Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
2014-09-12
Je to nenapodobiteľnou arómou a chuťou alebo tým, že tekvicový olej je stopercentne prírodný? Milovníci si každopádne vždy nakúpia hneď zopár fliaš. Tradične sa táto štajerská špecialita používa k príprave najrôznejších šalátov, hodí sa však výborne k zjemneniu iných jedál, ako napríklad polievok, cestovín, omáčok, ryže a nátierok.
Teraz Vám naservírujeme kľúč ku klasickej krémovej tekvicovej polievke.
Prísady pre 4 osoby: • 400 g tekvicovej dužiny • 1 stredne veľká cibuľa • 1 nastrúhaná mrkva • 2 PL múky • trochu slnečnicového oleja • 1 l hovädzieho vývaru • soľ • biele korenie • 1 štipku mletej rasce • 1/8 l smotany na šľahanie • cca 3 PL crème fraîche • 1 PL jablčného octu
Na dekoráciu: • 1 PL smotany • trochu tekvicového oleja
Na smažené žemľové kúsky: • 1 žemľa z predošlého dňa • 1 vajce • 1 PL mlieka • 1 PL masla
Príprava:
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na horúcom oleji speníme cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a tekvicu, krátko osmažíme a posypeme múkou. Tekvicu dobre premiešame, zalejeme hovädzím vývarom, osolíme a okoreníme a ochutíme rascou. Polievku necháme tak dlho vrieť, kým tekvica nezmäkne. Polievku premixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme šľahačkou, crème fraîche a jablčným octom.
Žemľu nakrájame na 8 kúskov. Vajce vyšľaháme s trochou mlieka. Kúsky žemle namočíme vo vajci a z obidvoch strán osmažíme na masle. Polievku servírujeme so smotanou a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Kúsky žemle servírujeme zvlášť.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.