2017-12-29
Kráľovstvo snehu a jedno z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk. Ľadovec zaručuje kvalitný sneh od jesene do jari a dva menšie skiareály sú ideálne pre lyžiarsku dovolenku s deťmi. Tie tu mimochodom lyžujú do 10 rokov zadarmo!
Začalo to žiarlivosťou. Na začiatku 70.rokov doktor Heinrich Klier navštívil Salzburgerland a videl, ako otvorenie ľadovca Kitzsteinhorn pozdvihlo turistický ruch v oblasti Kaprun / Zell am See. Doktor Klier sa nechal inšpirovať a o 2 roky neskôr, v zime 1972/73, otvoril 3 vleky na ľadovci Stubaiergletscher.
Postupne sa Stubai stal najväčším rakúskym ľadovcom známym ako "kráľovstvo snehu". Dôležitou novinkou je otvorenie novej kabínkovej lanovky 3S Eisgrat (3S znamená 3 laná), ktorá môže jazdiť i v silnom vetre. Lanovku navrhli designéri zo štúdia Pininfarina (tvorci Ferrari F50 a Fiat Coupé). Z parkoviska v údolí do hornej stanice vo výške 2.900 metrov zvládne výjsť za 11 minút. S dĺžkou 4,7 km je najdlhšou lanovou kabínkou v Alpách.
Okrem ľadovca nájdete v údolí rodinné strediská Schlick 2000 vo Fulpmesu, Elfer v Neustifte a Serlesbahnen v Mieders. Všetky 4 skiareály majú dohromady 150 kilometrov zjazdoviek.
Stubai pravidelne boduje v najrôznejších anketách o najlepšie stredisko pre deti. Niet divu. Špeciálne detské reštaurácie, kúzelné koberce pre najmenších schované pod “strechou” pre prípad hustého sneženia alebo plyšoví maskoti sú na ľadovci bežnou normou. Rodičia zasa ocenia, že tu deti do 10 rokov lyžují zadarmo.
Deti do 10 rokov majú zadarmo i vstupné do ľadovcovej jaskyne. Tá sa otvára týždeň pred Vianocami. Nie je veľa miest, kde sa môžete prechádzať 30 metrov pod zjazdovkou uprostred modrej masy ľadu, fotiť ľadové sochy alebo sa posadiť na ľadový trón. Navyše sa pri prehliadke dozviete, čo sú ľadovcové morény, mlieko alebo brus a pochopíte, ako vznikajú jednotlivé vrstvy ľadu alebo aké sú typy ľadovcov.
Zdroj: Tirol Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.