REKLAMA    

ILLUMINA V ZÁMOCKOM PARKU LAXENBURG

Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Parené buchty – Germknödel

2014-08-13
Parené buchty pravdepodobne mnohí poznajú z jarmokov alebo vianočných trhov: je to múčniková špecialita českej a viedenskej kuchyne, ktorá je veľmi rozšírená a obľúbená aj v bavorskej kuchyni. Nie je vôbec ťažké pripraviť si ich doma.



Parené buchty (Germknödel) © Knödl-Alm



Ide o veľké, pologuľaté knedle z kysnutého cesta plnené slivkovým lekvárom. V závislosti od omáčky a plnky ich môžeme urobiť o niečo sladšie, alebo skôr „výraznejšie", pretože kysnuté cesto ako také nie je sladké. Keď sú uvarené polejeme ich pred servírovaním podľa klasického viedenského spôsobu prípravy roztopeným maslom a posypeme zmesou mletého maku a práškového cukru (makový cukor). Variantom k tomu je poleva z masla a vanilkovej omáčky. Servírujeme vždy teplé.

Prísady:
• 250 g múky
• 1/16 l vlažného mlieka
• 10 g kvasníc
• soľ
• 10 g cukru
• 1 vaječný žĺtok
• 25 g masla
• 100 g slivkového lekváru, rum, škorica
• 50 g mak
• práškový cukor
• 80 g masla

Príprava: (doba prípravy: 30 minút)

Preosejeme múku a dáme do tepla. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom, rozdrvenými kvasnicami a trochou soli a pridáme múku. Pridáme vajce a roztopené maslo a miešame dovtedy, kým sa cesto neoddelí od metličiek šľahača. Cesto by malo byť tuhé. Prikryjeme ho a necháme kysnúť na teplom mieste cca 15 minút. Cesto potom rozdelíme na 12 rovnakých kusov, z každého vyformujeme guľku a valčekom vyvaľkáme na veľkosť dlane. Slivkový lekvár ochutíme škoricou a rumom a do stredu cesta položíme jednu čajovú lyžičku zmesi. Cesto spojíme a pevne pritlačíme. Guľky položíme na pomúčenú dosku spojenou časťou nadol a prikryjeme utierkou. Parené buchty necháme nakysnúť, kým nie sú približne dvakrát také veľké. Necháme zovrieť vodu s trochou rumu, za hrsť cukru a štipkou soli. Vložíme buchty a prikryté varíme cca 5 minút, otočíme, pichneme do nich ihlou cca 4 až 5 krát a dovaríme ešte asi 4 ďalšie minúty v slabo vriacej vode. Vyberáme deravou naberačkou z hrnca a servírujeme ihneď na predhriatom tanieri posypané makom a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« November 2024
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
December 2024 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2024   1110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Alpy Burgenland Dolné Rakúsko Familypark Grossarl MAMUZ Neusiedler See Salzburgerland Schloss Hof Tirolsko Vianoce Viedeň dovolenka festival hotel kam na lyže kam s deťmi lyžovačka múzeum ski amadé výlet zima