REKLAMA    

ILLUMINA V ZÁMOCKOM PARKU LAXENBURG

Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Božské pôžitky

2014-06-09
Prísne regule počas pôstu, príroda ako božie dielo a dlhá tradícia – toto sú v skratke ingrediencie, ktoré už od vekov viedli v kláštorných kuchyniach k mimoriadne vynaliezavým „čarovačkám“. Rakúske semináre a kláštory nepatria v tejto oblasti kúziel k výnimkám.



Kláštor Schlierbach (c) BMLFUW/Rita Newman



Zvýrazniť treba to podstatné - touto zásadou sa riadil počas celého života zakladateľ rehole Sv. Benedikt. Vo svojich „predpisoch", Regula Benedicti, ktoré dodnes platia, vyvinul koncept správania a umiernenosti, ktorému sa podriaďuje i výživa. A tým zároveň i padol prvý štartovný výstrel súťaže o najkreatívnejšie kulinárske produkty, ktoré budú východiskom v duchu motta urobiť z núdze (t.j. nedostatku vôle dobrovoľného obmedzovania) cnosť.

Kulinárske výtvory sa orientujú na udržanie čo možno najprírodnejšej formy a typickú chuť potravín a v Rakúsku je možné zakúpiť si tieto dobroty v nejednom kláštornom obchodíku. V sortimente nechýbajú marmelády, jablčné šťavy ani mušty z kvalitnej ovocnej sorty, krehké perníčky. V ponuke sú však i čisté pálenky, po ktorých sa zaiskrí v očiach, domáci chlieb predstaveného z kláštora St. Florian, jelení salám (Hirschwurst) zo St. Lambrechtu, žitná pálenka zo seminára v Zwettli - sotva sa nájde kláštor, ktorý by sa nepýšil vlastnými a originálnymi dobrotami.

Recepty a výrobky kláštorných kuchýň a pivníc boli predmetom živého záujmu a šírili sa už celé veky. Táto skutočnosť sa dá poľahky zistiť nazretím do starých rakúskych kuchárskych kníh. Veľká časť pokrmov je akýmsi odkazom na vône a pary kláštorných kuchýň jednotlivých rádov: Františkánske rezance (Franziskanernudeln), Pohanský krupicový trhanec (Heidensterz), kapucín (Kapuziner), Kardinálske rezy (Kardinalsschnitten), Karmelitánska torta (Karmelitertorte), Hriešnikova polievka (Ketzersuppe), Martinská pečená hus (Martinigansl), Polievka od Minoritov (Minoritensuppe), Prelátove žemle (Prälaten-Semmeln) alebo Vianočná pletenka (známa Weihnachtsstolle).

Kláštorná kuchyňa = prirodzene i pôstna kuchyňa - je zvratom, ktorý sa ideálne snúbi s myšlienkou v súčasnosti prekvitajúceho spojenia wellnessu a pôžitku z jedla. Chuti „martinskej" husi ako poslednej povolenej dobroty pred šesťtýždňovým adventným pôstom, vylepšenej kláštornými finesami - priam konkurujú i vylepšené pôstne jedlá. Stredovekí mnísi vedeli ako zosúladiť rafinované kuchárske umenie s prísnymi predpismi svojej rehole a ako si neodoprieť pôžitok z chutného jedla ani počas pôstu. Nie nadarmo sa vraví: jedlo udržiava telo i dušu pohromade.



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Reklama    

Viete že...

Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:

Priezvisko:


Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «




Kalendár udalostí

« November 2025
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
December 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   1110090807060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Admont Dolné Rakúsko Eistraum Radstadt Rehragout in Ribiselrahm Salzburg Schloss Hof Srnčie ragú Tulln Viedeň dovolenka recept tip na výlet trh valentín Štajersko