2014-09-25
Kde bolo tam bolo, žil okolo roku 1990 jeden cukrársky majster, ktorému sa zdali známe čokoládové kreácie príliš nudné. Utiahol sa teda po otváracích hodinách svojho obchodu do dielne vo svojom závode v meste Graz a začal experimentovať...
Josef Zotter experimentoval s ručne vyrábanými čokoládami a s dovtedy nevídanými kombináciami chutí. Po spojení tekvicové semiačka/marcipán prišlo konope/mocca a krátko nato aj vlastná výrobňa čokolády, z ktorej medzičasom vytvoril čokoládový výskumník a chuťový umelec Josef Zotter impérium pôžitku.
Keďže sa v Zotterových kreáciach skrýva okrem inšpirácie a experimentátorského ducha aj jedna veľmi náročná podmienka - bio a fair trade - ktorá sa nekompromisne dodržiava rovnako ako v európskom meradle ojedinelá filozofia bean to bar (od kakaového bôbu po tabuľku čokolády). Výroba sa v čokoládovni začína od primárnej suroviny - kakaového bôbu!
Výsledkom je vo viacerých ohľadoch vynikajúca a pestrá produktová paleta, ktorú kongeniálne graficky dotvárajú diela spriateleného umelca Andreasa H. Gratzeho. Dostali ste chuť na ručne vyrábanú čokoládu s príchuťou arašidov a kečupu? U Josefa Zottera nie je nič nemožné! Ríšu čokoládových kreácií si môžete prezrieť počas troch rôznych druhov prehliadok, na ktoré sa je lepšie dohodnúť vopred. Svoju čokoládovú továreň má však už v Štahersku - v obci Riegersburg. Prehliadka spojená s ochutnávkami a vstupom do ZOO nie je zadarmo: Vstupné: deti do 5 rokov zdarma deti od 6 do 10 rokov 8,90 € mládež od 11 do 17 rokov 11,90 € dospelí (od 18 rokov) 14,90 €
Túto nedeľu však nemusíte, pretože v čokoládovni pripravili Deň otvorených dverí, na ktorý ste srdečne pozvaní od 9:00 do 18:00 hod.
Hodiny uplynú, ani nezistíte ako - ochutnávky úžasných čokoládových produktov, zvieratká, množstvo atrakcií pre deti, občerstvenie... a vy sa budete chvieť vrátiť znova a znova.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.