2023-02-06
Červená kapusta je trvanlivá, zdravá, bohatá na vitamíny a živiny, diétna a pritom chuťovo lahodná. Vedeli ste, že má viac vitamínu C než biela kapusta? To všetko sa teraz v zimných mesiacoch hodí, že? Štrúdľa s kapustou je super aj ako jedlo na výlety, ale aj ako pohostenie.
Kedysi štrúdľa nesmela chýbať najmä v jedálničku šľachty, neskôr však zľudovela i na vidieku. Štrúdle sú veľmi vďačné pokrmy a veľmi obľúbené, a to na viacero spôsobov. Stále ale evokujú rakúske kaviarne a noblesnú éru Rakúsko-Uhorska. V tradičnej náplni nesmú chýbať jablká, určite ale poznáte i napríklad so špenátom. Tak prečo nevyskúšať červenú kapustu? Chutí výborne.
Potrebujeme: 2 pláty lístkového cesta 1 cibuľu 1/2 väčšej alebo 1 menšiu hlávku červenej kapusty olej cukor, čierne korenie, rascu 1 vajíčko sezamové semienka
Príprava: Očistite cibuľu, nakrájajte ju na polkolieska. Z červenej kapusty odstráňte hlúb, nakrájajte listy na tenké prúžky. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a kapustu. Posypte trochou cukru a miešajte, kým nezmäkne kapusta. Osoľte, okoreňte a pridajte rascu. Dva pláty lístkového cesta položte cez seba. Rozložte na ne podusenú kapustu. Preložte obe bočné časti, aby sa nedostala zmes von a potom cesto pevne zrolujte. Štrúdľu potrite vajcom a posypte sezamovými semienkami. Pečte pri 180°C do zlatista. TIP: Štrúdľu môžete podávať s omáčkou: zmiešajte napríklad kyslú smotanu s chrenom a servírujte ako dip.
Táto slaná štrúdľa s kapustou je chutná teplá i studená. Hodí sa na oslavu, ale aj ako ľahká večera. Dobrú chuť!
Autor: dg Zdroj: SalzburgerLand Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Hotely a reštaurácie poskytujú široké možnosti stravovania a ceny účtov vo väčšine prípadov zahrňujú už aj poplatok za služby.