Eisenstadt so zámkom Esterházy, pôsobivé jazero Neusiedler See so Seewinkelom, Rust a Mörbisch,... a mnoho miest fascinuje mnohých turistov. No láska prechádza cez žalúdok, tak je potrebné aj ochutnať do slova a do písmená krajinu, kde sme na výlete, či dovolenke.
Vďaka tomuto miernemu podnebiu sa v Burgenlande vyrába víno, ktoré je známe ďaleko za jeho hranicami, a kvalitné poľnohospodárske produkty, ako sú paradajky, paprika, čerešne a korenie. Základom panónskej kuchyne sú zvyčajne paradajky, cibuľa a paprika.
Prípravu jedál v Burgenlande ovplyvnilo mnoho národov vrátane Bavorov, Alemanov, Maďarov, Slovákov, Chorvátov, Srbov a Židov, ktorí zanechali kulinárske stopy, ktoré možno dodnes nájsť v mnohých jedlách. Burgenlandčanom sa dlho hovorilo "polievkoví Švábi", pretože si obľúbili dusené jedlá a dokonca si ráno na raňajky dávali polievku.
Burgenlandské špeciality sú vlastne kuchyňou chudobných, ako to zdôrazňovali už rímski historici. Obilniny tvoria základ aj dnes, takže Tarhonya alebo Zupfnockerl stále chutia jednoducho, ale dobre. Burgenlandská kuchyňa vďačí za paprikové kurča, židovskú kuraciu pečeň, halászlé, paprikovú rybiu polievku a chutné zákusky, ako napríklad slávne Somloer Nockerl (Somlói Galuska), vplyvu Východu.
V súčasnosti sa burgenlandská kuchyňa od týchto vplyvov do značnej miery emancipovala, ale úspešne ich integrovala do modernej kuchyne.
Je tu veľa vynikajúcich reštaurácií a vidieckych hostincov, ktoré môžu zabodovať burgenlandskými špecialitami. Burgenlandské víno sa dnes teší medzinárodnému uznaniu a nachádza dôstojné miesto v mnohých jedlách. Alebo aj k jedlám Rulandské biele, Chardonnay, vlašský rizling alebo Zweigelt, z južného Burgenlandu Uhudler. Na stole nechýba červená mletá paprika, hneď vedľa soli a korenia.
Typické druhy zeleniny ako fazuľa, uhorky, pór, paprika, biela kapusta a cibuľa, plus zemiaky, jačmeň, proso, kukuricu a pšenicu nájdete v nápaditých receptoch. Kapusta je súčasťou takmer všetkých jedál, rovnako často i fazuľa. A nielen zelenina a ovocie sú regionálnymi produktami. Tiež ryby a mäso. V Neusiedlersee sa loví napríklad zubáč a z okolitých fariem pochádzajú husi a ošípané.
Typické jedlá v Burgenlande (spoznávate aj tie "naše"?): - Polievky: Umurkensuppe (uhorková polievka), krémová fazuľová polievka, kapustová polievka - Malé jedlá: Langallo (podplamenník), langoš, šterc, lekvárové buchty, fazuľové, kapustové a orechové záviny, oškvarkové pagáče, slané rohlíky Salzstangerln (pagáče a Salzstangerln sa podávajú pri každej ochutnávke vín). - Hlavné jedlá: Turosz czusca (cestoviny a cottage cheese), perkelt, kura na paprike, kapustové fliačky, pečená hus, klobásy, guláš, segedín, divinový guláš, šťuka, šošovica so slaninou, granatír, fazuľová kaša s hustým kyslým mliekom, plnený zajac, paradajková kapusta, pečená fazuľa, Baodatscherl (fazuľové karbonátky) a jedlá, kde sa používa veľa kyslej kapusty. - Ryby: sumec, zubáč, halászlé - Zákusky a koláče: torta Esterházy, šomloi haluška, balasn (vysmážané taštičky s jablko-škorivou plnkou), čerešňová štrúdľa, orechová štrúdľa, fazuľová štrúdľa, spitzbuben (druh lineckého pečiva so slivkovým lekvárom), taštičky so slivkovým lekvárom, smažené "myši",... Zážitkom pre chuťové bunky sú vraj burgenlandské svadobné koláčiky, ktoré lahodia aj oku.
Burgenland má čo ponúknuť v oblasti kulinárskych špecialít - ochutnajte a porovnajte, či jedlá (recepty), ktoré máme spoločné, aj rovnako chutia.
Pripájame jeden recept na záver:
Burgenlandská kapustová polievka
(4 porcie) Potrebujeme: 40 dkg bielej kapusty 1 ks cibuľa 15 dkg slaniny (plátky) 2 lyžice paradajkovej pasty 2 PL mletej papriky (červenej) 1/2 l vody 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie čili vločky 2 PL múky (na zahustenie)
Príprava: Trochu opražíme cibuľu a slaninu. Potom zalejeme pastu a papriku vodou. Pridáme kapustu, soľ, cesnak, korenie a čili vločky. Všetko premiešame a varíme do mäkka. Nakoniec zahustíme múkou a opäť krátko povaríme. V prípade potreby polievku dochutíme.
Autor: gd Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.