Recept plný vitamínov od hviezdneho šéfkuchára na chladné obdobie
2025-01-07
Dôležitou súčasťou toho, aby sme si mohli užiť zimné mesiace a zostať zdraví, je strava bohatá na vitamíny. Keď už hovoríme o užívaní si, prinášame recept z knihy "Didi Maier - Cook your life", ktorý poskytuje vitamíny príjemným spôsobom.
Šéfkuchár a autor Didi Maier: "Dlho zabudnuté proso sa v posledných rokoch vracia na scénu. Celkom oprávnene, pretože proso je veľmi špeciálna potravina. Ponúka dostatok bielkovín, ale aj horčíka a železa a je bezlepkové!".
Pečený karfiol s prosom
Tento recept je všestranný. Ak nemáte radi karfiol, môžete si vybrať aj cuketu, brokolicu alebo kaleráb – s chrumkavým šalátom a dipom podľa vlastného výberu dokonalé wellness menu - recept Hirseauflauf z knihy "Didi Maier - Cook your life"
Potrebujeme: 150 g prosa 450 ml mlieka 1 štipka soli 1-2 mrkvy 300 g karfiolu 2 pol.lyžice kôpru, jemne nasekaného 1 cibuľa, ošúpaná a nakrájaná nadrobno bylinkové korenie podľa vašej chuti soľ, korenie 4 vajcia (veľkosť M), oddelené 100 g tvarohu maslo a strúhanka do formy/pekáča listy bazalky na ozdobu (ale môžete použiť aj iné čerstvé bylinky)
Príprava: 1. Rúru predhrejeme na 180°C horný a spodný ohrev, pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. 2. Proso dáme do sitka a dôkladne prepláchneme horúcou vodou, aby sme odstránili horkasté látky. Potom privedieme mlieko do varu, pridáme soľ a proso a na miernom ohni dusíme asi 8 minút. Hrniec odstavíme, prikryjeme, necháme proso napučať a vychladnúť. 3. Medzitým si na strúhadle nahrubo nastrúhame mrkvu a karfiol (bez listov, ale so stopkou). Zmiešame s prosom, nasekaným kôprom a nadrobno nakrájanou cibuľou. Dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením. 4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustý sneh. Žĺtky vymiešame s tvarohom do hladka, zmiešame s prosovou zmesou a vmiešame sneh. Zmes vylejeme do pripravenej formy/pekáča, uhladíme a pečieme do zlatista asi 45 minút. Nakoniec zapneme funkciu grilu na cca 2 minúty. 5. Jedlo naaranžujeme na taniere a podávame ozdobené lístkami bazalky.
Didi Maier sa ako syn ocenenej šéfkuchárky Johanny Maier s varením prakticky narodil. Mladý, nápaditý a vždy iný: tento ocenený šéfkuchár a kuchárska hviezda predstavuje každodennú, zimnú a príjemnú kuchyňu, ktorá presahuje prísne vzorce varenia. Žiadne mäso, len zelenina? Zložka, ktorá nie je v dome? Žiadny problém! Didi Maier predstavuje alternatívy, ako môžu byť jeho jedlá stále chutné. Okrem toho musia byť ingrediencie cenovo a ľahko dostupné. (kniha je v nemeckom jazyku www.trauner.at/shop/didi-maier-cook-your-life-kochbuch)
Autor: gd Zdroj: Trauner Verlag Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Hotely a reštaurácie poskytujú široké možnosti stravovania a ceny účtov vo väčšine prípadov zahrňujú už aj poplatok za služby.