REKLAMA    

ILLUMINA V ZÁMOCKOM PARKU LAXENBURG

Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Dobroty z dôb minulých

2016-02-24
Okrem regionálnych špecialít majú v rakúskych jedálnych lístkoch čestné miesto jedlá z bývalých zemí monarchie a ani samotní Rakúšania veľakrát vôbec netušia, z ktorého kúta cisárstva ich najobľúbenejšie jedlá pochádzajú.



© Österreich Werbung, Viennaslide



Rakúska kuchyňa
Rakúska bohatá kuchyňa je do dnešných čias svedectvom o kedysi rozsiahlej monarchii. Hlavným kotlom, kde sa všetko poriadne premiešalo, bola predovšetkým Viedeň, kde prevládali hostince, ponúkajúce jedlo i stajňu - "Zuagrasten"; ich majitelia pochádzali z Uhorska, Čiech, Slovenska, Karpatskej rusi, Bukoviny, Poľska, Kranja, Chorvátska, Triestu, Dalmácie alebo len "toť" zo súčasných spolkových krajín. Každý z nich si priniesol so sebou chute a recepty svojej vlasti do Viedne a to najlepšie z nich si rakúska kuchyňa osvojila.

Knedle a palacinky
Česká parená knedľa je dnes v Rakúsku obľúbená rovnako ako jej sladká príbuzná parená buchta. Tento obľúbený múčnik - alebo dokonca hlavné jedlo sa väčšinou plní s "Powidl", teda slivkovým lekvárom a posype sa zmesou mletého maku a cukru. Od svojej českej sestry sa líši iba veľkosťou - „rakúska" je väčšia. A pretože dnešné územie Čiech bolo kedysi obilnou komorou vtedajšej monarchie, niet divu, že sa sladké múčne jedlá, bežné na českom vidieku - napr. dukátové buchtičky, české buchty, slivkové „perky", makové slíže a tvarohové knedličky - ocitli na „jedálnom lístku" monarchie. Púť obľúbených palaciniek, pripominajúcich trošku hrubšiu omeletu, plnenú väčšinou lekvárom alebo tvarohom, bola o niečo zložitejšia. Za predchodcu palaciniek sa považujú francúzske Crêpes, ktoré „prenikli" cez Rumunsko pod názvom "placinta" do Uhorska, tam sa zmenili na "palacsinta" a napokon prenikli ako Palatschinke až do dnešného Rakúska.

Delikátne hlavné jedlá
Za ďalšie vplyvy - a nielen pokiaľ ide o kuchyňu - vďačí Rakúsko židovskému obyvateľstvu. Z Východnej Galície priniesli so sebou napr. "gefilten Fisch" - plnenú rybu, predchodcu dnešného, v rakúskych gurmánskych palácoch obľúbeného kapra v aspiku. Ďalším z jedál, pochádzajúcich od židovského obyvateľstva je s najväčšou pravdepodobnosťou Beuschel - teda pajšl. To s istotou tvrdí rakúsky majster-kuchár vyznamenaný troma „čiapočkami" Ewald Plachutta a významný „gurmánsky žurnalista" Christoph Wagner, zaoberajúci sa už dlhé roky dejinami rakúskej kuchyne. V prípade „pajšla" ide o ľudový výraz pre pľúcka a horné teľacie vnútornosti, z ktorých sa pripravuje delikátne hlavné jedlo, podávané väčšinou s parenou alebo žemľovou knedľou.

Viedenské špeciality
Dokonca i také viedenské dobroty, akými sú jablková alebo tvarohová štrúdľa, sú pokrmami s imigrantskou minulosťou. Tieto sladké - pôvodne turecké - pokrmy privandrovali do Viedne cez Maďarsko. Okrem toho vďačí Viedeň Turkom nielen za rožteky a kávu, ale i celý rad korenín a kukuricu, nazývanú až do 19. stor. tureckým obilím, teda "Türkenweizen", ktoré sa spracovávalo na turecký nákyp, teda "Türkensterz", dnes polentu.

Taliani sa stali svojim duseným mäsom autormi jedla s názvom „Wiener Tafelspitz", zatiaľ čo Srbi prispeli kombináciou mäsovo-ryžových a grilovaných pokrmov. Ako sa dostal na stoly známy „Wiener Schnitzel", teda viedenský vyprážaný rezeň, zostáva dodnes záhadou. Pomerne dôveryhodne zneje historka o tom, že je odnožou viedenského pečeného kuriatka, teda „Wiener Backhendl", ktoré sa - v trojobale - pražilo vznášajúc sa v masti už v 16. storočí.

Slimáky
Na záver ešte kuriozitka: kto by neodprisahal, že slimáky patria k francúzskym delikatesám? To by teda poriadne trafil vedľa: v 18. storočí boli slimáky v Rakúsku temer základnou zložkou výživy obyvateľov. Robili sa z nich slimačie knedle, paštéty, šaláty a vaječné jedlá, piekli sa a robili sa z nich salámy. A ak sa pri tejto myšlienke niekomu náhodou dostaví malá nevoľnosť, snáď mu príde na chuť, ak mu pripomenieme, že konzumácia slimákov zvyšuje potenciu. Tvrdí sa to aspoň v jednom zo štajerských prísloví.



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« December 2024
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
6789101112
Január 2025 »
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Horné Rakúsko Intersport Kinderhotel Korutánsko Neusiedler See Oktoberfest Prater Prugg Viedeň Vienna Region festival kajak kam s deťmi lyžovanie lyžovačka raft ubytovanie zima