V tejto časti Rakúska sa ešte stále lyžuje, slnko je po celý deň a je tu úchvatný panoramatický výhľad ďaleko za Kitzbühelské Alpy. Čítajte viac ...
zverejnené 06.02.2023
Závin s červenou kapustou - Rotkrautstrudel
Červená kapusta je trvanlivá, zdravá, bohatá na vitamíny a živiny, diétna a pritom chuťovo lahodná. Vedeli ste, že má viac vitamínu C než biela kapusta? To všetko sa teraz v zimných mesiacoch hodí, že? Štrúdľa s kapustou je super aj ako jedlo na výlety, ale aj ako pohostenie. Čítajte viac ...
zverejnené 10.12.2021
Mozartova bábovka
Mozartova bábovka (Mozart Gugelhupf) patrí ku klasike v rakúskej kuchyni. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám táto bábovka určite podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 19.11.2021
K Vianociam patrí domáci vaječný likér
Okrem vareného vína alebo punča patrí k Vianociam aj vaječný likér. Ten vlastný chutí najlepšie. Môžete si ho vyskúšať pripraviť i doma, naplniť do ozdobných fliaš a venovať ho napríklad ako originálny darček. Tento recept je zo Salzburgerlandu. Čítajte viac ...
zverejnené 04.10.2021
Päť lesných rastlín pre naše pľúca
Aký užitok majú naše pľúca z liečivých látok z lesa? Pľúca nás zásobujú kyslíkom. Dospelý človek sa nadýchne približne pätnásťkrát za minútu, to je 21.600-krát za deň a 7.884.000-krát za rok. Okrem životne dôležitého zásobovania kyslíkom majú pľúca aj ešte celkom odlišnú funkciu. Čítajte viac ...
zverejnené 17.01.2021
Tirolské polievky
"Kto je polievky, má pekné guľaté kolená," hovorí jedno trochu svojrázne tirolské príslovie. Pravdepodobne odkazuje na skutočnosť, že v Tirolsku boli polievky od nepamäti až do obdobia pred niekoľkými desaťročiami základným pokrmom. Nie predjedlom, ako v súčasnosti, ale hlavným chodom. Čítajte viac ...
zverejnené 13.12.2020
Cisárska bábovka - Kaisergugelhupf
Bábovka patrí ku klasike v rakúskej kuchyni. S týmto jednoduchým a rýchlym receptom sa vám cisárska bábovka určite podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 10.12.2020
Kokosky - Kokosbusserl alebo Kokosmakronen
Kokosky sa v Rakúsku nazývajú Kosbusserl. Tieto ľahké cukrovinky sú v Rakúsku obľúbenou pochúťkou, najmä na Vianoce. Nielen na Vianoce stoja ľahučké kokosky za hriech. Čítajte viac ...
zverejnené 28.10.2020
Štajerské pečené kura - Steirisches Backhendl
Výborný obed len za 45 minút? Upečte si lahodné kura, prílohu už necháme na vás. Čítajte viac ...
zverejnené 02.10.2020
Jablková štrúdľa
S týmto receptom sa vám podarí jablková štrúdľa, ktorá bude chutiť rovnako výborne ako originál z Rakúska. Tajomstvo jeho náplne? Jablká, hrozienka, oriešková strúhanka a škorica. Čítajte viac ...
Aká by bola návšteva Východného Tirolska bez ochutnania miestnej kuchyne. Prinášame vám recept, ako si doma pripraviť tradičné východotirolské Schlipfkrapfen, taštičky plnené zemiakovou zmesou. Čítajte viac ...
zverejnené 25.11.2019
Waldviertelské makové makrónky - tip na vianočné pečivo
Recept Andreasa Müssauera z prevádzky Café – Konditorei – Bäckerei Müssauer a čokoládovne "Thayataler Schokoladen Manufaktur", Waidhofen/Thaya. Čítajte viac ...
zverejnené 02.04.2019
Hovädzia špička - Tafelspitz
Hovädzia špička – po nemecky „Tafelspitz“ – je známe rakúske jedlo z hovädzieho mäsa. Ide o časť hovädzieho zadného, ktoré sa varí v mäsovom vývare a podáva sa s pažítkovou omáčkou, jablkovým chrenom a zemiakmi. Čítajte viac ...
Ak niečo nesmie chýbať počas adventu na prestretom stole, potom je to určite sladký Kletzenbrot s kúskami sušeného domáceho aj exotického ovocia a orechmi. Po prvýkrát si z neho odkroja ráno na Štedrý deň. Čítajte viac ...
zverejnené 06.09.2018
Pečené štajerské kurča v bylinkovej omáčke
Dobrých receptov nie je nikdy dosť, a preto sa známy rakúsky šéfkuchár, ktorý má svoju vlastnú televíznu show o varení v nemeckej televízii, sa podelil o svoj obľúbený recept na pečené kurča. Čítajte viac ...
zverejnené 05.09.2018
Jablkový závin od Johanna Lafera
Sezóna jabĺk je tu opäť a známy rakúsky šéfkuchár, ktorý má svoju vlastnú televíznu show o varení v nemeckej televízii, sa podelil o svoj obľúbený recept na jablkovú štrúdľu. Čítajte viac ...
zverejnené 05.04.2018
Jedli ste už tirolský gröstl?
Tirolský Gröstl je tradičné rakúske jedlo na panvici, ktoré je obvykle vyrobené z varených zemiakov a nakrájaných kúskov hovädzieho alebo bravčového mäsa. Čítajte viac ...
zverejnené 13.12.2017
Kokosové pusinky
Nielen na Vianoce stoja tieto ľahučké koláčiky za hriech a v Rakúsku sú mimoriadne obľúbené. Čítajte viac ...
zverejnené 21.10.2017
Recept: viedenský tafelspitz
S týmto receptom sa vám tafelspitz určite podarí a bude chutiť ako viedenský originál. Základom je kvalitné hovädzie mäso, ktoré nakrájate na plátky naprieč vláknom a ako príloha opražené varené zemiaky a pažítková omáčka. Čítajte viac ...
zverejnené 11.10.2017
Juhotirolská vínová polievka
Táto polievka chutí naozaj super. Podľa tohto jednoduchého receptu sa vám iste podarí. Čítajte viac ...
zverejnené 09.08.2017
Mrazený dezert s bazovým sirupom a marinovanými broskyňami
V letných horúčavách príde vhod recept na osviežujúcu mrazenú pochúťku. Čítajte viac ...
zverejnené 06.05.2017
Región pôžitkov Gailtal
Kto cestuje údolím Gailtal za pôžitkami, nesmie určite obísť reštauráciu Sissy Sonnleitnerovej v obci Kötschach-Mauthen. Sissy je kuchárka ako z obrázkovej knihy, stelesňuje úžasnú kombináciu činorodosti a humoru ozdobenú štipkou materinskej lásky. Čítajte viac ...
zverejnené 15.04.2017
Východotirolská kuchyňa - pesto z všelieku
Pesto z všelieku podľa Michaela Karla (šéfkuchára Gradonna****s Mountain Resort) Čítajte viac ...
zverejnené 16.12.2016
Linecké koláčiky
Linecké koláčiky sú azda jedným z najznámejších a najtradičnejších vianočných koláčikov v Rakúsku. Prinášame vám recept, ako ich robia. Čítajte viac ...
zverejnené 14.12.2016
Varené víno na zimné obdobie
Varené víno je jedným z najobľúbenejších zimných nápojov v Rakúsku. Vôňa červeného vína okoreneného klinčekmi a škoricou navodí správnu zimnú náladu a postará sa o príjemné teplo. Čítajte viac ...
zverejnené 11.04.2016
Juhotirolské „Schlutzkrapfen“
Niektoré veci jednoducho patria dokopy. Tak si napríklad nevieme predstaviť Švajčiarsko bez „Rösti“, Taliansko bez pizze a Južné Tirolsko bez „Schlutzkrapfen“. Čítajte viac ...
V tento predvianočný čas vám prinášame overený štajerský recept na perníky. Čítajte viac ...
zverejnené 31.10.2015
Vanilkové rohlíčky
Podľa čoho sa vie, že sa blížia Vianoce? No predsa, podľa vône! Keď sa začne v celej zemi šíriť lákavá vôňa vanilky, škorice, pražených mandlí a orieškov, je isté, že nastal čas usilovného pečenia vianočných cukroviniek. Čítajte viac ...
zverejnené 27.07.2015
Kuchynská klasika z kukuričnej kaše
Kukuričná kaša sa pôvodne považovala za „pokrm chudobných“, neskôr sa ale vypracovala na oceňovanú klasiku vorarlberskej kuchyne. Čítajte viac ...
zverejnené 07.07.2015
Krémová polievka z hruškového muštu - Mostviertler Mostsuppe
Polievka s miestnym muštom (väčšinou) zo šťavnatých hrušiek a jabĺk. Čítajte viac ...
zverejnené 13.06.2015
Štajerské plnené buchty
Ak ste dostali chuť na sladké, pripravte si výborné plnené buchty podľa nasledujúceho receptu. Čítajte viac ...
zverejnené 09.06.2015
Špargľa s petržlenovými zemiakmi a holandskou omáčkou
Pri príprave špargle je najťažšie uchovať jej delikátnu chuť.
V Dolnom Rakúsku sa pestuje špargľa výbornej kvality. Počas jej sezóny ju nájdete na jedálnom lístku väčšiny reštaurácií. Podáva sa ako predjedlo, alebo sa z nej môžu vyrábať dezerty, prípadne si ju môžete objednať aj ako hlavný chod. Zvyčajne sa podáva so strúhankou alebo holandskou majonézou. Čítajte viac ...
zverejnené 30.03.2015
Zillertalské taštičky - dávka energie s tradíciou
Dedinské slávnosti v tirolskom Zillertale sú známe svojou prívetivou atmosférou a miestnymi špecialitami. Jedna takáto dobrota nesmie chýbať na žiadnej slávnosti: Zillertalské taštičky. Čítajte viac ...
zverejnené 24.01.2015
Fašiangové šišky (Faschingskrapfen)
Vznik šišky je opradený mnohými legendami. Viedenčania prisahajú, že toto chutné pečivo vymyslela pekárka Cäcilie Krapf, Mandoletti, ktorá v roku 1690 vo svojom obchodíku pri bráne Peilertor vyrobila „Cilikugeln“, známe po celej Viedni, a počas fašiangov ich plnila zaváraninou. Čítajte viac ...
zverejnené 30.11.2014
Srnčie ragú na ríbezľovej smotane (Rehragout in Ribiselrahm)