2023-08-24
Mamutia jaskyňa Dachstein sa nachádza na severných svahoch rakúskeho masívu Dachstein nad obcou Obertraun v Hornom Rakúsku. V jej blízkosti sa nachádza známa Obria ľadová jaskyňa, najdlhšia rakúska jaskyňa Hirlatzhöhle a zatiaľ najmladšia dachsteinská jaskyňa Koppenbrüllerhöhle. Nekonečné priestory masívu Dachstein zvnútra - gigantická Mamutia jaskyňa (Mammuthöhle) vás nadchne svojimi neuveriteľnými rozmermi a hrou farieb, ktorú by ste v podzemí Soľnej komory nikdy nečakali!
Názov Mamutia jaskyňa (Mammuthöhle) vybrali objavitelia kvôli obrovským rozmerom podzemných priestorov a chodieb v tomto jaskynnom systéme. V súčasnosti je preskúmaných viac ako 70 kilometrov týchto chodieb, z ktorých necelý kilometer je možné prejsť počas prehliadok so sprievodcom.
Čas do prehliadky so sprievodcom v Mamutej jaskyni si môžete spríjemniť v Schönbergalme. Tu si môžete pozrieť novú výstavu "Dachstein v klimatických zmenách", preskúmať detskú dobrodružnú jaskyňu, vypustiť paru na alpskom kopci na poschodí alebo vystúpiť po dobrodružnom chodníku na Bamhittl. K mamutej jaskyni sa dostanete po dobre udržiavanom chodníku, odkiaľ si môžete vychutnať fantastický výhľad do údolia. Na trase od strednej stanice Schönbergalm k Mamutej jaskyni (Mammuthöhle) je na dĺžke 550 metrov zobrazených 550 miliónov rokov histórie našej Zeme. To ukazuje, ako dlho trvalo, kým sa na Zemi vyvinul život. Na druhej strane história ľudstva je len krátkym okamihom.
Mamutia jaskyňa: Východiskový bod: stredná stanica Schönbergalm (úsek 1) Čas chôdze k jaskyni: približne 15 až 20 minút Trvanie prehliadky jaskyne: 50 minút Teplota: +3 °C (37,4 °F) - odporúča sa pevná obuv a teplé oblečenie
Vďaka vynikajúcej infraštruktúre je prehliadka Mamutej jaskyne so sprievodcom vhodná na výlety s deťmi všetkých vekových kategórií. Na prehliadku jaskyne sa prihláste v pokladni jaskyne v strednej stanici Schönbergalm.
Počas 50-minútovej prehliadky Mamutej jaskyne so sprievodcom sa návštevníci oboznámia s históriou vzniku jaskýň a pracovnými metódami speleológov. Dozvedia sa, ako sa kedysi cez horu valili obrovské množstvá vody a s akými problémami sa stretávali speleológovia v "Polnočnom dóme" na svojich niekoľkodňových výpravách do vnútra hory.
V "ríši tieňov" sa fantázii medze nekladú. Samotná príroda tu z bieleho horského mlieka a hnedého oxidu železa vykreslila obrazy, ktoré dostali také zvučné mená ako "Jaskynná Venuša" a "Dáma s obručovou sukňou".
Prehliadky so sprievodcom sa konajú v nemčine a angličtine, no prehliadku si môžete vychutnať aj s bezplatným audiosprievodcom Hearonymus v češtine. Tip: Využite bezplatné Wi-Fi hotspoty na mieste.
Západný vchod do Mamutej jaskyne sa po stáročia používal ako pivnica. Pytliaci, ktorých bolo vo Vnútornej soľnej komore v minulosti veľa, tu našli aj ideálny úkryt pre zver, ktorú zabili. V roku 1910 sa začal prieskum zdanlivo nekonečných chodieb Mamutovej jaskyne zo západnej strany. Na východnej strane, smerom k ľadovej jaskyni, bolo známych niekoľko vchodov, ktoré boli so západnou časťou prepojené až v roku 1914. Prvá svetová vojna prerušila všetky výskumné aktivity. Po skončení vojny vojsko vybudovalo cestu cez Mamutiu jaskyňu, ktorá sa v nasledujúcich desaťročiach neustále zdokonaľovala. Dnes je preskúmaných viac ako 70 kilometrov Mamutej jaskyne. Úctyhodná veľkosť chodieb a nádej bádateľov, že našli jednu z najdlhších jaskýň v Európe, boli dôvodom jej pomenovania. V posledných rokoch sa Mamutia jaskyňa ešte viac zatraktívnila umeleckým reštaurovaním. Dachsteinské jaskyne sa teraz návštevníkom predstavujú v úplne novej podobe.
Rozdiel nadmorskej výšky medzi najvyšším vstupom a najnižším bodom dosiahnutým počas výskumu je najmenej 1199 metrov. Podľa tohto výskumu sa tak Dachstein Mammuthöhle radí na 30. miesto medzi najdlhšími jaskyňami na Zemi a na 31. miesto medzi najhlbšími jaskyňami.
Zdroj: Dachstein Tourismus AG Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.