2018-09-04
V tiesňave Donnersbachklamm, dnes rekreačnej oblasti a prírodnej pamiatke, pracovali pred menej než 100 rokmi drevorubači. Sýty pokrm "Miasl" im prepožičiaval silu k ťažkej práci.
Pozdĺž dnešných okružných trás pripomínajú vývesné tabule a originálne drevorubačské chaty minulé časy. Na jar muži mäkčili drevo z lesov okolo údolia Donnersbachtal v potoku a plavili ho potokom z jedného konca údolia do druhého. Táto tvrdá práca vyžadovala silu a odvahu. V drevorubačských chatách sa preto muselo na stôl podávať naozaj sýte jedlo na raňajky, aj na večeru. Vo svojich panviciach drevorubači pripravovali jednoduché a vysokoenergetické pokrmy na otvorenom ohni z potravín, ktoré im tento región poskytol, vrátane: raže, masti a podľa ročného obdobia tiež ovocie alebo zemiak. "Miasl" je obzvlášť chutný s kávou, čerešňami, jablkami alebo korenenými zemiakmi. Skutoční drevorubači poznajú ďalší výdatný variant: z pikantného syra Steirerkas vytvoria knedlík, ktorý potom vysmážajú v tuku. Dnes "Miasl" oslavuje revival nielen medzi regionálnymi obyvateľmi, ale aj medzi kreatívnymi gastronómami.
Autor: gd Zdroj: Schladming-Dachstein Tourismusmarketing GmbH Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V nedeľu sú všetky potraviny (vrátane supermarketov) a obchody zatvorené. Výnimkou sú reštaurácie a pohostinstvá.