Na svete nie je iné také miesto, kde by hrali kaviarne tak dôležitú rolu, ako vo Viedni. Tu sa človek nezdrží len aby si dal Melange (kávu s našľahaným mliekom), Verländerter (malú kávu s väčším množstvom horúcej vody), Einspänner (kávu s čiapkou šľahačky) alebo inú kávovú špecialitu. V kaviarňach sa čítajú noviny, ľudia sa bavia, dávajú si sladké či pikantné jedlá. Od roku 2011 sa tradičná viedenská kaviarenská kultúra dokonce radí k nehmotnému kultúrnemu dedičstvu UNESCO.
Tradičné kaviarne, typické svojou nostalgickou atmosférou, sú medzi obyvateľmi Viedne i návštevníkmi veľmi obľúbené. Salóniky v štýle rokoka okúzlia každého, kto navštívi kaviareň Demel, ktorá je kráľovskou a cisárskou dvornou pekárňou už od roku 1786. Klenbami v štýle neorenesancie zasa uchváti Café Central v Palais Ferstel. V centre pôsobivej múzejnej architektúry si kávu môžu vychutnávať hostia kaviarní Umeleckohistorického (Kunsthistorisches Muzeum) a Prírodovedného múzea (Naturhistorisches Muzeum). Na elegantnej Ringstraße nájdete jednu z prvých viedenských kaviarní Café Landtmann, otvorenú v roku 1873. Ku klasikám patrí aj opatrne zrenovovaná kaviareň Café Sperl v 6.obvode, stojaca tu od roku 1880.
Zdroj: WienTourismus Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.