2015-02-07
Či už si vyberiete tradičný ľudový hostinec alebo luxusnú reštauráciu, vždy budete príjemne prekvapení: ako vysokou kvalitou podávaných pokrmov, tak i priaznivou cenou, ktorú za ne zaplatíte.
V pomere k počtu obyvateľov (cca 372.000) má Vorarlbersko v porovnaní s inými rakúskymi spolkovými krajinami nadpriemerne vysoký počet vyznamenaných reštaurácií.
Syrová cesta Bregenzského lesa
Tajomstvom úspechu vorarlberských kuchárok a kuchárov je skutočnosť, že už po dlhé roky veľmi účinne spolupracujú s miestnymi farmármi. Ich zásadou je v maximálnej miere využívať regionálne a najmä i sezónne produkty, z ktorých potom vďaka svojej kreativite dokážu doslova vykúzliť tie najchutnejšie pokrmy. Niekedy poriadne, sedliacke a vydatné, inokedy rafinované, jemné a ľahké.
Regionálne projekty ako "Syrová cesta Bregenzského lesa", „bewusstmontafon“ (Montafon zdravo), „Önsche Walser Chuche“ (Tá naša walserská kuchyňa) v oblasti Kleinwalsertal, regionálna reštaurácia „MundArt“ v Bregenzskom lese, gurmánske „Pôžitky-zážitky“ v Brandnertale, Klostertalská sedliacka tabuľa alebo Klostertalské týždne pôžitkov s gurmánskou rallye dokladajú, ako sú gastronómovia a poľnohospodári vzájomne úzko prepojení.
Najznámejšou vorarlberskou špecialitou je bezpochyby syr. A nie hocijaký. Je to zvláštny druh koreneného tvrdého syra, ktorý sa vyrába v mnohých malých salašníckych podnikoch a v lete potom priamo na salašoch vysoko v horách. Avšak i ďalšie syry ako je Alpský syr vyznačujúci sa jemnou chuťou, Ementálsky syr, krémové syry typu Camembert a čerstvé tvarohové syry z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka sa tešia vo Vorarlbersku veľkej obľube.
Každá oblasť má svojho „obľúbenca“, napríklad Montafon nedá dopustiť na svoj "Sura Kees", jemne aromaticky odstredený nízkotučný syr z kyslého mlieka. Aj niektoré vorarlberské destiláty patria k najlepším v Rakúsku. Asi najznámejšia je vynikajúca pálenka „Subirer“, ktorá sa vyrába z hrušiek.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.
Tento web používa súbory cookies. Viac o súboroch cookies » tu «. Zásady spracovania a ochrany osobných údajov prevádzkovateľa webstránky. » tu «. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.