2015-08-14
História tradície Törggelen, oslavy zberu vo vinárskych oblastiach Južného Tirolska. Ochutnávky vín a juhotirolskej kuchyne. Južné Tirolsko na jeseň.
Prichádza sezóna Törggelen (dávna tradícia ochutnávania vín miestnych vinárov). Tento sviatok sa oslavuje každý rok, začínajúc posledným víkendom v septembri až do začiatku decembra. S prvým padajúcim lístím prichádza do Južného Tirolska jeseň a s ním mnoho dôvodov oslavovať tohtoročný zber. Sedliacke usadlosti otvárajú pútnikom svoje útulné „Stuben" - drevom obložené miestnosti s bohatou ponukou tradičných pokrmov tirolskej kuchyne a sezónnych lahôdok, medzi ktorými nesmie chýbať slanina a pečené gaštany, či sladké šišky. A samozrejme ochutnávky vín a špecialít miestnych vinárov „Siasser" (sladký mušt) a „Nuier" (mladé víno). Predtým bola typickým hlavným jedlom tohto obdobia slanina a typické klobásy Kaminwurzen (väčšinou domácej výroby) alebo jednoduché jedlá juhotirolských sedliakov. V súčasnosti sa v rámci Törggelen stretnete najmä s veľmi sýtymi pokrmami - ochutnať môžete napríklad Surfleisch (v soli nakladané mäso), kysnutú kapustu, najrôznejšie údeniny, knedlíky atď.
História tradície Törggelen má niekoľko verzií. Názov má svoj pôvod v slove Torggel (latinsky: „torquere" - lisovať, otáčať) označujúci lis na hrozno, ktorý stál v lisovni. Latinský výraz „Torculum", juhotirolsky „Torggl", z ktorého názov vznikol, znamená v preklade lis na víno.
Za miesto vzniku tejto tradície sa považuje údolie Eisacktal/Valle Isarco, teda oblasť, kde nie je výroba vína veľmi rozšířená. Preto sa pôvod tohto typického jesenného zvyku vysvetľuje nasledovne: eisacktálski sedliaci, ktorí sa venovali pestovaniu vína, posielali svoj dobytek na pastviny sedliakov v horách. Na jeseň im za túto službu platili tradičnou hostinou a novým vínom: Törggelen teda bolo pôvodne konečným aktom výmenného obchodu. Nové víno sa ochutnávalo v lisovni, teda priamo pri lise (juhotirolsky označovaného „Torggl"). Hostina a zábava potom pokračovala v sedliackej izbe („Stube"). Ďalšia teória o vzniku Törggelen sa zakladá na tom, že pôvodne išlo o slávnostnú hostinu, ktorú vždy po žatve prichystal hospodár všetkým svojim pomocníkom.
Južné Tirolsko na jeseň rozhodne stojí za návštevu.
Törggelen sa bude oslavovať počas septembrových sobôt v uličkách (19.09.,26.09.,03.10.2015) a na námestiach mestečka Klausen/Chiusa ochutnávkou tradičných jedál a vína za zvukov hudby. V malých stánkoch a pod arkádami si tu môžete pozrieť majstrovskú prácu tunajších remeselníkov. Vždy od 15:00 do 23:30 hod. bude pripravený bohatý sprievodný program.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Príslovie "pripraviť niekomu kakaový kúpeľ" znamená v nemčine čosi ako "vystreliť si z niekoho, ťahať mu medové motúzy"