2014-04-13
Už niekoľko rokov prerastá Viedenské víno tradičný rámec, v ktorom je spájaný najmä s vínnymi pohostinstvami Heurigen a vydáva sa na víťazný pochod mestom.
Christian Jobst / PID
Dnes je pitie viedenského vína jednoznačne „in“ a stále viac majiteľov reštaurácií vsádza na povesť vína zo svojho mesta. A Viedenské víno im to opláca tak, že zanechává v tejto súvislosti rozhodne dobrý dojem. Najlepšie sa vo viedenskej gastronómii a na terasách letných reštaurácií cíti čerstvá a aromatická zmes „Gemischter Satz“, mladé viedenské víno čiže „Junger Wiener“, rovnako ako ľahké, chuťovo výrazné Veltlínske zelené a Zweigeltrebe s výraznými ovocnými tónmi, pripomínajúcimi čerešne. V špičkovej gastronómii stavia na vysoko kvalitný vinič pestovaný v obzvlášť priaznivých polohách: vyzrelé rýzlingy a Rulandské biele, ale aj Chardonnay, Sauvignon blanc, výrazné Veltlínské zelené a červené vína, napr. Pinot noir a Svatovavrinecké. Sú znamenitým a univerzálne použiteľným doplnkom k jedlám a výborne dopĺňajú mnoho typických špecialít viedenskej kuchyne.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.