V rakúskej monarchii sa nepodávali vždy iba luxusné jedlá. Cisár František Jozef nebol napríklad žiadny veľký gurmán, miloval jednoduchú stravu a ako dezert bábovku. Najradšej mal, keď mu ju pripravila jeho dlhoročná priateľka Katharina Schrattová.
Potrebujeme: 210 g hladkej múky 170 g kryštálového cukru 210 g masla 5 vajíčok 50 g hrozienok namočených v rume 80 g nahrubo nasekaných vlašských orechov 1 bal. vanilkového cukru 1 ČL prášku do pečiva kôra z polovice chemicky neošetreného citróna štipka soli rozpustené maslo na vymastenie formy mandľové lupienky
Príprava: 1) Bábovkovú formu vymastíme maslom a jej dno vysypeme mandľovými lupienkami. Teplovzdušnú rúru na pečenie predhrejeme na cca. 170 °C. 2) Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote, vymiešame do penista s vanilkovým cukrom a dvoma tretinami kryštálového cukru. Postupne vmiešame vaječné žĺtky a nastrúhanú citrónovú kôru. 3) Bielky so štipkou soli a zvyšným kryštálovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. 4) Múku zmiešame s práškom do pečiva a striedavo ju spolu so snehom vmiešavame do žĺtkovej masy. Hrozienka necháme dobre odkvapkať, trocha ich pomúčime a spolu s orechmi opatrne vmiešame do cesta. 5) Cesto dáme do pripravenej formy a pečieme do zlatohneda. Bábovku necháme trocha vychladnúť vo forme a potom ju vyklopíme. Posypeme práškovým cukrom. Podľa chuti ozdobíme sladkou šľahačkou.
Dobrú chuť! :-)
Zdroj: Osterreich Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.