2015-11-08
O salzburských haluškách sa spieva už v operete „Sezóna v Salzburgu”. Konkrétne sa tam o nich hovorí: „Sladké ako láska a jemné ako bozk… nebeský bozk…”.
Salzburské halušky (c) Tourismus-Salzburg
Porcia tejto sladkej dobroty sa skladá z troch "pohorí" halušiek opečených do zlatohneda, posypaných práškovým cukrom, servírovaných na striebornom podnose, prípadne v miske. V Rakúsku sa vždy pripravujú čerstvé, preto by sa hosť mal okrem kulinárskej zvedavosti vyzbrojiť aj dostatkom času, aby si na ne počkal. Nikdy nebude ľutovať!
Potrebujeme: • 250 ml studených bielkov • 120 g cukru • 6 žĺtkov • 60 g hladkej múky • nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna • 4 štipky vanilkového cukru • štipka soli • práškový cukor na posypanie
Príprava: 4 porcie, doba prípravy 20 minút - Bielky vyšľaháme, pridáme vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a ďalej šľaháme. Postupne pridávame cukor a šľaháme tak dlho, kým sneh s cukrom nie je celkom tuhý. Až potom pridáme žĺtko a múku. Z hmoty vykrajujeme halušky a vložíme ich do vhodnej nádoby zo skla alebo nerezu. Pečieme 10 minút v horkovzdušnej rúre pri teplote 180°C. Posypeme práškovým cukrom a ihneď servírujeme. Dobrú chuť!
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.