REKLAMA    

ILLUMINA V ZÁMOCKOM PARKU LAXENBURG

Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Otestovali sme Festival Kulinartika 2015 - Deň 2

2015-10-13
V tirolskom Kirchbergu sa od 1. do 4.októbra 2015 konala úžasná akcia, ktorú zorganizovala miestna turistická organizácia a veľmi talentovaný šéfkuchár, ktorého meno poznajú jeho kolegovia aj v zahraničí. Zúčastnili sme sa jej od prvého dňa až po záverečné minúty a snažili sme sa byť všade a ochutnať všetko.



Celý deň sa niesol v znamení jedla (c) Austria.sk



Nádherné slnečné ráno bolo výborným začiatkom putovania do neďalekej obce Aschau. Samozrejme, že sme sa z Kirchbergu odviezli autom až na miesto, ale len preto, aby sme v krátkom čase stihli toho navštíviť čo najviac.




Druhý deň 2.10.2015 - Turistika, hodovanie, úžas


Nádherná cesta sa kľukatila údolím, obklopená vysokými alpskými vrchmi. Cestou sme stretávali turistov, ktorí peši odhodlane stúpali do kopcov, alebo šliapali do pedálov bicyklov. Tí však boli v menšine. Domáci nám potvrdili, že nielen oni, ale aj turisti využívajú čoraz viac e-bicykle, ktoré sú nielen ekologické, ale aj oveľa pohodlnejšie. Pretože alpské kopce preveria kondičku poriadne.



Cesta končila v prudkom kopci a pred nami sa zjavila krásna vysokohorská chata z roku 1956 - Alpengasthof Labalm v nadmorskej výške 1264 metrov. Hneď oproti je impozantné pohorie Kitzbühelerských Álp - Großer Rettenstein (2 362 m).
Privítali nás majitelia Harald a Hanni Klingsbigloví, ktorí nás previedli celým hospodárstvom. Chata je otvorená len počas letnej sezóny, ktorá sa končí v októbri z prozaických dôvodov - v zime sa k nej nedá dostať kvôli snehu. Poskytujú aj ubytovanie v jednoduchých izbách, ktoré si zachovali ráz minulého storočia. Domáci v reštaurácii ponúkajú všetko svoje alebo lokálne produkty. V okolí chaty sa pasú husi, v jazierku plávajú pstruhy, z lesa zasa podľa sezóny využívajú rôzne plody i zverina, pečú si svoj vlastný chlieb, ponúkajú od susedov výborné čerstvé mlieko, syry, slaninu z mangalice,... A k tomu všetkému výborné vína od Neusiedler See z Burgenlandu, pretože ich rodina má korene v tejto časti Rakúska.
Sadli sme si na lavičku na slnku, dýchali čerstvý horský vzduch a museli skonštatovať, že je tu nádherne. Pochutili sme si na Hirschragout mit Serviettenknödel (Srnčí guláš s knedľou), ochutnali biele víno Chardonnay a červené St.Laurent značky Kochart. Ostali sme prekvapení, že ten mladý chlapec, ktorý tak pekne servíroval jedlo bol zároveň kuchárom. Nejako sa nám tak spájalo, že takto dobre vedia navariť len skúsení a tým pádom aj starší kuchári (kuchárky). Labalm je rodinný podnik, jedna z dcér nám rozprávala, že svoje detstvo prežila tu a dodnes je tento kút oázou pokoja, kde môžete prežiť pár dní nejako tak, ako ich prežívala aj známa Heidi (kto by nepoznal Heidi, dievčatko, ktoré prežíva nezabudnuteľné detstvo spolu so svojím deduškom pod alpskými končiarmi?). Na tomto mieste nie je internet, mobilný signál... Je tu nádherná príroda a veľmi milí ľudia.



Naše ďalšie zastavenie bolo o čosi nižšie, u susedov v miestnej syrárni Schaukäserei Kasplatzl (1 140 m). Na tomto mieste, na úpätí Großer Rettenstein, cez veľké presklené okno môžete vidieť výrobu syrov a ich dozrievanie - Schöntaler – Frischkäse, Gerstinger – Weichkäse, Hintenbacher – Schnittkäse, Rettensteiner – Bergkäse, Spertentaler – Weißschimmelkäse. Ten posledný nám chutil najviac, bol niečo ako Camenbert. Tieto svoje syry distribuujú okolitým reštauráciám v Aschau, ale aj v neďalekom Kirchbergu ich nájdete v ponuke.
"Náš recept je jednoduchý: Dobré kravy dávajú dobré mlieko a dobré mlieko dáva dobrý syr," hovorí mladý poľnohospodár a majiteľ syrárne Hans Walch. Počas jednej letnej sezóny nadoja 100.000 litrov mlieka a vyrobia 10 ton syrov. Tieto údaje nám vyrazili dych, pretože na prvý pohľad je výrobňa pomerne malá. A to ešte v kuchyni pripravujú rôzne jedlá a pečú si vlastný chlieb. K syrom sme si dali čerstvé mlieko. Pre nás z mesta, ktorí máme mlieko z krabíc a občas z mliečneho automatu, to bola fantastická chuť. Vyvolali v nás spomienky na detstvo, keď ešte mlieko chutilo ako mlieko a chrumkavý chlieb voňal...



Oberlandhütte v Aschau je už dostatočne prístupná po celý rok, poskytuje ubytovanie nielen v lete, ale aj v zime. Funguje od roku 1928 a tak, ako je tu všade zvykom, žezlo si odovzdávajú generácie medzi sebou. Johann Papp má v kuchyni šikovných kuchárov, preto sa jeho chata zaradila medzi 35 zúčastnených reštaurácií festivalu Kulinartika. Tu sme ochutnali praženú polievku s Kaspressknödel, čo sú knedlíky so stlačeným syrom (Einbrennsuppe - Kaspressknödel - Brotchip - Barriqueperlzwiebel). Bola veľmi chutná a sýta. Aj tu nás veľmi prekvapil spôsob, akým bolo jedlo naservírované. Najprv sa najedli oči, a potom my. Určite sme to na horskej chate nečakali. Druhý chod bol jeleň na bylinkách so zemiakovým pyré (Kartoffelpürre - Hirsch Blaukraut-Roteruam), takisto všetko super, ale už sme pomaly nevládali.



Pokračovali sme do Café-Restaurant Hochland, ktorá je priamo v strede obce Aschau. Ponúka typickú tirolskú kuchyňu a varia z lokálnych čerstvých surovín. Priamo v reštaurácii im vo veľkom akváriu plávajú pstruhy, z ktorých šéfkuchár pripravuje jedlá. Tak sme jedného ochutnali a ešte predtým sme si dali veľmi sýtu polievku s krúpami a údeným mäsom (ak si ju niekedy objednáte, už nepotrebujete druhý chod). Všetko bolo tip top. Majiteľa Georga Gutensohna tu navštívili hlavní predstavitelia Kulinartiky - šéf turistickej organizácie Kitzbüheler Alpen Brixental Paul Steindl, starosta Kirchbergu Berger Helmut, dvojmichelinsky rodák Simon Taxacher spolu s ďalšími medzinárodnými elitnými kuchármi a TV hviezda Mike Süsser.
Pri povinných "fotojazdách" prefrčal náhodou autobus nemeckého futbalového mužstva Borussia Dortmund. Paul Steindl nám povedal o ich zaujímavom partnerstve, takže ak niekedy zavítate do Kirchbergu, môžete tu stretnúť futbalistov z tohto klubu.



Putovanie za pochúťkami sme ukončili v útulnej reštaurácii Gasthof - Pension Restaurant Falkenstein (nemá žiadny súvis s u nás známym reťazcom Falkensteiner), kde sme si na slnečnej terase vychutnávali krásny výhľad na hory. Hosťom tu ponúkajú národné špeciality a my sme sa tešili na niečo sladké. Nevedeli sme si vybrať, či si dáme Buchtel mit Vanillesauce (niečo ako naše dukátové buchtičky, ale tieto boli normálne veľké buchty plnené lekvárom) alebo Moosbeernocke mit Vanilleeis (niečo ako lievance s čučoriedkami a k tomu kopček dobrej vanilkovej zmrzliny). Napokon nám našej nerozhodnosti vyšli majitelia v ústrety a každý z nás dostal pol porcie buchiet a pol porcie čučoriedkovej dobroty. Najväčším zážitkom bolo, že sme sa mohli pozrieť do kuchyne, ako nám šéfkuchár (a zároveň majiteľ) Heinz Hochkogler pripravuje jedlo. Bolo veľmi rýchlo hotové, spolu so svojou manželkou nám naservírovali (vraj polovičné porcie, ale boli ako dve veľké...) voňavé sladké tirolské pochúťky. Neskôr sme zistili, že usmievavá žienka v kuchyni bola Slovenka. Aj preto nám tak veľmi chutilo!

Ostalo nám už len toľko času, aby sme sa presunuli do hotela a pripravili na večer. Začínali sme mať pocit, že takto nejako to vyzerá v nebi pre gurmánov. Ak sme si dnes aspoň desaťkrát nepovedali, že po absolvovaní Kulinartiky budeme držať diétu, tak ani raz.



Večer o 18:00 hod. sa začala Kuchárska šou v Kirchbergu, v priestoroch arena365, na ktorú si dospelí kúpili all inclusive lístok za 55,- € a deti za 30,- €. To znamená, že vo vnútri ste mohli jesť a piť po celý večer už bez ďalšieho platenia. Arena bola absolútne plná, ako nefajčiari sme ocenili, že sa v nej nesmelo fajčiť.
Na pódiu a v jeho okolí bolo 16 kuchárskych "ostrovov" (ako to volali organizátori), kde šéfkuchári spolu so svojimi kolegami pred divákmi pripravovali pokrmy. Neuveriteľné predstavenie, kde sa s plným sústredením venovali každému detailu... Bolo úžasné sledovať ich pri práci, všetko to boli ponuky z miestnych niekoľkohviezdičkových reštaurácií. Každý z nich sa snažil čo najlepšie reprezentovať. Prešli sme si najprv všetky ponuky, pretože na základe jedálneho lístka sme nie všetkému rozumeli. Objednávanie fungovalo na princípe samoobsluhy. Keď sme si vybrali, postavili sme sa do rady a čakali ozaj krátku chvíľku. A začali sme ochutnávať. Všetky jedlá boli veľmi krásne, jedny ulahodili našim chuťovým bunkám viac, iné menej. Perfektná skúsenosť, keď takýmto spôsobom človek zistí, čo si v reštaurácii objednať, aby sa aj najedol.
Na jednej strane prezentovalo 16 najlepších vinárov biele a na druhej strane zasa červené vína. Všadeprítomné servírky a čašníci núkali aj nealko nápoje. Túto kuchársku šou moderoval Mike Süsser, hrala príjemná hudba, naozaj veľmi vydarená akcia. Opakovane sme si dali ponuku z hotela Elisabeth. Nielen preto, že v Elisabeth menu pripravoval už nami spomínaný Miro, ale fakt nám chutilo. Takisto výborné jedlo pripravili z Activ Sunny Hotel Sonne, Alpenresidenz Adler a Relais & Châteaux Rosengarten.

 



Jedlá, ktoré sme v ten večer mohli jesť:
1) Klare Steinpilzkraftsuppe, Sherry, Rosmarinfocaccia,
2) Saltimbocca vom Wolfsbarsch, Tomaten-Biskuit, Pistazien,
3) Perlhuhnbrust, gegrillter Pilzsalat, Topfengnocchi,
4) Bergkäse, Petersilie und Saiblinskaviar,
5) Wildschweinrücken, entblätterte Kohlsprossen, Kartoffeltaler,
6) Lachsforellenfilet aus eigenem Gewässer, rotes Rübenrisotto, Kürbisschaum,
7) Heimisches Weidelamm mit getrüffelten Erdäpfeln,
8) Selchfleischtascherl und Rettensteiner Knödel, Buttermilchschaum,
9) Leicht angeräuchertes Saiblingsfilet, Weinsauerkraut, Preiselbeerkartoffeltalker,
10) Rehkeule "Sous Vide" gegart, Vogelbeersauce, Steinpilz-Serviettenknödel,
11) Schokoladen-Gâteau mit flüssigem Kern, hausgemachtet Vanille-Chili-Eis,
12) Gourmetsandwich vom Tiroler Almochsen, Paprika - Blütenhonigsauce,
13) Geflämmte Seeforelle, Maisschaum, Buchweizen und Rinderschulter, Topinambur, Portweinzwiebel,
14) Hirschpfeffer nach "Jäger Art", Roggenspätzle,
15) Wildererkrapferl gefüllt mit Nüssen und Moosbeer-Granglmarmelade, Zwetschkenespuma.
...a to všetko samozrejme zapíjať červeným a bielym vínom, pivom či šnapsom alebo jednoducho akýmkoľvek nealko nápojom.


Keď sme neskoro v noci odchádzali z tejto šou, boli sme presvedčení, že nasadila vysokú latku na ďalší deň.


Autor: text - Dana Illéšová
Zdroj: foto, video - Marian Illéš
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

V nedeľu sú všetky potraviny (vrátane supermarketov) a obchody zatvorené. Výnimkou sú reštaurácie a pohostinstvá.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« November 2024
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
December 2024 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2024   1110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Dolné Rakúsko Horné Rakúsko NIKI Salzburgerland Schloss Dürnkrut Ski amadé Stadtpark Vianoce Viedeň ZOO Schönbrunn airberlin bicykel cyklocesta dovolenka golf hotel letisko lyžovanie recept skipas vianočné trhy zima Štajersko