2015-09-05
Pozdĺž juhoštajerskej vinárskej cesty sa darí vynikajúcim bielym a červeným vínam s plnou chuťou, ktorá sa najlepšie rozvinie priamo na mieste vo vínnych šenkoch. Pri pohľade na elegantne zvlnené kopčeky juhoštajerskej vinárskej oblasti Südsteirisches Weinland je zrejmé, že bývajú i pomerne strmé. Tri štvrtiny svahov, na ktorých sa tu pestuje vinič má sklon väčší než 26 % a patria preto už k horským vinárskym lokalitám. To samozrejme vyžaduje zvlášť náročnú a pracnú starostlivosť.
Južné Štajersko je známe najmä ovocným charakterom a a sviežosťou svojich bielych vín. V prvom rade ide o Rizling vlašský, Sauvignon Blanc a Morillon, čo je tunajšie označenie pre Chardonnay. Nájdeme tu však aj vynikajúce červené vína, napríklad Zweigelt či Rulandské modré. Na jeseň je možné ochutnať i ďalšiu miestnu špecialitu, ktorá najlepšie chutí v spojení s pečenými gaštanmi, totiž burčiak alebo hroznový mušt, ktorý práve začal kvasiť. Možno je dobré vedieť, že tu sa hovorí pred pitím burčiaku „Dobrú chuť“ a nie „ Na zdravie“, pretože burčiak ešte nie je hotové víno. Aj štrnganie si s burčiakom je miestnymi považované za tabu a kto proti nemu zhreší, môže sa mu i stať, že bude musieť zaplatiť ďalšiu rundu.
Obľúbené porekadlo v Štajersku hovorí, že „štajerská krv nie je žiadna malinovka“. Na Juhoštajerskej vínnej trase ("Südsteierische Weinstraße") sa môžete presvedčiť o tom, že v tejto oblasti sa všetko točí len okolo vína.
Približne 25 kilometrov dlhá cesta mezi Ehrenhausenom a Leutschachom vedie najväčším vinárskym regiónom v Štajersku, v ktorom sa pestujú najlepšie tunajšie odrody bieleho vína. Táto vínna trasa predstavuje skutočne úzku dedinskú cestu, okolo ktorej ležia idylické vinárské obce ako Ratsch, Glanz, Langegg, Schlossberg alebo Eichberg-Trautenburg. Cesta sa vienie zčasti pozdĺž slovinskej hranice a cestou nás čaká prekvapivé zistenie, že štátne hranice medzi oboma štátmi vedie priamo prostriedkom cesty. To znamená, že je tu nielen zakázané predbiehať, ale rozhodne sa na tejto kľukatej úzkej ceste neodporúča príliš rýchle tempo. Človek by tu mal skôr zvolniť, občas sa zastaviť tam, kde sa mu zapáči výhľad na kraj, alebo ho zláka niektorý z vinárskych statkov. Hostí tu obslúžia skutočne všade – a tunajšie víno spĺňa tie najvyššie nároky na kvalitu. Juhoštajerskí vinári si za svoje ušľachtilé biele vína pravidelne nosia ceny a medaile z rôznych súťaží.
Skrátka tu neprídu ani syrové špeciality, sedliacke múčniky alebo štajerská domáca strava, rovnako ako regionálne marmelády, ovocné pálenky a samozrejme aj preslávený tunajší olej z tekvicových semien, ktorému sa v Štajersku aj s obľubou hovorí „zelené zlato“.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V nedeľu sú všetky potraviny (vrátane supermarketov) a obchody zatvorené. Výnimkou sú reštaurácie a pohostinstvá.