2016-08-08
K päťstoročnému výročiu úmrtia Hieronyma Boscha pripravila Obrazáreň Akadémie výtvarných umení dve výstavy.
(c) Ivica Capan
Tento holandský renesančný maliar, ktorý zomrel v roku 1516, po sebe zanechal mysteriózne diela. Jedno z najznámejších je k videniu v Obrazárni Akadémie výtvarných umení vo Viedni: triptych Posledný súd, ktorý vznikol v rokoch 1504 - 1508. Tématom tejto trojdielnej maľby sú Raj, Posledný súd a Peklo. Na ľavej tabuli je tématizované stvorenie Evy, prvotný hriech, vyhnanie Adama a Evy z Raja a aj zvrhnutie padlých anjelov do pekla. Rozmerná stredná tabuľa (163,7 × 127 cm) znázorňuje obzvlášť temný scénar konca sveta. Na tretej tabuli je vyobrazené zatratenie pred Božím súdom a pekelné muky.
Dve výstavy v Obrazárni:
Hieronymus Bosch 500: Drony v ráji - všední apokalypsa (od 6.7. do 2.10.2016)
Posledný súd Hieronyma Boscha je konfrontovaný s prácou súčasného umelca Ivicu Capana. Digitálna koláž zložená z fotografií a maľby, na ktorej nad hriešnym svetom v podaní Boscha hrozivo prelieta roj bezpilotných letúňov - dronov.
Príroda na scestí? Hybridi, gnómovia a netvory (nielen) u Hieronyma Boscha (od 4.11.2016 do 29.1.2017) Ústredným motívom tejto výstavy je Boschov Posledný súd a jeho podivuhodne pestré a z obrazu ideálnej, krásnej prírody vybočujúce bytosti - často napol ľudia a napol zvieratá, často aj vymyslené stvorenia zvieracej ríše. Na výstave budú predstavené úžasné, fantazijné hybridné stvorenia na príkladoch stredovekej knižnej maľby, renesančných grafikách alebo barokových sochách až po nanajvýš znepokojivé objekty súčasného umenia.
Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste
Schillerplatz 3, 1010 Wien Otvorené: utorok - nedeľa od 10:00 - 18:00 hod. cez sviatky od 10:00 - 18:00 hod. Vstupné: dospelí 8,- € deti a mládež do 19 rokov zadarmo
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.