2014-10-29
Pýchou každej Rakúšanky je jablková štrúdľa. Podľa tohto receptu sa vám určite podarí, vyskúšajte.
Potrebujeme: 250 g hladkej múky 1 žĺtok 1 lyžicu octu vodu soľ
Plnka: 1 kg jabĺk 150 g cukru 100 g strúhanky 50 g masla 10 g práškového cukru škorica
Príprava: Do preosiatej múky dáme soľ, ocot, žĺtok a toľko vody, aby vzniklo polotuhé cesto, ktoré dobre vypracujeme, až kým sa v ňom netvoria bublinky. Cesto rozdelíme na dva rovnaké bochníky (budeme mať dve štrúdle), položíme ich na pomúčenú dosku, potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme teplou rajnicou a necháme stáť asi 15 - 30 minút. Na veľký stôl rozprestrieme čistý obrus, posypeme ho múkou a bochník na ňom po dĺžke roztiahneme. Potom cesto vyťahujeme do šírky po celom stole. Vytiahnuté cesto necháme 2 - 3 minúty obschnúť. Posypeme ho praženou strúhankou, asi do 2/3 pokladieme naň očistené jablká pokrájané nadrobno, posypeme cukrom, škoricou, prípadne citrónovou kôrou, pokvapkáme rozpusteným maslom a zavinujeme tak, že dvíhame obrus na jednej strane. Závin dáme na pomastený plech, pokvapkáme maslom a pečieme. Upečený pokrájame a posypeme cukrom. Namiesto jabĺk môžeme dať čerešne, jahody, rebarboru alebo tvaroh. Dobrú chuť!
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Príslovie "pripraviť niekomu kakaový kúpeľ" znamená v nemčine čosi ako "vystreliť si z niekoho, ťahať mu medové motúzy"