Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Cisárska bábovka - Kaisergugelhupf

2020-12-13
Bábovka patrí ku klasike v rakúskej kuchyni. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám cisárska bábovka určite podarí.


Rakúsko - recept - bábovka - austria.sk
© Osterreich Werbung, Wolfgang Schardt



V rakúskej monarchii sa nepodávali vždy iba luxusné jedlá. Cisár František Jozef nebol napríklad žiadny veľký gurmán, miloval jednoduchú stravu a ako dezert bábovku. Najradšej mal, keď mu ju pripravila jeho dlhoročná priateľka Katharina Schrattová.

Potrebujeme:
210 g hladkej múky
170 g kryštálového cukru
210 g masla
5 vajíčok
50 g hrozienok namočených v rume
80 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
1 bal. vanilkového cukru
1 ČL prášku do pečiva
kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
štipka soli
rozpustené maslo na vymastenie formy
mandľové lupienky

Príprava:
1) Bábovkovú formu vymastíme maslom a jej dno vysypeme mandľovými lupienkami.
Teplovzdušnú rúru na pečenie predhrejeme na cca. 170 °C.
2) Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote, vymiešame do penista s vanilkovým cukrom a dvoma tretinami kryštálového cukru.
Postupne vmiešame vaječné žĺtky a nastrúhanú citrónovú kôru.
3) Bielky so štipkou soli a zvyšným kryštálovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh.
4) Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo ju spolu so snehom vmiešavame do žĺtkovej masy.
Hrozienka necháme dobre odkvapkať, trocha ich pomúčime a spolu s orechmi opatrne vmiešame do cesta.
5) Cesto dáme do pripravenej formy a pečieme do zlatohneda.
Bábovku necháme trocha vychladnúť vo forme a potom ju vyklopíme.
Posypeme práškovým cukrom. Podľa chuti ozdobíme sladkou šľahačkou.

Dobrú chuť! :-)



Zdroj: Osterreich Werbung
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Máj 2025
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Jún 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   0504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Erzberg Grossarl Illmitz Korutánsko Nassfeld Neusiedler See Presseger See Salzburg Salzburgerland Viedeň Wien Museum Zell am See chalet kompa práca Štajersko