2025-04-07
Kde rastú kakaovníky? Čo znamená Fairtrade? A ako sa vyrába biela čokoláda? Odpovede na tieto otázky a ešte oveľa viac nájdete v múzeu čokolády, ktoré sa nachádza priamo v sídle Confiserie Heindl a je spojené s výrobným závodom Sissi Taler & Co.. Ponúka sladký zážitok pre malých aj veľkých.
Čokoláda je jednou z najpríjemnejších tém, aké si možno predstaviť. Od 70. rokov 20. storočia sa tu konajú prehliadky výroby vynikajúcich cukroviniek všetkého druhu. Prvé viedenské múzeum čokolády otvorilo svoje brány prvýkrát v roku 2001 priamo v sídle spoločnosti. Múzeum spočiatku tvorila len jedna miestnosť, v ktorej zakladateľ firmy Walter Heindl Senior osobne rozprával sladké čokoládové príbehy a informoval návštevníkov o vysokom umení cukrárskej výroby. Odvtedy môžu návštevníci nahliadnuť do výroby viac ako 180 rôznych čokolád a cukrárskych špecialít.
Aj my sme sa rozhodli, že navštívime toto múzeum. Pri každej návšteve Viedne odparkujeme auto na parkovisku P&R, a potom sa prepravujeme mestskou dopravou. Je to tak pohodlnejšie a bez stresu. Ak radšej chodíte všade priamo autom, máme dobrú správu - tu sa dá pomerne ľahko zaparkovať na parkovisku, ktoré je vyhradené pre návštevníkov - priamo oproti múzeu, cez ulicu. Keďže sa múzeum nachádza na okraji, a nie v centre mesta, vždy nájdete voľné parkovacie miesto aj v okolí, ak by náhodou toto bolo obsadené.
Hneď ako vojdete dovnútra, očarí vás nádherná farebná čokovýzdoba. Najskôr sme si dali dole kabáty a zavesili na vešiaky. Na recepčnom pulte pri pokladniach boli ochutnávky bonbónov, praliniek a cukríkov s rôznymi príchuťami - dokonca aj s alkoholom. Ako prvé sa vstupuje do čokoládového kina, kde sa usadíte a môžete si pozrieť niekoľkominútový dokumentárny film, ktorý sa tu v pravidelných intervaloch premieta. Je v nemčine a dozviete sa všetko o tom, ako sa pestuje kakao, čo je to fairtrade, ako vzniká čokoláda,... Niekedy stačí vidieť obrázky a nechýba preklad na to, aby človek pochopil. Nemusíte tu však ostať sedieť, pokojne prejdite do ďalšej sály. Vo vitríne sú rôzne druhy kakaových bôbov, môžete aj ochutnať typy kakaa. Pomaly prechádzate chodbou, kde môžete skúmať všetko, čo sa týka čokolády.
Plynule prejdete do miestnosti, ktorá je asi najatraktívnejšia. Sú tu tri čokoládové fontány s horkou, mliečnou a bielou čokoládou. Vezmete si lyžičku a môžete ochutnávať čerstvú teplú a mimoriadne kvalitnú čokoládu. Potom postupujete ďalej, kde sa zoznámite s produktami, ktoré sa tu vyrábali a stále vyrábajú, pozriete si historické fotografie a nástroje. Takto sa dostanete zasa k dverám kina, ktorým prejdete k recepcii. Presne oproti múzeu sa nachádza podniková predajňa, ktorej regále sa prehýbajú pod aktuálnou sladkou ponukou. Výber je veľmi veľký - aj pre tých, čo holdujú čokoláde, aj pre tých, čo chcú priniesť svojim milým sladkú pamiatku z Viedne.
Náš tip: už niekoľko týždňov je veľmi moderná dubajská čokoláda. Tu (v podnikovej predajni) kúpite len čerstvú, kvalitnú a veľmi chutnú - s unikátnou náplňou z pistáciového krému. Prvá čokoládová špecialita Pischinger Dubai Style rozžiari všetkých čokoládových labužníkov aj vo forme torty a v limitovanej edícii.
A teraz trochu histórie: Ako sa firma Heindl stále viac rozrastala a nadšenie návštevníkov bolo vždy veľké alebo stále je, múzeum sa rozširovalo. V roku 2009 dostalo nový náter a stalo sa modernejším "SchokoMuseum" s tradičnými hodnotami. Vo vlastnej cukrárskej manufaktúre sa spája láska a dlhoročné skúsenosti s vysokým umením výroby čokolády. Kvalitné suroviny sú predpokladom pre vznik mnohých sladkých pochúťok. Začína to výberom dodávateľov Heindl. Otázka ochrany životného prostredia je pre rodinu Heindlovcov prioritou, a preto je environmentálna kompatibilita výroby, balenia a dopravy na prvom mieste.
Rodinný podnik, ktorý má za sebou už tretiu generáciu, je obzvlášť hrdý na najväčšiu súkromnú solárnu elektráreň vo Viedni, ktorá sa nachádza priamo na streche výroby. V samotnej firme sú všetky suroviny niekoľkokrát testované a skúmané na ich kvalitu a čistotu. Pretože len z tých najlepších surovín a s veľkým dôrazom na detail dokážu cukrári vyrobiť tie lahôdky, ktoré sú oceňované ďaleko za hranicami štátu.
V roku 2006 bol prevzatý tradičný viedenský špecialista na vafle Pischinger, najstaršia rakúska značka cukroviniek, ktorá je stále na trhu. Prevzatie spoločnosti Pischinger si vyžiadalo rozšírenie existujúceho sídla spoločnosti Heindl. Po takmer ročnej dobe výstavby sa Pischinger v roku 2012 presťahoval na svoje súčasné miesto, do sídla spoločnosti Heindl.
Otvorené: utorok - piatok 09:00 – 16:00 hod. sobota 09:00 – 17:00 hod. nedele a sviatky zatvorené V závislosti od sezóny môže byť výroba pozastavená.
Vstupné: dospelí od 15 r. 11,- € deti a mládež (5-14r.) 9,- € deti do 4 r. zadarmo seniori a študenti 9,- € rodinný vstup (2 dospelí + 2 deti 5-14r.) 32,- € vstup so sprievodcom + 5,- €
Schoko Museum Heindl Willendorfer Gasse 2-8 1230 Viedeň
Autor: Marian Illéš, Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.
Tento web používa súbory cookies. Viac o súboroch cookies » tu «. Zásady spracovania a ochrany osobných údajov prevádzkovateľa webstránky. » tu «. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.