Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Vorarlbersko chutí výborne

2015-02-07
Či už si vyberiete tradičný ľudový hostinec alebo luxusnú reštauráciu, vždy budete príjemne prekvapení: ako vysokou kvalitou podávaných pokrmov, tak i priaznivou cenou, ktorú za ne zaplatíte.



Käsknöpfle © michaelgunz.at



V pomere k počtu obyvateľov (cca 372.000) má Vorarlbersko v porovnaní s inými rakúskymi spolkovými krajinami nadpriemerne vysoký počet vyznamenaných reštaurácií.

Syrová cesta Bregenzského lesa

Tajomstvom úspechu vorarlberských kuchárok a kuchárov je skutočnosť, že už po dlhé roky veľmi účinne spolupracujú s miestnymi farmármi. Ich zásadou je v maximálnej miere využívať regionálne a najmä i sezónne produkty, z ktorých potom vďaka svojej kreativite dokážu doslova vykúzliť tie najchutnejšie pokrmy. Niekedy poriadne, sedliacke a vydatné, inokedy rafinované, jemné a ľahké.

 


Kreatívni kuchári premieňajú tradičné vorarlberské pokrmy na lahôdky nových neodolateľných chutí. © LöffelWeise



Regionálne projekty ako "Syrová cesta Bregenzského lesa", „bewusstmontafon“ (Montafon zdravo), „Önsche Walser Chuche“ (Tá naša walserská kuchyňa) v oblasti Kleinwalsertal, regionálna reštaurácia „MundArt“ v Bregenzskom lese, gurmánske „Pôžitky-zážitky“ v Brandnertale, Klostertalská sedliacka tabuľa alebo Klostertalské týždne pôžitkov s gurmánskou rallye dokladajú, ako sú gastronómovia a poľnohospodári vzájomne úzko prepojení.

 


Alpkäse - Bergkäse z Bregenzského lesa © Österreich Werbung, Foto: Wiesenhofer



Najznámejšou vorarlberskou špecialitou je bezpochyby syr. A nie hocijaký. Je to zvláštny druh koreneného tvrdého syra, ktorý sa vyrába v mnohých malých salašníckych podnikoch a v lete potom priamo na salašoch vysoko v horách. Avšak i ďalšie syry ako je Alpský syr vyznačujúci sa jemnou chuťou, Ementálsky syr, krémové syry typu Camembert a čerstvé tvarohové syry z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka sa tešia vo Vorarlbersku veľkej obľube.

 


© Österreich Werbung, Foto: Lehmann H.



Každá oblasť má svojho „obľúbenca“, napríklad Montafon nedá dopustiť na svoj "Sura Kees", jemne aromaticky odstredený nízkotučný syr z kyslého mlieka.
Aj niektoré vorarlberské destiláty patria k najlepším v Rakúsku. Asi najznámejšia je vynikajúca pálenka „Subirer“, ktorá sa vyrába z hrušiek.



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Viedeň má jedno z najvyšších čísel počtu samovrážd na svete.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Máj 2025
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Jún 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   0504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Dachstein Dolné Rakúsko Donauinselfest Korutánsko Nassfeld Niederweiden Regióny pôžitkov Schladming Schloss Hof Viedeň Weisensee Wörthersee festival kam s deťmi rybolov rybárčenie Štajersko