Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Závin s červenou kapustou - Rotkrautstrudel

2023-02-06
Červená kapusta je trvanlivá, zdravá, bohatá na vitamíny a živiny, diétna a pritom chuťovo lahodná. Vedeli ste, že má viac vitamínu C než biela kapusta? To všetko sa teraz v zimných mesiacoch hodí, že? Štrúdľa s kapustou je super aj ako jedlo na výlety, ale aj ako pohostenie.


Rakusko - recept - kapusta - štrúdľa - austria.sk
Rotkrautstrudel, štrúdľa s červenou kapustou © salzburgschmeckt.at



Kedysi štrúdľa nesmela chýbať najmä v jedálničku šľachty, neskôr však zľudovela i na vidieku. Štrúdle sú veľmi vďačné pokrmy a veľmi obľúbené, a to na viacero spôsobov. Stále ale evokujú rakúske kaviarne a noblesnú éru Rakúsko-Uhorska. V tradičnej náplni nesmú chýbať jablká, určite ale poznáte i napríklad so špenátom. Tak prečo nevyskúšať červenú kapustu? Chutí výborne.

Potrebujeme:
2 pláty lístkového cesta
1 cibuľu
1/2 väčšej alebo 1 menšiu hlávku červenej kapusty
olej
cukor, čierne korenie, rascu
1 vajíčko
sezamové semienka

Príprava:
Očistite cibuľu, nakrájajte ju na polkolieska. Z červenej kapusty odstráňte hlúb, nakrájajte listy na tenké prúžky. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a kapustu. Posypte trochou cukru a miešajte, kým nezmäkne kapusta. Osoľte, okoreňte a pridajte rascu. Dva pláty lístkového cesta položte cez seba. Rozložte na ne podusenú kapustu. Preložte obe bočné časti, aby sa nedostala zmes von a potom cesto pevne zrolujte. Štrúdľu potrite vajcom a posypte sezamovými semienkami. Pečte pri 180°C do zlatista.
TIP: Štrúdľu môžete podávať s omáčkou: zmiešajte napríklad kyslú smotanu s chrenom a servírujte ako dip.

Táto slaná štrúdľa s kapustou je chutná teplá i studená. Hodí sa na oslavu, ale aj ako ľahká večera.
Dobrú chuť!


Autor: dg
Zdroj: SalzburgerLand
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Jún 2025
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213
Júl 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Dolné Rakúsko Kulinárske festivaly Schloss Hof Smart City Tulln Vianoce Viedeň hudba kláštor kulinárstvo kultúra súťaž vianočné trhy