2015-10-07
V tirolskom Kirchbergu sa od 1. do 4.októbra 2015 konala úžasná akcia pod taktovkou Paula Steindla, šéfa turistickej organizácie Kitzbüheler Alpen Brixental, a Simona Taxachera, niekoľkonásobne oceneného špičkového šéfkuchára - najvýznamnejšie sú dve Michelinské hviezdy.
Kulinartika 2015, Kirchberg (c) Austria.sk
Predstavitelia turistickej organizácie a Simon Taxacher spoločne premýšľali, ako priniesť michelinské jedlo spolu s lokálnymi dobrotami na jedno miesto - do Kirchbergu. Aby nielen domáci, ale najmä turisti vedeli porovnať a oceniť dobré jedlo. Že Tirolsko nie je len o slanine, klobáskach a Kaiserschmarrn. A tak tento rok vznikla tradícia prinášajúca delikatesy z niekoľko hviezdičkových reštaurácií.
zľava Paul Steindl a Simon Taxacher, Kulinartika 2015, Kirchberg (c) TVB Kitzbüheler Alpen
Prvý ročník bol mimoriadne úspešný Simon Taxacher spolu s Paulom Steindlom a ich tímom desať mesiacov pripravovali štvordňový festival, aby ukázali a predstavili celý región trochu inak. Od kulinárskeho trhu a ochutnávok miestnych dobrôt; cez veľkolepú kuchársku šou, ktorú moderovala rakúska televízna hviezda a TV-kuchár Mike Süsser; po tzv. Bergkulinarium s ochutnávkami domáceho piva a jedinečným testovaním šnapsu. Festivalu sa zúčastnili nielen hostitelia z Kirchbergu, ale aj okolitých obcí ako Aschau, či usadlosti Ochsalm. Zlatým klincom bolo záverečné 6-chodové menu v zúčastnených hoteloch, ktoré pripravovali tí najlepší z najlepších kuchárov: Simon Taxacher, Nobert Niederkofler, Konstantin Filippou, Hubert Wallner, Thorsten Probost, Ralf Berendsen. Na jednom mieste tak stretlo šesť medzinárodne ocenených top šéfkuchárov, hrdých nositeľov Michelinských hviezd z Rakúska, Nemecka, Belgicka a Talianska.
Top šéfkuchári Simon Taxacher, Nobert Niederkofler, Konstantin Filippou, Hubert Wallner, Thorsten Probost, Ralf Berendsen a moderátor Mike Süsser, Kulinartika 2015, Kirchberg (c) Austria.sk
Organizátorov úspech ohromil. Štyroch dní festivalu Kulinartika 2015 sa zúčastnilo až 5.000 návštevníkov a počas 6-chodového menu sa splnil sen šéfkuchárov a hoteliérov, pretože všetky miesta v reštauráciách a hoteloch boli plne obsadené. 500 gurmánov malo tú česť zažiť počas dlhého a čarovného večera naozaj nezvyčajné gastronomické zážitky.
Čo znamenajú hviezdy Michelin:
1*: ide o veľmi dobrú reštauráciu, ktorá ponúka pokrmy na trvalo vysokej kvalite. Ide o dobré miesto, kde by ste sa počas svojej cesty mali zastaviť;
2*: vynikajúca kuchyňa so zručnou a starostlivou prípravou pokrmov, ktorá stojí aj za zachádzku;
3*: mimoriadna kuchyňa, kde sa ľudia najedia veľmi dobre. V jedlách sú použité tie najdelikátnejšie suroviny. Návšteva takejto reštaurácie stojí za samostatnú cestu.
Vznik hodnotenia reštaurácií André Michelin bol vlastník známej značky pneumatík, ktorý vydal prvú edíciu Sprievodca po Francúzsku v roku 1888. Mala pomôcť vodičom pri parkovaní, hľadaní ubytovania a dobrého jedla. Kniha po prvýkrát predstavila hodnotenie hviezdou v roku 1926, aby upozornila na dobrú kuchyňu. Dve a tri hviezdičky boli pridané po prvý raz začiatkom 30.rokov. Cestovanie sa stále viac rozširovalo, systém hviezdičiek sa rozvíjal. Postupne sa však z neho stal najrešpektovanejší kulinársky sprievodca na svete. Kuchári variaci v Michelinom označenej reštaurácii sú špičky kuchárskeho sveta.
Simon Taxacher, Kulinartika 2015, Kirchberg (c) Austria.sk
Kto je Simon Taxacher (38) Vyštudoval Hotelovú školu v Innsbrucku, potom pracoval v Rakúsku i Nemecku popri renomovaných šéfkuchároch. V roku 2000 sa vrátil do rodného tirolského Kirchbergu, do firmy svojich rodičov Taxacher Hof. V decembri otvorili po rekonštrukcii „Genießerrestaurant Rosengarten“. Úspech na seba nenechal dlho čakať, čoskoro mal reštauráciu neustále zaplnenú. V apríli 2004 získal ocenenie Gründung der Jeunes Restaurateurs d’Europa v Rakúsku, v roku 2008 získal ďalšie vyznamenanie Asociácie rakúskych kuchárov "Najlepší kuchár roka" a ako 33-ročný získal významné ocenenie v sprievodcovi Michelin - dve hviezdy. Je to prvá a zároveň jediná reštaurácia v Tirolsku s takýmto vysokým ohodnotením. Noviny Financial Times pasovali Simona Taxachera za "zázračné dieťa", pretože v tak mladom veku získať tak vysoké ocenenie sa nepodarí takmer nikomu. S otvorením Hotel Restaurant Spa Rosengarten, ktorý nesie jeho meno, si Simon Taxacher splnil svoj detský sen. Je veľmi precízny, spokojný je, keď má nielen v kuchyni, či reštaurácii všetko nie na sto, ale aspoň stodvadsať percent. Je prísny nielen na svojich spolupracovníkov, ale i na seba. S podporou svojej rodiny a svojej životnej partnerky Sandry Kobald, žne úspech za úspechom. Pred jeho kuchárskym umením sa skláňajú aj jeho oveľa starší kolegovia. Napriek všetkým úspechom, oceneniam a všeobecnému uznaniu ostal Simon skromný a pokorný mladý muž. Svojim hosťom varí z miestnych surovín a vytvára na tanieroch umelecké diela. "Bez môjho verného a oddaného tímu by som nemohol ísť touto cestou. Každé nové ocenenie nás posúva vpred a motivuje nás. Ale stále je pre nás najdôležitejší náš hosť," hovorí Simon. Kto by čakal, že jeho najobľúbenejšie jedlo bude nejaká zložitá delikatesa, bude prekvapený. Simonovi sa najviac zavďačíte dobrým Viedenským rezňom a už spomínaným Cisárovým trhancom (Kaiserschmarrn).
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Hotely a reštaurácie poskytujú široké možnosti stravovania a ceny účtov vo väčšine prípadov zahrňujú už aj poplatok za služby.