Otestovali sme Festival Kulinartika 2015 - Deň 3 - výstup na Ochsalm
2015-10-28
V tirolskom Kirchbergu sa od 1. do 4.októbra 2015 konala úžasná akcia, ktorú zorganizovala miestna turistická organizácia a veľmi talentovaný šéfkuchár, ktorého meno poznajú jeho kolegovia aj v zahraničí. Zúčastnili sme sa jej od prvého dňa až po záverečné minúty a snažili sme sa byť všade a ochutnať všetko. Pred nami bol posledný a zároveň najviac očakávaný deň.
Ochsalm (c) Austria.sk
Zobudili sme sa do nádherného slnečného rána. Pri kontrolnom pohľade z okna všetko vyzeralo ako na reklamných fotografiách z Tirolska - zelené pastviny, kde sa pásli kravy a kone, obklopovali vysoké hory. A ten vzduch!
To je deň! Ochutnávky v Ochsalme
Na dnešné dopoludnie pripravili organizátori "Bergkulinarium" v Ochsalme, čo je na mape len na skok od Kirchbergu. V skutočnosti je to takmer dvojhodinové šliapanie do veľkého kopca, zmierňované serpentínami. Úsilie je však odmenené prekrásnym výhľadom na údolie. Pre tých, čo majú naponáhlo, alebo im to ich fyzická kondícia nedovolí, je tu možnosť odviesť sa k Alpengasthof Ochsalm autom. Nezablúdite, pretože jediná cesta smerom do kopca končí práve pri Ochsalme v nadmorskej výške 1.470 m. Ochsalm bola pôvodne tradičná tirolská horská poľnohospodárska farma. V priebehu rokov bola niekoľkokrát prestavaná a rozšírená. V súčasnosti tento celoročne otvorený penzión s reštauráciou poskytuje svoje služby najmä turistom. Okolitá príroda je ako stvorená na pešiu turistiku, lyžovanie, či jazdu na horskom bicykli.
V sobotu 3.októbra sem smerovalo veľa zvedavcov. Vstup bol samozrejme zadarmo, ale kto by dokázal odolať voňavým dobrotám z grilu, či jedinečnej ochutnávke domáceho vareného piva a najmä ochutnávke údajne najlepšej rakúskej pálenky? V tom prípade bolo potrebné zaplatiť 22,- €/os. a mohli ste jesť a piť toľko, koľko vám váš žalúdok dovolil. Sadli sme si na terasu a vychutnávali silné lúče horského jesenného slnka a obdivovali jedinečnú panorámu. Hosťom vyhrávala dychovka, ktorej členovia boli pomerne mladí. Na grile pripravovali kuchári nielen bravčové a hovädzie mäso, rôzne druhy klobás, ale aj zeleninu. K tomu ste si mohli naložiť čerstvé zeleninové šaláty, domácu šunku, roládu, domáce syry, domáci chlieb a pečivo... Majú to, čo sme si my na Slovensku zničili - sú hrdí na to, čo lokálne dopestujú a dochovajú. V ponuke kirchbergských reštaurácií nenájdete nadnárodné produkty. Tu chutí mlieko ako mlieko, chlieb má nádhernú kôrku a tá vôňa... V klobásach je len mäso, žiadna múka s vôňou mäsa. Máte pocit, že ste prišli na návštevu k známym, ktorí na stôl položili svoje najlepšie dobroty.
Zastavili sa tu aj kuchárske hviezdy, ktoré budú večer pripravovať 6-chodové menu vo vybraných reštauráciách zúčastnených hotelov. Mali tu dohodnutý fototermín, pretože odtiaľto je nádherný výhľad a tu vznikajú tie gýčovo krásne zábery.
Diplomovaná someliérka Annemarie Foidl, ktorá je prezidentkou rakúskych someliérov, vysvetľovala prácu someliérov. Ako sa správne dýcha, ovoniava, ochutnáva,... Bolo to naozaj zaujímavé, mala pripravených asi zo pätnásť "soľničiek", ktoré boli prikryté alobalom s malými dierkami. Museli sme na základe vône (ak sme teda nejakú cítili) určiť, čo sa ukrýva pod alobalom. Bola tam napríklad soľ, čierne korenie, borievky, hlina, bazalka,... Potom sme naslepo degustovali šnaps tirolského rodáka a ich údajne najlepšieho rakúskeho výrobcu destilátov - "Ginmakera" Hansa Reisetbauera. Podľa pokynov Annemarie sme sa museli správne nadýchnuť, v ústach "popregúľať" a až potom malý hlt ochutnať. Mali sme identifikovať hlavnú zložku destilátu - hrušku, jablko, dulu, borievky,... Bolo zaujímavé sledovať belgických návštevníkov, na ktorých bol šnaps predsa len tvrdším orieškom ako vedľa podávané domáce pivo. Chceli byť statoční, ale takmer vždy po prvom hlte vyliali obsah do pripravenej nádoby a poriadne zapíjali vodou. Keď si neskôr vychutnávali pochúťky z grilu a zapíjali vínom, pýtali sa vedľa sediacich, či je to takto normálne, že im na vysokohorských chatách vyhráva dychovka a že pijú také ostré nápoje :-). Celkom nás to pobavilo, ako sa zahanbene snažili tiroláci vysvetliť, že oni bežne nepijú, že je to len príležitostné,... ešteže neboli na akcii na Slovensku :-).
Vrátili sme sa do Kirchbergu, kde sa už na námestí pomaly pripravovali na večer.
Autor: text - Dana Illéšová, foto - Marian Illéš Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.