2014-08-13
Parené buchty pravdepodobne mnohí poznajú z jarmokov alebo vianočných trhov: je to múčniková špecialita českej a viedenskej kuchyne, ktorá je veľmi rozšírená a obľúbená aj v bavorskej kuchyni. Nie je vôbec ťažké pripraviť si ich doma.
Ide o veľké, pologuľaté knedle z kysnutého cesta plnené slivkovým lekvárom. V závislosti od omáčky a plnky ich môžeme urobiť o niečo sladšie, alebo skôr „výraznejšie", pretože kysnuté cesto ako také nie je sladké. Keď sú uvarené polejeme ich pred servírovaním podľa klasického viedenského spôsobu prípravy roztopeným maslom a posypeme zmesou mletého maku a práškového cukru (makový cukor). Variantom k tomu je poleva z masla a vanilkovej omáčky. Servírujeme vždy teplé.
Prísady: • 250 g múky • 1/16 l vlažného mlieka • 10 g kvasníc • soľ • 10 g cukru • 1 vaječný žĺtok • 25 g masla • 100 g slivkového lekváru, rum, škorica • 50 g mak • práškový cukor • 80 g masla
Príprava: (doba prípravy: 30 minút)
Preosejeme múku a dáme do tepla. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom, rozdrvenými kvasnicami a trochou soli a pridáme múku. Pridáme vajce a roztopené maslo a miešame dovtedy, kým sa cesto neoddelí od metličiek šľahača. Cesto by malo byť tuhé. Prikryjeme ho a necháme kysnúť na teplom mieste cca 15 minút. Cesto potom rozdelíme na 12 rovnakých kusov, z každého vyformujeme guľku a valčekom vyvaľkáme na veľkosť dlane. Slivkový lekvár ochutíme škoricou a rumom a do stredu cesta položíme jednu čajovú lyžičku zmesi. Cesto spojíme a pevne pritlačíme. Guľky položíme na pomúčenú dosku spojenou časťou nadol a prikryjeme utierkou. Parené buchty necháme nakysnúť, kým nie sú približne dvakrát také veľké. Necháme zovrieť vodu s trochou rumu, za hrsť cukru a štipkou soli. Vložíme buchty a prikryté varíme cca 5 minút, otočíme, pichneme do nich ihlou cca 4 až 5 krát a dovaríme ešte asi 4 ďalšie minúty v slabo vriacej vode. Vyberáme deravou naberačkou z hrnca a servírujeme ihneď na predhriatom tanieri posypané makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.