvíťazil v najdôležitejšom medzinárodnom slepom teste spoločnosti Fine Water Society. Čítajte viac ...
zverejnené 17.12.2021
Recept na varené víno
Varené víno je jedným z najobľúbenejších zimných nápojov nielen v Rakúsku. Čítajte viac ...
zverejnené 10.12.2021
Mozartova bábovka
Mozartova bábovka (Mozart Gugelhupf) patrí ku klasike v rakúskej kuchyni. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám táto bábovka určite podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 19.11.2021
K Vianociam patrí domáci vaječný likér
Okrem vareného vína alebo punča patrí k Vianociam aj vaječný likér. Ten vlastný chutí najlepšie. Môžete si ho vyskúšať pripraviť i doma, naplniť do ozdobných fliaš a venovať ho napríklad ako originálny darček. Tento recept je zo Salzburgerlandu. Čítajte viac ...
zverejnené 19.10.2021
Kaviár z Rakúska
Áno, konkrétne z Horného Rakúska, z oblasti na okraji národného parku Kalkalpen. Práve tu sa Helmut Schlader v roku 2011 rozhodol založiť farmu na chov jeseterov a malých jeseterov, ktorá sa špecializuje na výrobu kaviáru. Čítajte viac ...
zverejnené 15.10.2021
Reštaurácia, ktorá ponúka jedlo z automatu
Gurmánsky zážitok sľubuje nová reštaurácia Foodie Fridge vo Viedni. Tá ponúka regionálne jedlá so sebou. Zákazníci si ich môžu vyzdvihnúť v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu v automatoch. Čítajte viac ...
zverejnené 04.10.2021
Päť lesných rastlín pre naše pľúca
Aký užitok majú naše pľúca z liečivých látok z lesa? Pľúca nás zásobujú kyslíkom. Dospelý človek sa nadýchne približne pätnásťkrát za minútu, to je 21.600-krát za deň a 7.884.000-krát za rok. Okrem životne dôležitého zásobovania kyslíkom majú pľúca aj ešte celkom odlišnú funkciu. Čítajte viac ...
zverejnené 16.09.2021
Vienna Coffee Festival 2021: najväčšie rakúske kofeínové podujatie
Väčšie ako kedykoľvek predtým! Už po siedmykrát sa na Viedenskom festivale kávy v pivovare Ottakringer stretne medzinárodný pôžitok z kávy s kulinárskymi špecialitami a zábavou. Čítajte viac ...
zverejnené 15.09.2021
Pálenica Jöbstl a Múzeum K starému destilačnému kotlu
Že destilácia nie je len čisto mužskou záležitosťou, dokazuje medzinárodne uznávaná vynikajúca destilátorka Waltraud Jöbstl vo svojej výstavnej pálenici. Návštevníci získajú možnosť nahliadnuť do sveta silných alkoholových esencií. Múzeum ukazuje súkromnú zbierku s exponátmi z Rakúska a Slovinska. Čítajte viac ...
zverejnené 01.09.2021
Gösseum interaktívna pivná kultúra
Ako to vyzerá na mieste, kde sa po stáročia nič nezmenilo - a napriek tomu je každý deň všetko nové? Ochutnajte najlepšie pivo v Rakúsku v interaktívne upravenom pivovarníckom múzeu Gösser. Čítajte viac ...
zverejnené 27.08.2021
Tisíc vínnych uličiek
Zaujímavé pod zemou aj nad zemou: v typických vinárňach Heurigen alebo pod zemou pri ochutnávke, vínne uličky Dolného Rakúska sú zážitok samy o sebe. Čítajte viac ...
zverejnené 04.08.2021
Po stopách Márie Terézie v Dolnom Rakúsku
Mušt v regióne Mostviertel, zemiaky v regióne Waldviertel a čierna borovica v regióne Thermenregion – za to všetko vďačí Dolné Rakúsko práve Márii Terézii. Rozsiahle dielo cisárovnej Márie Terézie v Dolnom Rakúsku nezahŕňa len nádherné stavby, ale množstvo stôp po sebe zanechala aj v kulinárstve a v samotnej krajine. Čítajte viac ...
zverejnené 29.03.2021
Veľkonočné sviatky v Tirolsku
Tradičné oslavy Veľkej noci prebiehajú v každom kúte Tirolska. Veľkonočné trhy, pašiové hry, procesie na Kvetnú nedeľu a ďalšie slávnosti sú neoddeliteľnou súčasťou spoločenského života na dedinách aj v mestách. Čítajte viac ...
zverejnené 17.01.2021
Tirolské polievky
"Kto je polievky, má pekné guľaté kolená," hovorí jedno trochu svojrázne tirolské príslovie. Pravdepodobne odkazuje na skutočnosť, že v Tirolsku boli polievky od nepamäti až do obdobia pred niekoľkými desaťročiami základným pokrmom. Nie predjedlom, ako v súčasnosti, ale hlavným chodom. Čítajte viac ...
zverejnené 22.12.2020
Varené víno na zimné obdobie - Glühwein
Varené víno je jedným z najobľúbenejších zimných nápojov v Rakúsku. Čítajte viac ...
zverejnené 13.12.2020
Cisárska bábovka - Kaisergugelhupf
Bábovka patrí ku klasike v rakúskej kuchyni. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám cisárska bábovka určite podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 10.12.2020
Kokosky - Kokosbusserl alebo Kokosmakronen
Kokosky sa v Rakúsku nazývajú Kosbusserl. Tieto ľahké cukrovinky sú v Rakúsku obľúbenou pochúťkou, najmä na Vianoce. Nielen na Vianoce stoja ľahučké kokosky za hriech. Čítajte viac ...
zverejnené 22.11.2020
Hotel Sacher otvoril najsladší drive-in
Či čokoláda pomôže Viedni zvládnuť druhú vlnu koronavírusovej krizy je neisté, ale podľa slávneho hotela Sacher ju určite dokáže spríjemniť. Čítajte viac ...
zverejnené 12.11.2020
Burgenlandské rožteky (Burgenländer Kipferl)
Lahodné burgenlandské rožteky pochádzajú z babičkinej knižky receptov a doslova sa topia na jazyku. Čítajte viac ...
zverejnené 29.10.2020
Víno z automatu
Mestské vinárstvo Cobenzl má dve novinky – tou prvou je automat s vybranými vínami, ktorý je všetkým milovníkom vína kedykoľvek k dispozícii, a tou druhou je "Viedenský mladík", teda mladé svieže víno "Junger Wiener" s jasnou farbou a vyváženou ovocnou chuťou a kyselinkou. Čítajte viac ...
zverejnené 28.10.2020
Štajerské pečené kura - Steirisches Backhendl
Výborný obed len za 45 minút? Upečte si lahodné kura, prílohu už necháme na vás. Čítajte viac ...
zverejnené 14.10.2020
Na zdravie! Bublinky z regiónu Mostviertel
Premena ovocia a obilnín na exkluzívne alkoholické nápoje je odjakživa súčasťou rakúskej gastronómie.
Z hrušiek v regióne Mostviertel v Dolnom Rakúsku sa vyrába ovocno-trpkasté frizzante, sekt a cider. Čítajte viac ...
zverejnené 02.10.2020
Jablková štrúdľa
S týmto receptom sa vám podarí jablková štrúdľa, ktorá bude chutiť rovnako výborne ako originál z Rakúska. Tajomstvo jeho náplne? Jablká, hrozienka, oriešková strúhanka a škorica. Čítajte viac ...
zverejnené 01.10.2020
Viedeň zaviedla povinnú registráciu hostí v reštauráciách
Pravdepodobne až do konca roka budú viedenské reštaurácie a podniky povinne registrovať svojich hostí. Nové opatrenie má pomôcť s dohľadávaním kontaktov v prípade výskytu koronavírusu. Čítajte viac ...
zverejnené 05.09.2020
Rakúsky corona semafor
V susednom Rakúsku sa v týchto časoch takisto riadia podľa farieb na mape. Aby sme sa vedeli zorientovať, je lepšie poznať, kde nemajú u nich žiadne obmedzenia. Čítajte viac ...
zverejnené 23.08.2020
Slivkový koláč z Weinviertelu
Stromy sú teraz obsypané slivkami, možno vám príde vhod recept z Dolného Rakúska. Inak presne taký istý pečieme aj doma. Čítajte viac ...
zverejnené 08.08.2020
Viedenská melange a múčnik
Viedenské kaviarne s dlhoročnou tradíciou a nezameniteľnou atmosférou vás unesú do dávnych čias. Čítajte viac ...
zverejnené 10.06.2020
Firma, ktorá varí jedlo z hmyzu
Rizoto, palacinky alebo polievka z hmyzu. Viedenská firma začala ponúkať pokrmy z hmyzej múky a chce osloviť širokú verejnosť, informuje ORF. Čítajte viac ...
zverejnené 05.05.2020
Viedeň je najzelenším mestom na svete
V hodnotení najzelenších miliónových miest obsadila Viedeň prvé miesto. Hodnotené boli napr. kvalita ovzdušia, spotreba vody, podiel zelene v meste či počet farmárskych trhov. Hneď po Viedni sa na druhom mieste umiestnil Mníchov a tretie miesto obsadil Berlín. Čítajte viac ...
Beisl je označením typického viedenského lokálu. Vďaka svojej zemitej, útulnej a ľudovej atmosfére sa dodnes teší veľkej obľube v dynamicky rastúcej brandži reštauračných zariadení. A ponúka autentickú viedenskú kuchyňu. Čítajte viac ...
zverejnené 16.02.2020
Východotirolské Schlipfkrapfen
Aká by bola návšteva Východného Tirolska bez ochutnania miestnej kuchyne. Prinášame vám recept, ako si doma pripraviť tradičné východotirolské Schlipfkrapfen, taštičky plnené zemiakovou zmesou. Čítajte viac ...
zverejnené 25.11.2019
Waldviertelské makové makrónky - tip na vianočné pečivo
Recept Andreasa Müssauera z prevádzky Café – Konditorei – Bäckerei Müssauer a čokoládovne "Thayataler Schokoladen Manufaktur", Waidhofen/Thaya. Čítajte viac ...
zverejnené 17.11.2019
Slimačia farma Mo`Schnäck
Slimáky nie sú v štajerskej kuchyni ničím výnimočným. Kedysi boli náhradou mäsa alebo pôstnym jedlom. Alexandra Monschein im teraz pomáha dosiahnuť novú kulinársku slávu. Čítajte viac ...
zverejnené 30.10.2019
Vollpension - kaviareň, kde obsluhujú seniori
Čo majú spoločné múčniky od babičky a viedenské umelecké a hudobné tradície? Oboje spája. Aj to bol jeden z dôvodov pre otvorenie druhej pobočky úspešne bežiaceho projektu, tzv. Medzigeneračnej kaviarne Vollpension v priestoroch Súkromnej umeleckej a hudobnej univerzity mesta Viedne MUK. Čítajte viac ...
zverejnené 17.09.2019
Najväčší festival tradícií vo Viedni Wiener Wiesn-Fest 2019
V srdci Viedne na lúke zvanej Kaiserwiese vo viedenskom Prátri ponúkajú na tomto festivale všetko, čo charakterizuje Rakúsko - zvyky a tradície, ľudovú hudbu, remeslá, kroje a lahodné kulinárske umenie. Čítajte viac ...
zverejnené 11.09.2019
Kaiserschmarrenfest 2019
V Stubaital sa bude aj tento rok konať kulinársky festival, kde sa pokúsia o svetový rekord. Päť kuchárov, päť receptov... Čítajte viac ...
zverejnené 02.09.2019
Makové hody
V septembri sa vo waldviertelskej obci Armschlag každoročne konajú makové hody. Čítajte viac ...
zverejnené 16.08.2019
Víkend otvorených vínnych pivníc - Prellenkirchen
Na slnečných južných svahoch hory Spitzerberg ležia romantické pivnice s rustikálnym kamenným klenutím z 18. storočia. Čítajte viac ...
zverejnené 16.07.2019
Vínny festival v Oggau
Tak ako každý rok, aj tento bude opäť regionálny vínny festival v centre obce. Čítajte viac ...
zverejnené 11.07.2019
Vinársky festival v Podersdorfe
Na budúci týždeň vás pozývajú vinári na ochutnávku. Čítajte viac ...
zverejnené 23.06.2019
Jazero Weissensee pre horských cyklistov
Jazero Weissensee patrí k najznámejším vodným plochám v Rakúsku. Ponúka mnoho možností, ako stráviť letnú dovolenku - napríklad na horskom bicykli. Čítajte viac ...
Už od štvrtka sa budú konať tzv. Surf Games, kde budú mať hlavnú úlohu kite a windsurfing a budú sa testovať rôzne druhy a typy značiek. Čítajte viac ...
zverejnené 29.04.2019
Pôžitková jar neďaleko Bratislavy
Prvý májový víkend otvoria svoje brány regionálni producenti a partneri "Genussinitiative". Ponúknu svoje pôžitkové programy pre celú rodinu: bezplatné prehliadky farmy, jazdy na traktore, ochutnávky a mnoho ďalšieho. Marchfeld a Römerland Carnuntum na vás čakajú! Čítajte viac ...
zverejnené 02.04.2019
Hovädzia špička - Tafelspitz
Hovädzia špička – po nemecky „Tafelspitz“ – je známe rakúske jedlo z hovädzieho mäsa. Ide o časť hovädzieho zadného, ktoré sa varí v mäsovom vývare a podáva sa s pažítkovou omáčkou, jablkovým chrenom a zemiakmi. Čítajte viac ...
zverejnené 01.04.2019
HISTO CUP 2019 na Red Bull Ringu
Dobrá správa pre všetkých priaznivcov historických áut extratriedy: toto podujatie zaháji tohtoročnú sezónu na Red Bull Ringu. Čítajte viac ...
zverejnené 26.03.2019
Genuss-Festival 2019
Najväčší kulinársky festival mesta Viedeň pozýva už po dvanástykrát spoločne so 190 starostlivo vybranými manufaktúrami a vidieckymi producentami do viedenského mestského parku. Čítajte viac ...
zverejnené 22.03.2019
Návrat mlieka do vratných fliaš
Na konci minulého roka sa v rakúskych supermarketoch objavili vratné fľaše na mlieko. Organizácia pre ochranu životného prostredia a konzumenti sa začali búriť, keď sa minulú jar zaviedol predaj mlieka v skle na jedno použitie – to totiž zanecháva omnoho väčšiu ekologickú stopu, než to vratné. Čítajte viac ...
zverejnené 21.02.2019
Viete čo je Brettljause?
Ak ste boli v Rakúsku na lyžovačke, alebo sa len chystáte, ochutnajte miestne špeciality. Viete čo je Brettljause? Čítajte viac ...
zverejnené 13.02.2019
Pozvánka na viedenský Októberfest
Hoci je len február, už teraz sa intenzívne pracuje na príprave Wiener WIESN-Fest 2019. Je to obdoba nemeckého Októberfestu, kde sa nalievajú hektolitre kvalitného piva, počúva hudba, tancuje a zabáva. Čítajte viac ...
Ak niečo nesmie chýbať počas adventu na prestretom stole, potom je to určite sladký Kletzenbrot s kúskami sušeného domáceho aj exotického ovocia a orechmi. Po prvýkrát si z neho odkroja ráno na Štedrý deň. Čítajte viac ...
zverejnené 26.09.2018
Viedenské putovanie za vínom
Jedinečné viedenské vinohrady a vinice je možné preskúmavať každý rok na jeseň a ochutnávať pri tom dobré víno s výhľadom na mesto. Čítajte viac ...
zverejnené 24.09.2018
Zemiakový festival
Na jesenných festivaloch, ktoré sa točia okolo waldviertelských zemiakov, vás očakáva pestrý program, ktorý vás nadchne predovšetkým kulinársky. Čítajte viac ...
zverejnené 22.09.2018
Burgenlandská bujabéza
Úspech panónskej rybacej polievky sa začal ešte v období Rímskej ríše. Čítajte viac ...
zverejnené 06.09.2018
Pečené štajerské kurča v bylinkovej omáčke
Dobrých receptov nie je nikdy dosť, a preto sa známy rakúsky šéfkuchár, ktorý má svoju vlastnú televíznu show o varení v nemeckej televízii, sa podelil o svoj obľúbený recept na pečené kurča. Čítajte viac ...
zverejnené 05.09.2018
Jablkový závin od Johanna Lafera
Sezóna jabĺk je tu opäť a známy rakúsky šéfkuchár, ktorý má svoju vlastnú televíznu show o varení v nemeckej televízii, sa podelil o svoj obľúbený recept na jablkovú štrúdľu. Čítajte viac ...
zverejnené 04.09.2018
Posilňovač zo Štajerska
V tiesňave Donnersbachklamm, dnes rekreačnej oblasti a prírodnej pamiatke, pracovali pred menej než 100 rokmi drevorubači. Sýty pokrm "Miasl" im prepožičiaval silu k ťažkej práci. Čítajte viac ...
zverejnené 28.06.2018
Opäť sme navštívili ****Landhotel Alpenhof vo Filzmoose
V blízkosti mohutného pohoria Dachstein, v dedine Filzmoos, je hotel ****Landhotel Alpenhof... Jeho poloha zaručuje absolútny pokoj a oddych. Je ako stvorený pre tých, ktorí majú radi prírodu a turistiku. Ponúka rekreáciu, zábavu a hry pre celú rodinu. Čítajte viac ...
zverejnené 12.06.2018
Rímsky festival 2018
Dva dni, tri rôzne miesta, jedna vstupenka a spektakulárny program - Rímsky festival v Carnunte je historickou akciou plnou superlatívov. A len pár minút od Bratislavy. Čítajte viac ...
zverejnené 08.06.2018
Argentínske grilovanie a piknik v zámockých záhradách
Jún na zámku Schloss Hof je v znamení oddychu a dobrého jedla.
Ústredným motívom tohtoročnej sezóny na zámku Schloss Hof je výstava na tému „Čo svet JE?“. K tejto téme sa viažu aj sprievodné podujatia obohacujúce programovú ponuku. Čítajte viac ...
Tirolský Gröstl je tradičné rakúske jedlo na panvici, ktoré je obvykle vyrobené z varených zemiakov a nakrájaných kúskov hovädzieho alebo bravčového mäsa. Čítajte viac ...
zverejnené 03.04.2018
Dni vína v Jois 2018
Vinohradnícka oblasť v Joise je medzi pohorím Leitha a jazerom Neusiedler See. A práve jazero má hlavný vplyv na miestnu osobitnú mikroklímu. Čítajte viac ...
zverejnené 27.03.2018
Kulinársky festival vo Wörthersee
Desaťdňový kulinársky špičkový, zážitkový program, kde top šéfkuchári vykúzlia majstrovské diela na tanieroch. Hostia, ktorí tu budú v tomto čase, môžu ochutnať to najlepšie z najlepšieho. Čítajte viac ...
zverejnené 13.03.2018
Vínna jar v Dolnom Rakúsku
Zatiaľ čo pre vinárov je najvzrušujúcejším ročným obdobím jeseň, milovníkom vína začínajú najnapínavejšie okamihy až na jar. Čo sa totiž v jeseni zlisovalo a v zime dozrievalo, na jar čaká na ochutnanie. Čítajte viac ...
zverejnené 18.12.2017
Kávový festival vo Viedni
Vo viedenskom pivovare Ottakringer sa bude v polovici januára konať festival kávy "Vienna Coffee Festival". Čítajte viac ...
zverejnené 13.12.2017
Kokosové pusinky
Nielen na Vianoce stoja tieto ľahučké koláčiky za hriech a v Rakúsku sú mimoriadne obľúbené. Čítajte viac ...
zverejnené 21.10.2017
Recept: viedenský tafelspitz
S týmto receptom sa vám tafelspitz určite podarí a bude chutiť ako viedenský originál. Základom je kvalitné hovädzie mäso, ktoré nakrájate na plátky naprieč vláknom a ako príloha opražené varené zemiaky a pažítková omáčka. Čítajte viac ...
zverejnené 11.10.2017
Juhotirolská vínová polievka
Táto polievka chutí naozaj super. Podľa tohto jednoduchého receptu sa vám iste podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 02.10.2017
Festivaly, víno a kulinárske špeciality - babie leto pri Neusiedler See
Keď sa jeseň pomaličky udomácňuje a pavučiny lietajú povetrím, vtedy je ten správny čas na kulinársky zážitok pri Neusiedler See - na tzv. "Panónsku jeseň". Spolu s krásne sfarbenou prírodou je tu ohňostroj chutí na rôznych tradičných podujatiach, z ktorých je väčšina spojená s vínom a gastronómiou. Čítajte viac ...
zverejnené 24.09.2017
Ušľachtilé kvapky
Ako vlastne vzniklo nemecké slovo „Schnaps“? Schnaps je vlastne hovorovým označením pre liehoviny a pochádza z dolnonemeckého nárečia. Slovo Schnaps je príbuzné so slovesom „schnappen“, čo znamená veľmi rýchle niečo vypiť z malého pohárika (z panáka či zo štamprlíka). Čítajte viac ...
zverejnené 20.09.2017
Viedenský pivný festival
Každý rok sa na jeseň koná pivný festival počas 18 dní plných výdatných pochúťok a tradičnej ľudovej hudby. Čítajte viac ...
zverejnené 18.09.2017
Viedenský Pizza festival
Milovníci pizze by si mali poznačiť do kalendára októbrový víkend, kedy sa bude konať najväčší pizza festial v Európe. Čítajte viac ...
zverejnené 17.09.2017
Husacie slávnosti
V Burgenlande sa začína hlavná sezóna vína a husaciny. Od septembra do novembra, od severu až na juh Burgenlandu si hostitelia pripravili viac ako 30 gurmánskych dovolenkových ponúk s husacinou. Čítajte viac ...
zverejnené 15.09.2017
Zemiakové oslavy
Farmári vedia, že to najlepšie, čo im príroda a záhrada ponúka, je dobre a hlboko ukryté v zemi. Pestovatelia zemiakov si svoj poklad natoľko vážia, že zemiakom venovali vlastné festivaly. Čítajte viac ...
zverejnené 03.09.2017
Čulý ruch na najkrajších trhoch
Nielen na Slovensku, ale i v Rakúsku majú mnoho trhov a trhovíck, ako napríklad "labužnícky" Naschmarkt vo Viedni až po vidiecke trhy hýriace farbami, kde sa vyjednáva, predáva, klábosí a všetko do sýtosti vychutnáva. Prinášame vám pár tipov na zaujímavé trhy vo Viedni. Čítajte viac ...
zverejnené 28.08.2017
Stanzerská slivka
V nadmorskej výške 1000 m sa nachádzajú slnečné svahy, ktoré sú domovom Stanzerské slivky. Dlhá tradícia obyvateľov zážitkového regiónu dedín Stanz, Grins a Pians v pestovaní, poskytuje sladké a aromatické Stanzerské slivky. Čítajte viac ...
zverejnené 20.08.2017
Pielachtalské drienkové hody
Pielachtal každoročne v septembri oslavuje drienkové hody pôžitkárskym programom na oslavu „drienok“. Čítajte viac ...
zverejnené 14.08.2017
Tam, kde zrejú tie najlepšie pivá
Horné Rakúsko je krajinou piva. Sladový mok sa varí v Mühlvierteli, Innvierteli a dokonca i v regióne Salzkammergut. Pivo je pre obyvateľov Horného Rakúska synonymom družnosti a príjemných spoločných stretnutí. Čítajte viac ...
zverejnené 11.08.2017
Kulinárska Svätojakubská cesta
Tento rok sa koná už deviaty ročník kulinárskej Svätojakubskej cesty. Pod vedením slávneho kuchára Eckarta Witzigmanna ponúka päť známych kuchárov na chatách Alpského zväzu v pohorí Paznaun po celé leto svoje kulinárske dobroty. Čítajte viac ...
zverejnené 09.08.2017
Mrazený dezert s bazovým sirupom a marinovanými broskyňami
V letných horúčavách príde vhod recept na osviežujúcu mrazenú pochúťku. Čítajte viac ...
zverejnené 03.08.2017
Čokoládový festival
Koniec prázdnin treba osláviť. Začiatkom septembra sa bude konať vo Viedni najväčší čokoládový festival. Čítajte viac ...
zverejnené 25.07.2017
Zámok Schloss Hof v kráse noci
Noc, keď sa záhradné terasy zámku Schloss Hof zahalia do svitu mesiaca a romantická atmosféra sa prepletie s historickým prostredím, ponúka možnosť spoznať zámocký areál bez náporu denných návštevníkov. Čítajte viac ...
zverejnené 11.07.2017
Raj pre gurmánov
Ak radi ochutnávate naozaj dobré veci, vydajte sa na západ Tirolska do mesta Landeck. V Landecku a okolitých obciach nájdete veľa lokálnych výrobcov. Čítajte viac ...
zverejnené 01.07.2017
Viedenský zmrzlinový festival
Viedenský zmrzlinový festival sa opäť vracia a aj tento rok prinesie veľa zmrzliny. Na väčšom priestore bude oveľa viac zmrzliny a veľa zábavy pre celú rodinu. Čítajte viac ...
zverejnené 06.05.2017
Región pôžitkov Gailtal
Kto cestuje údolím Gailtal za pôžitkami, nesmie určite obísť reštauráciu Sissy Sonnleitnerovej v obci Kötschach-Mauthen. Sissy je kuchárka ako z obrázkovej knihy, stelesňuje úžasnú kombináciu činorodosti a humoru ozdobenú štipkou materinskej lásky. Čítajte viac ...
zverejnené 29.04.2017
Pivovar zmyslov a pivná lekáreň
V pivárskom mestečku Murau sa koncom apríla otvoril Pivovar zmyslov. Čítajte viac ...
zverejnené 15.04.2017
Východotirolská kuchyňa - pesto z všelieku
Pesto z všelieku podľa Michaela Karla (šéfkuchára Gradonna****s Mountain Resort) Čítajte viac ...
zverejnené 24.03.2017
Mostviertelská zážitková cesta za rozkvitnutými hruškami
Mostviertelská zážitková cesta za rozkvitnutými hruškami pošle chuťové bunky na objavnú túru. Pobavte sa v „Heurige“ a ochutnajte typický „Schofkas“, nechajte si rozpustiť na jazyku ovocnú farmársku zmrzlinu a vyskúšajte ušľachtilé destiláty od rakúskeho majstra sveta v pálení vodky. Čítajte viac ...
zverejnené 06.03.2017
Kombinácia lyžovačky a dobrého jedla na kopci je super
Kvalitná lyžovačka a dobré, regionálne jedlo robí dovolenkový región Schladming-Dachstein výnimočným. Podľa renomovanej štúdie "Best Ski Resorts" je táto oblasť považovaná za jednu z destinácií s najlepšou gastronomickou ponukou na horách. Čítajte viac ...
zverejnené 27.02.2017
V okolí Neusiedler See už prichádza jar
Jarné slnko už ohrieva svojimi prvými silnými lúčmi krajinu a ľudí. Popri prvých jarných kvetoch vo viniciach potešia vinári ochutnávkou kvalitných vín. Od marca pozýva región Neusiedler See na "Víno na jar". Čítajte viac ...
zverejnené 22.02.2017
Kúpeľný pobyt pre celú rodinu - akcia na marec
Keď už pomaly zima odchádza, teplé dni sú ešte ďaleko a celá rodina sa už nevie dočkať tepla a zábavy vo vode, potom je tu náš tip. Nachádza sa uprostred štajerských kopcov a ponúka prázdninovú atmosféru počas celého roka pre každého. Čítajte viac ...
zverejnené 19.12.2016
TIP znalcov: Zimné putovanie za dobrým jedlom v Bregenzskom lese
Nová ponuka, ktorá spája zimnú pešiu turistiku s kulinárskymi pôžitkami. Čítajte viac ...
zverejnené 18.12.2016
Kulinársko-vinársky zážitok v Grossarl
Osem top vinárov bude hosťami na špeciálnej akcii v Grossarler Hof, preto si hotel pripravil zaujímavé ponuky. Čítajte viac ...
zverejnené 16.12.2016
Linecké koláčiky
Linecké koláčiky sú azda jedným z najznámejších a najtradičnejších vianočných koláčikov v Rakúsku. Prinášame vám recept, ako ich robia. Čítajte viac ...
zverejnené 14.12.2016
Varené víno na zimné obdobie
Varené víno je jedným z najobľúbenejších zimných nápojov v Rakúsku. Vôňa červeného vína okoreneného klinčekmi a škoricou navodí správnu zimnú náladu a postará sa o príjemné teplo. Čítajte viac ...
zverejnené 11.12.2016
Lyžovačka a dobré jedlo na Stubai
O vydarenej dovolenke hovoríme aj vtedy, keď máme k dispozícii dobré jedlo z regiónu, ktoré si
môžeme vychutnať v autentickom prostredí. V údolí Stubaital to cítite pri každom jedle. Takmer 40
reštaurácií a horských chát neponúka len vynikajúce pokrmy, ale aj mimoriadne výhodné služby. Čítajte viac ...
zverejnené 30.11.2016
Graz počas adventu
Objavte množstvo vianočných trhov v historickom starom meste, zahrejte sa skvelým vareným vínom a rozmaznávajte svoje chuťové poháriky lahodnými štajerskými špecialitami. Čítajte viac ...
zverejnené 03.10.2016
Fenomenálny šéfkuchár Simon Taxacher
Vo Viedni sa uplynulý týždeň stretla elita reštauračného sveta - vyhlasovali sa výsledky najlepších šéfkuchárov Gault&Millau Österreich 2017. Čítajte viac ...
zverejnené 28.09.2016
Slávnosti Wiener Wiesn-Fest
Od 22. septembra do 9. októbra sa už po šiesty raz otvárajú stany slávností Wiener Wiesn-Fest na lúke Kaiserwiese v Prátri. O dobrú náladu sa postará rakúske pivo, domáce kulinárske špeciality a samozrejme aj veľa hudby a odevné kreácie v štýle tradičných krojov. Čítajte viac ...
zverejnené 22.09.2016
Cesta vína
Vínna kultúra v sebe skrýva omnoho viac, než len popíjanie lahodného vína. Pravdu o víne môžete teoreticky i prakticky hľadať pri návšteve vinárstiev, v uličkách historických vínnych pivníc, vo vinárskych centrách zábavy a zážitkov i na seminároch o víne. Čítajte viac ...
zverejnené 03.09.2016
Pedálová trasa k syrom
Kto sa vyberie na bicykli po stopách tradičnej výroby syrov v Tennengau, zažije idylické lúky a pasienky všade naokolo – vrátane pasúcich sa kráv, ktoré vykúkajú spoza plotov na kraji cesty a výhľadu na mohutné vrcholy hôr. Čítajte viac ...
zverejnené 25.08.2016
5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dolné Rakúsko počas vinárskej jesene
V Dolnom Rakúsku sa víno oslavuje tak často a s takým nadšením, že po ňom dokonca pomenovali aj jedno ročné obdobie - Vinárska jeseň v Dolnom Rakúsku. Od konca augusta do konca novembra pozýva viac ako 100 obcí na pestré slávnosti, počas ktorých je stredobodom pozornosti víno, krajina a pôžitok. Čítajte viac ...
zverejnené 17.08.2016
Viedenský letný reštauračný týždeň 2016
Posledný prázdninový týždeň budú vybrané viedenské reštaurácie rozmaznávať svojich hostí vybranými jedlami od špičkových kuchárov. Čítajte viac ...
zverejnené 11.07.2016
Leto je aj v ZOO v znamení kúpania
Či ľadové medvede, nosorožce alebo tigre: vo viedenskej zoologickej záhrade Schönbrunn existuje mnoho milovníkov vody. Čítajte viac ...
zverejnené 30.06.2016
Festival vína v Mörbisch am See
Počas tohto víkendu príďte na ochutnávať dobré vína a jedlo. Čítajte viac ...
zverejnené 06.06.2016
Kulinárske zážitky v Dolnom Rakúsku
Dolné Rakúsko je kulinárskou pokladnicou Rakúska: nikde inde nerastie na poliach a
pastvinách, v záhradách a vodných tokoch taká paleta regionálnych špecialít. Čítajte viac ...
zverejnené 16.05.2016
Pivný festival vo Viedni
Na 7. Viedenskom pivnom festivale sa budú prezentovať nielen domáce pivovary so svojimi pivnými inováciami, najnovšími špacialitami, ale návštevníci sa zabavia aj pri hudobnom programe, či kuchárskych predvádzaniach. Viedenské slávnosti piva sú obľúbeným miestom stretávania.
Čítajte viac ...
zverejnené 11.04.2016
Juhotirolské „Schlutzkrapfen“
Niektoré veci jednoducho patria dokopy. Tak si napríklad nevieme predstaviť Švajčiarsko bez „Rösti“, Taliansko bez pizze a Južné Tirolsko bez „Schlutzkrapfen“. Čítajte viac ...
zverejnené 03.04.2016
Mozartove gastronomické kompozície zo Salzburgu
Raz ráno v roku 1890 sa po noci plnej sladkých snov cukrársky majster Paul Fürst zobudil a s chuťou sa pustil do tvorby pralinky, ktorá dobyla svet. Čítajte viac ...
zverejnené 22.03.2016
Wachauský gurmánsky festival
Počas prvých dvoch aprílových týždňov rozkvitá tak údolie Wachau, ako aj chuťové poháriky jeho návštevníkov. Čítajte viac ...
zverejnené 22.03.2016
Keď sneží zo stromov - Deň muštu
Biele hruškové kvety zahalia každoročne oblasť Mostviertel do prekrásneho kvetinového rúcha, ktoré necháva rozkvitnúť celý región. Ide o jedno z najkrajších období celého Rakúska. Čítajte viac ...
zverejnené 24.02.2016
Dobroty z dôb minulých
Okrem regionálnych špecialít majú v rakúskych jedálnych lístkoch čestné miesto jedlá z bývalých zemí monarchie a ani samotní Rakúšania veľakrát vôbec netušia, z ktorého kúta cisárstva ich najobľúbenejšie jedlá pochádzajú. Čítajte viac ...
O salzburských haluškách sa spieva už v operete „Sezóna v Salzburgu”. Konkrétne sa tam o nich hovorí: „Sladké ako láska a jemné ako bozk… nebeský bozk…”. Čítajte viac ...
zverejnené 31.10.2015
Vanilkové rohlíčky
Podľa čoho sa vie, že sa blížia Vianoce? No predsa, podľa vône! Keď sa začne v celej zemi šíriť lákavá vôňa vanilky, škorice, pražených mandlí a orieškov, je isté, že nastal čas usilovného pečenia vianočných cukroviniek. Čítajte viac ...
zverejnené 07.10.2015
Kulinartika 2015 - štyri dni gurmánskych zážitkov
V tirolskom Kirchbergu sa od 1. do 4.októbra 2015 konala úžasná akcia pod taktovkou Paula Steindla, šéfa turistickej organizácie Kitzbüheler Alpen Brixental, a Simona Taxachera, niekoľkonásobne oceneného špičkového šéfkuchára - najvýznamnejšie sú dve Michelinské hviezdy. Čítajte viac ...
zverejnené 30.09.2015
Farebné ako jeseň - kulinárske špeciality v Swarovski Kristallwelten
Dni sa počas jesene skracujú a predlžujú sa tak večery pre gurmánov v Swarovski Kristallwelten. Čítajte viac ...
zverejnené 29.09.2015
Na dobrú husacinu do Burgenlandu
Podujatia, špičkové vína a kulinárske pochúťky z hydiny. O niekoľko dní sa začne v spolkovej krajine Burgenland každoročné podujatie "Víno a kulinárstvo", ktoré je vyvrcholením sezóny. Čítajte viac ...
zverejnené 28.09.2015
Viedenský kulinársky týždeň
Od 26.9. do 4.10. sa vo Viedni tento rok po prvýkrát koná Kulinársky týždeň. Čaká vás veľa akcií a celý týždeň sa všetko vo Viedni bude točiť okolo kulinárstva a jedla. Čítajte viac ...
zverejnené 24.09.2015
Ľudové slávnosti Wiener Wiesn-Fest
Od dnes až do 11. októbra sa na Kaiserwiese - Cisárskej lúke - v Pratri už po piatykrát otvoria stany pri príležitosti ľudových slávností Wiener Wiesn. O dobrú náladu sa postará rakúske pivo, domáce špeciality a samozrejme i veľa hudby a odevné kreácie v štýle tradičných krojov. Čítajte viac ...
zverejnené 13.09.2015
Kulinartika 2015
V tirolskom Kirchbergu začne začiatkom októbra prvá Kulinartika pod záštitou vynikajúceho kuchára Simon Taxachera. Ukáže celý región Kitzbühelských Álp počas štyroch dní s tradičnými pochúťkami a regionálnymi špecialitami, ktorý má čo ponúknuť. Čítajte viac ...
zverejnené 07.09.2015
Viedenská kaviarenská kultúra
Viedeň síce nebola prvým európskym mestom, v ktorom otvorili kaviareň, ale práve tu sa kaviarne vyvinuli do formy, akú inde nepoznajú. Čítajte viac ...
zverejnené 05.09.2015
Južné Štajersko – krajina vína
Pozdĺž juhoštajerskej vinárskej cesty sa darí vynikajúcim bielym a červeným vínam s plnou chuťou, ktorá sa najlepšie rozvinie priamo na mieste vo vínnych šenkoch. Pri pohľade na elegantne zvlnené kopčeky juhoštajerskej vinárskej oblasti Südsteirisches Weinland je zrejmé, že bývajú i pomerne strmé. Tri štvrtiny svahov, na ktorých sa tu pestuje vinič má sklon väčší než 26 % a patria preto už k horským vinárskym lokalitám. To samozrejme vyžaduje zvlášť náročnú a pracnú starostlivosť. Čítajte viac ...
zverejnené 18.08.2015
Príďte ochutnať víno do Eisenstadtu
Vinári a ich organizácie z celého Burgenlandu budú počas nadchádzajúcich dní prezentovať svoje vína a pozývajú na ochutnávky a kúpu. Čítajte viac ...
zverejnené 27.07.2015
Kuchynská klasika z kukuričnej kaše
Kukuričná kaša sa pôvodne považovala za „pokrm chudobných“, neskôr sa ale vypracovala na oceňovanú klasiku vorarlberskej kuchyne. Čítajte viac ...
zverejnené 18.07.2015
Festival vína vo Weiden am See
Mimoriadny zážitok čaká v polovici leta na milovníkov vína len kúsok od Bratislavy. Čítajte viac ...
zverejnené 07.07.2015
Krémová polievka z hruškového muštu - Mostviertler Mostsuppe
Polievka s miestnym muštom (väčšinou) zo šťavnatých hrušiek a jabĺk. Čítajte viac ...
zverejnené 30.06.2015
Regióny pôžitkov
Rakúsko sa nezriedka nazýva i "krajinou pôžitkárov ". Tu vyrobené špeciality sú známe svojou vynikajúcou kvalitou, niektoré z nich sú neodmysliteľnou súčasťou len určitých regiónov a pri ich konzumácii mimo daný región si veľakrátvybavíte i pôvabný fliačik zeme, kde ste si na nich zamaškrtili po prvýkrát. Jednotlivé regióny a pre ne typické špeciality sa napokon oznámkovali a označili za „Regióny pôžitkov“. Čítajte viac ...
zverejnené 20.06.2015
Kulinárske leto na zámku Schloss Hof
Leto na zámku Schloss Hof sa nesie v znamení pôžitkov. Nechajte sa doslova rozmaznávať plejádou letných podujatí vo vidieckom raji princa Eugena. Čítajte viac ...
zverejnené 13.06.2015
Štajerské plnené buchty
Ak ste dostali chuť na sladké, pripravte si výborné plnené buchty podľa nasledujúceho receptu. Čítajte viac ...
zverejnené 09.06.2015
Špargľa s petržlenovými zemiakmi a holandskou omáčkou
Pri príprave špargle je najťažšie uchovať jej delikátnu chuť.
V Dolnom Rakúsku sa pestuje špargľa výbornej kvality. Počas jej sezóny ju nájdete na jedálnom lístku väčšiny reštaurácií. Podáva sa ako predjedlo, alebo sa z nej môžu vyrábať dezerty, prípadne si ju môžete objednať aj ako hlavný chod. Zvyčajne sa podáva so strúhankou alebo holandskou majonézou. Čítajte viac ...
zverejnené 26.05.2015
Čerešňový festival v Breitenbrunne
Pocta pre najsladšie zo všetkých ovocí. Tisíce čerešní menia na jar svahy pohoria Leitha na more bielych až nežne ružových kvetov, aby sme o trošku neskôr už mohli jesť toto sladučké ovocie. Čítajte viac ...
zverejnené 16.05.2015
Kvety, ovocie, lahôdky
Kvitnutie čerešne nie je slávnostnou udalosťou iba v Japonsku, aj v Rakúsku sa na jar slávi kvitnúci kraj. Čítajte viac ...
zverejnené 09.04.2015
Weintour Weinviertel - najväčšia oslava vína
Na Vínnej ceste v Dolnom Rakúsku sa od jari do konca augusta usporadúva vyše tisíc vinárskych slávností. Sú medzi nimi malé i väčšie akcie. Čítajte viac ...
zverejnené 30.03.2015
Zillertalské taštičky - dávka energie s tradíciou
Dedinské slávnosti v tirolskom Zillertale sú známe svojou prívetivou atmosférou a miestnymi špecialitami. Jedna takáto dobrota nesmie chýbať na žiadnej slávnosti: Zillertalské taštičky. Čítajte viac ...
Tirolská polievka s drožďovými knedlíkmi (Tiroler Germsuppe)
Recept je na 4 - 6 porcií, doba prípravy 35 minút. Čítajte viac ...
zverejnené 07.02.2015
Vorarlbersko chutí výborne
Či už si vyberiete tradičný ľudový hostinec alebo luxusnú reštauráciu, vždy budete príjemne prekvapení: ako vysokou kvalitou podávaných pokrmov, tak i priaznivou cenou, ktorú za ne zaplatíte. Čítajte viac ...
zverejnené 24.01.2015
Fašiangové šišky (Faschingskrapfen)
Vznik šišky je opradený mnohými legendami. Viedenčania prisahajú, že toto chutné pečivo vymyslela pekárka Cäcilie Krapf, Mandoletti, ktorá v roku 1690 vo svojom obchodíku pri bráne Peilertor vyrobila „Cilikugeln“, známe po celej Viedni, a počas fašiangov ich plnila zaváraninou. Čítajte viac ...
zverejnené 30.11.2014
Srnčie ragú na ríbezľovej smotane (Rehragout in Ribiselrahm)
Horné Rakúsko a pivo – to je príbeh dlhého milostného vzťahu. Aj keď chmel, voda a slad sú a budú osvedčenými hlavnými prísadami tohto moku, pivovary si i tak svoje storočné recepty chránia. Len tak zaistia, že sa do pohára dostanú aj v budúcnosti najrôznejšie pivné špeciality so svojou typickou chuťou. Čítajte viac ...
zverejnené 29.10.2014
Jablková štrúdľa - Apfelstrudel
Pýchou každej Rakúšanky je jablková štrúdľa. Podľa tohto receptu sa vám určite podarí, vyskúšajte. Čítajte viac ...
zverejnené 01.10.2014
Sladké Rakúsko
Čo by si Rakúšan zobral so sebou na opustený ostrov? Odpoveď: múčnik. Nič iné by utrápenému Rakúšanovi v jeho samote neposkytlo viac útechy. Čítajte viac ...
zverejnené 12.09.2014
Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
Je to nenapodobiteľnou arómou a chuťou alebo tým, že tekvicový olej je stopercentne prírodný? Milovníci si každopádne vždy nakúpia hneď zopár fliaš. Tradične sa táto štajerská špecialita používa k príprave najrôznejších šalátov, hodí sa však výborne k zjemneniu iných jedál, ako napríklad polievok, cestovín, omáčok, ryže a nátierok. Čítajte viac ...
zverejnené 10.09.2014
Viedenská „šnicľa“ so zemiakovým šalátom
Vedeli ste, že prapôvodným dôvodom „technológie“ vyprážania v trojobale bolo zlato? Nie? Tak Vám zacitujeme z kulinárskeho almanachu: „Tí, čo si to mohli v Lombardii 15. a 16. storočia dovoliť, nechávali svoje jedlo obkladať lístkovým zlatom..." Čítajte viac ...
zverejnené 09.09.2014
Jesenné dobroty z Burgenlandu
Jeseň a zber úrody. Počas jesene sa mení Burgenlandsko na Eldorádo pre „fajnšmekrov“. Čítajte viac ...
zverejnené 13.08.2014
Parené buchty – Germknödel
Parené buchty pravdepodobne mnohí poznajú z jarmokov alebo vianočných trhov: je to múčniková špecialita českej a viedenskej kuchyne, ktorá je veľmi rozšírená a obľúbená aj v bavorskej kuchyni. Nie je vôbec ťažké pripraviť si ich doma. Čítajte viac ...
zverejnené 21.07.2014
Sacherova torta – Sachertorte: Ani trochu staromódna
To, čo je Mozartova guľka pre Salzburg, to je pre Viedeň Sacherova torta: História začala, keď dal knieža Metternich svojím dvorným kuchárom v roku 1832 za úlohu vyrobiť pre neho a jeho vysokopostavených hostí jedinečný dezert. Čítajte viac ...
zverejnené 20.07.2014
Syrové cestoviny – Käsespätzle
Asi najznámejší kulinársky výrobok z Vorarlbergu je syr a všetko, čo nejakým spôsobom súvisí s mliekom. „Hviezdou“ medzi všetkými syrmi je horský syr „Bergkäse“. Je to tvrdý syr, ktorý sa ponúka v rôznych stupňoch zrelosti. Čítajte viac ...
zverejnené 15.07.2014
Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom
Obyvatelia regiónu Wachau sú obzvlášť pyšní na „svoje“ marhule. Snahy domácich pestovateľov o kvalitu boli aj uznané: Európska Únia vyhlásila v roku 1996 „wachauskú kvalitnú marhuľu“ za medzinárodne chránený názov. Čítajte viac ...
zverejnené 16.06.2014
Waldviertlerský makovník
Na poliach Waldviertelu je hojnosť zemiakov a maku. Čítajte viac ...
zverejnené 09.06.2014
Božské pôžitky
Prísne regule počas pôstu, príroda ako božie dielo a dlhá tradícia – toto sú v skratke ingrediencie, ktoré už od vekov viedli v kláštorných kuchyniach k mimoriadne vynaliezavým „čarovačkám“. Rakúske semináre a kláštory nepatria v tejto oblasti kúziel k výnimkám. Čítajte viac ...
zverejnené 12.05.2014
Weinviertel DAC
Najkorenistejšie víno Rakúska pochádza z kraja, ktorého názov sa od vína i odvíja: z vínneho regiónu Weinviertel, vinúceho sa severovýchodne od Viedne - Veltlínske zelené. Víno, pre znalcov i laikov, túžiacich po „štipke korenia do života“. Čítajte viac ...
zverejnené 07.05.2014
Viedenský festival pre gurmánov
Lokálne špeciality a tradičné produkty z celého Rakúska ochutnajú návštevníci Kulinárskeho festivalu, ktorý bude vo Viedni od 9. do 11. mája. Už po siedmykrát si gurmáni vychutnajú gastronomické lahôdky vo viedenskom Stadtparku. Čítajte viac ...
zverejnené 01.05.2014
Gurmánsky zážitok v oblakoch vo viedenskom Prátri
Premýšľate nad nezabudnuteľným rande? Vezmite svojho partnera na kávu alebo čaj do oblakov. Neobyčajný zážitok z jedla a k tomu úchvatný výhľad na viedenskú panorámu a Práter umožní Dinner in the Sky®. Čítajte viac ...
zverejnené 29.04.2014
Medzi najlepšie reštaurácie sveta patrí viedenský Steirereck
Britský časopis "Restaurant" poveril 900 reštauračných kritikov, aby určili najlepšiu reštauráciu na svete. Do Top 20 sa dostala aj rakúska reštaurácia. Čítajte viac ...
zverejnené 28.04.2014
Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe
Zvitky sú typicky rakúska a veľmi obľúbená polievková závarka, jemná a chutná, vhodná do všetkých čírych polievok! Čo sú však vôbec zvitky?
Čítajte viac ...
zverejnené 19.04.2014
Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel
Starý dobrý cisárov trhanec je známy ďaleko za hranicami Rakúska. O jeho pôvode kolujú rôzne historky, ale všetky sa točia okolo cisára Františka Jozefa I. Čítajte viac ...
zverejnené 13.04.2014
Viedenské víno v meste
Už niekoľko rokov prerastá Viedenské víno tradičný rámec, v ktorom je spájaný najmä s vínnymi pohostinstvami Heurigen a vydáva sa na víťazný pochod mestom. Čítajte viac ...
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.