Potrebujeme: 600 g tekvice bez šupky 1 posekaný strúčik cesnaku 600 ml hydinového vývaru 40 g crème fraîche (šľahačkový kyslý krém - dá sa kúpiť v potravinách) 70 g zeleru 4 polievkové lyžice tekvicových semien, nasekaných 2 polievkové lyžice tekvicového oleja 40 g masla 1/2 čajovej lyžičky karí 200 ml šľahačkovej smotany 2 až 3 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany ½ mladej cibule 60 g šalotky, pokrájanej na kocky 100 ml bieleho vína soľ, čierne korenie muškátový oriešok, nastrúhaný 70 g mrkvy (karotky), ošúpanej 400 g rastlinný olej soľ
Postup: Tekvicu očistíme, zbavíme jadier a pokrájame na kocky. Šalotky a cesnak ošúpeme, nakrájame na malé kocky, chvíľu podusíme na rozpustenom masle až do sklovita. Potom pridáme kocky tekvice a posypeme karí. Všetko zalejeme bielym vínom. Pridáme zeleninový vývar a smotanu a tekutinu na miernom stupni varu povaríme. Ochutíme soľou, korením a muškátom a pod pokrievkou ďalších cca 10 minút zľahka varíme, až kým tekvica nezmäkne. Medzitým očistíme mrkvu a zeler, okrájame ich a nakrájame pozdĺžne na tenké prúžky (najlepšie na elektrickom krájači). Pór pozdĺžne rozrežeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na 5 cm dlhé kúsky. Pripravenú zeleninu nakoniec pokrájame na veľmi jemné prúžky. V hrnci rozpálime olej na 180°C. Kúsky zeleniny osmažíme do zlatista na rozpálenom oleji, vyberieme, necháme odkvapkať a osolíme. Tekvicovú polievku zľahka rozmixujeme, pretlačíme jemným sitom a necháme v hrnci ešte raz prejsť varom. Crème fraîche a smotanu zamiešame do polievky a všetko rozmixujeme na penu. Na panvici bez tuku upražíme tekvicové jadrá. Hneď ako začnú voňať, odstavíme panvicu. Polievku nalejeme do tanierov a posypeme tekvicovými jadrami. Ozdobíme zvyšnou zeleninou a pokvapkáme olejom z tekvicových jadier. Dobrú chuť!
Autor: gd Zdroj: Steiermark Tourismus Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V Rakúsku je okrem bežných pozdravov v nemčine (napr. "Guten Tag!" = "Dobrý deň!") často používaná aj fráza "Grüß Gott!" = "Pozdrav pánboh!", ktorú možno použiť počas celého dňa. Odpoveďou na tento pozdrav je taktiež "Grüß Gott!".