2025-10-03
Viedenský Augarten – najstarší barokový park v srdci Viedne – je domovom výtvarného umenia už od svojho vzniku. V barokovom paláci, ktorý Jozef II. vysvätil ako miesto zábavy pre všetkých, sa už v 18. storočí konali slávne ranné koncerty s W.A. Mozartom a v roku 1803 tu Beethoven prvýkrát verejne predviedol svoju Kreutzerovu sonátu.
V roku 1717 sa Claudiusovi Innocentiusovi du Paquier podarilo priniesť do Viedne prísne tajný recept na porcelán. Na oplátku dostal od cisára Karola VI. zvláštne privilégium byť jedinou spoločnosťou v rakúskej monarchii, ktorá vyrába porcelán. Takto bola v roku 1718 vo Viedni založená jedna z najstarších porcelánových manufaktúr v Európe. V roku 1744 sa manufaktúra dostala do cisárskeho vlastníctva za Márie Terézie a nový rozkvet zažila v rokoch 1784 až 1805, keď získala uznanie ďaleko za hranicami krajiny. Počas obdobia biedermeieru sa viedenský porcelán stal symbolom statusu pre nastupujúcu buržoáziu. Rýchly rast domácej a zahraničnej konkurencie však viedol k zatvoreniu renomovanej spoločnosti v roku 1864. A tak sa dočasne skončila dôležitá kapitola rakúskych dejín.
Ale o 60 rokov neskôr, v roku 1923, sa porcelánová manufaktúra znovu otvorila v zámku Augarten vo Viedni – kde sídli aj dnes. Tradícia bývalej cisárskej manufaktúry tak pokračovala. Zamerali sa na želania a potreby zákazníkov a spolupráca s dizajnérmi viedla k neustálemu rozvoju sortimentu až dodnes. V súčasnosti je porcelánová manufaktúra v súkromnom vlastníctve. Výroba prebieha ekologicky uvedomelým a udržateľným spôsobom v srdci Viedne, čím sa vytvára trvalá hodnota a zároveň sa zachováva tradícia dlhá viac ako 300 rokov.
Výroba bieleho zlata: Taký jemný, no zároveň taký robustný: Tajomstvo výroby porcelánu fascinuje západný svet už od čias, keď ho Marco Polo pred viac ako 600 rokmi priniesol z Ázie do Európy. Na výrobu najjemnejšieho porcelánu sú potrebné iba štyri ingrediencie: živec, kremeň, kaolín a voda. Presný pomer miešania je prísne stráženým tajomstvom každého výrobcu. Keď je hmota pripravená, môže sa naliať do najkrajších tvarov alebo zdokonaliť na otočnom tanieri.
Teraz sa začína zložitý proces vypaľovania: prvé vypaľovanie, žíhanie, prebieha pri teplote 930°C. To dodáva materiálu určitú tvrdosť, ale povrch zostáva pórovitý. Teraz je čas dať surovému porcelánu jeho "identitu": po kontrole a očistení sa pod glazúru pomocou pečiatky nanesie "Bindenschild" (štít) v kobaltovo modrej farbe. Toto je erb rodiny Babenbergovcov, ktorý sa používa ako ochranná známka Viedenskej porcelánovej manufaktúry od roku 1744.
Po ručnom glazovaní nasleduje druhý výpal (hlavný a lesklý), ktorý pri teplote 1380 °C dodáva porcelánu takmer rovnakú pevnosť v tlaku ako oceľ. Teraz sklovitý, hladký povrch je ideálny na jemné maľovanie perom a štetcom. 24-karátové "leštené zlato" získava svoj nezameniteľný lesk až následným leštením morským alebo achátovým pieskom. Každý "Augarten" kus tak obsahuje trpezlivosť, srdce a vášeň ľudí, ktorí rozumejú svojmu umeleckému remeslu.
Múzeum porcelánu v Augartene: Múzeum nachádzajúce sa v bývalom cisárskom paláci v Augartene ilustruje históriu viedenského porcelánu od jeho počiatkov až po súčasnosť. Okrem podrobností o pôvode porcelánu v Číne a jeho šírení na európske kráľovské dvory sa prvá časť múzea zameriava na založenie prvej porcelánovej manufaktúry vo Viedni v roku 1718. Vystavené sú barokové porcelánové diela od zakladateľa, ako aj diela z obdobia rokoka, neoklasicizmu a biedermeieru. Vyvrcholením prvej časti výstavy je slávny Kaisersemmel (cisársky Semmel) vyrobený z viedenského porcelánu. Nad oboma výstavnými úrovňami sa týči pôvodná pec. Ponuku novo zrekonštruovanej budovy dopĺňa obchod a reštaurácia.
Vstupné: múzeum 8,– € seniori a študenti 6,– € vstup zadarmo s NÖ Card a Vienna Pass
Múzeum je súčasťou podujatia Dlhá noc múzeí (Die Lange Nacht der Museen) 04.10.2025 (sobota) od 18:00 do 24:00 hod.
Wiener Porzellanmanufaktur Augarten Obere Augartenstraße 1 1020 Viedeň
Autor: dg Zdroj: Augarten Porzellan Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.