Keď začiatkom apríla začínajú postupne kvitnúť stromy, je marhuľa pochádzajúca vlastne z Číny jedným z prvých. Darí sa jej predovšetkým v oblasti Wachau, pozdĺž Dunaja. Ak sa chcete dozvedieť viac o marhuli, prejdite sa od vinárskeho dvora Weinhof Aufreiter v Angern pozdĺž zážitkovej marhuľovej cesty "Wachauer Marillen Erlebnisweg". Už od júla Vás odvšadiaľ lákajú domáce marhuľové knedle, marhuľový džem, marhuľovica a marhuľový likér alebo perlivý marhuľový sekt. Niekoľko dní po rozkvitnutí marhulí začínajú v regióne Leithaberg v severnom Burgenlande na bielo žiariť aj čerešne. Od opevneného kostola v Donnerskirchen máte obzvlášť pekný výhľad na rozkvitnuté stromy. Tu sa začína aj približne 1,5 hodinová cesta popri rozkvitnutých čerešniach, ktorá končí vo vieche (Heuriger) Schemitz.
Najobľúbenejšie ovocie Rakúšanov je jednoznačne jablko. „Jablčníci" pália najlepšiu jablčnú pálenku, východoštajerský „Abakus". 23 mužov v tmavých mníšskych sutanách vyrába túto ušľachtilú liehovinu podľa prastarého rituálu. Presný postup jej výroby je dobre chráneným tajomstvom. Vie sa iba toľko, že sa každoročne naplní 1.444 fliaš „Abakusu" a predávajú sa za 104,44 eur za kus. V tej istej dedine, Puch bei Weiz, sa v „Dome jablka" môžete dozvedieť všetko o zbere, preprave, mytológii, umení a zvykoch okolo jablka.
V júli sa môžete tešiť z farebných makových polí oblasti Waldviertel. Bielo-fialovo-červený mak sivý sa spracováva na rôzne pochúťky - na knedle, tzv. stany (stlačené knedle), štrúdľu, rezance alebo taštičky. A v dedine maku, Armschlag, sa môžete do maku zahaliť "od hlavy až po päty": od makového jedálnička „Mohnamour" až po nocľah v makovom apartmáne si môžete neobmedzene užívať makovú vášeň.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.