2017-08-31
Naprieč vinohradmi a pivničnými uličkami sa môžete túlať po regióne Weinviertel, ktorý je ideálnym miestom na oddychové a krátkodobé cesty. A to predovšetkým na bicykli.
V tomto malebnom, kopcovitom regióne severne od Viedne vyrába 14 000 vinárov až tretinu rakúskeho vína. Niet divu, že aj ako hosť sa tu možno často stretnúť s hroznovou šťavou. A to počas príjemného posedenia vo vieche, turistiky alebo príjemnej jazdy na traktore po vinohradoch, na jednom z tradičných vínnych festivalov alebo na výlete do jednej z mnohých idylických pivničných uličiek.
Kde má víno svoj domov Pivničné uličky v regióne Weinviertel – tie už dnes jednoducho nie sú iba výrobňami a skladmi vína, ale aj oázami pomalého života. Sú prekrásne, ako napr. tá v Hadrese, romantické ako vo Falkensteine, alebo pôsobivé ako pivničné priestory v Retze, ktoré tvoria podzemné mesto rozsiahlejšie ako to, ktoré sa aktuálne nachádza na povrchu. Mimoriadne príjemný spôsob preniknutia do sveta pivničných uličiek predstavuje sprevádzaná prehliadka. Počas nej vám špeciálne vyučení sprievodcovia rozpovedia tak zábavné, ako aj informatívne zaujímavosti o histórii, architektúre, práci v pivniciach, ako aj práci s vínom, ktoré dozrieva hlboko pod zemou a čaká na ochutnanie.
Cyklisti na ceste vína V žiadnom prípade to však nie je tak, že Weinviertel priťahuje iba milovníkov vína. Nadchýna aj cyklistov, keďže sa skladá z 1 600 km dlhej siete cyklotrás vhodných pre rodiny, ktoré vedú prevažne mimo ciest a sú bez dlhých stúpaní. Trasy vedú cez malebné vinice a romantické pivničné uličky až k hradom, zámkom a veľkému počtu starostlivo udržiavaných múzeí. A samozrejme aj k vínu: Weinviertel križuje v dĺžke okolo 760 km až 13 známych cyklotrás pomenovaných po rôznych odrodách vína. Jednotlivé trasy zvládnu väčšinou za jeden deň aj príležitostní cyklisti, no dajú sa skvelo pospájať aj do viacdňových túr.
Zdroj: Niederösterreich-Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.