Športové svahy vedľa miernych zjazdoviek, tréningové plochy a najlepšie vybavenie pre deti. Hohe Salve (1.829 m) je ideálnym vstupným bodom do lyžiarskeho strediska SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental s 288 kilometrami vynikajúcich zjazdoviek a 90 modernými vlekmi a lanovkami. Zároveň je to hora, ktorá spája rekreačné oblasti Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Wörgl, Angath, Angerberg, Mariastein a Kirchbichl.
Ak cestujete vlakom, jednoducho vystúpte priamo na stanici Hopfgarten-Berglift a vyvezte sa lanovkou Salvenbahn do horského raja zimných športov. Najkrajšiu panorámu ponúka "Umadum Stubn", ktorý sa otáča okolo svojej osi, zatiaľ čo si hostia pochutnávajú na Kaiserschmarrne, čiže tradičnom rakúskom cisárskom trhanci. Potom sa môžete vydať k Salvenkirchlein, stojí hneď vedľa hornej reštaurácie a je najvyššie položeným pútnickým kostolom v Rakúsku. Zatiaľ čo bežkári nájdu výborné podmienky v okolí Angerbergu a Mariasteinu, milovníci zimnej turistiky a skialpinizmu si užijú Kelchsau, odľahlé bočné údolie v Kitzbühelských Alpách.
Náš tip: Večer plný tradícií - návšteva mliečnej farmy Kulinárske špeciality, tradičná hudba a tá najlepšia spoločnosť: kto chce zažiť tirolské zvyky s veľkou dávkou autenticity, bude mať príležitosť v regióne Hohe Salve každý štvrtok až do 6. apríla.
V malebnej dedinke Itter uprostred malebných Kitzbühelských Álp otvára svoje brány pre verejnosť Milchbauernhof rodiny Fuchsovcov - mimochodom, najmenšia mliečna farma v obci. Pozýva malých i veľkých na príjemný večer, spolu s farmárom Stefanom si účastníci pripravia "Rahmmuas". Farmári ho radi dávali na stôl, pretože chceli uživiť celú rozvetvenú rodinu. Ale aj dnes je muas obľúbeným jedlom. Suroviny sú zvyčajne ľahko dostupné v každej domácnosti a je to lacné jedlo, ktoré je stále veľmi výživné. Dáva sa pečivo s brusnicovým džemom, na ktorom si na salašoch v alpskom regióne pochutnávajú už po stáročia. Medzitým hostiteľ rozpráva o svojich alpských pasienkoch a poľnohospodárstve.
Recept na muas: ¾ litra mlieka cca 12 dag špaldovej múky Trochu soli a masla PRÍPRAVA: Mlieko sa osolí a zohreje na panvici, najlepšie na liatinovej. Pridá sa prosiata múka, premieša a pomaly privedie spolu s mliekom do varu. Varíme asi 15 minút, malo by to na dne panvice trochu prihorieť, aby sa vytvorila kôrka. V dialekte ide o takzvaný "Brintsch". Na záver hotové Muas natrieme trochou masla a necháme roztopiť. Mimochodom, muas sa tradične podáva na panvici. Panvica je umiestnená v strede stola, každý dostane lyžicu a jedáva priamo z panvice. Spoločné jedenie z panvice bývalo bežnou praxou.
Kto chce, môže navštíviť tirolský sivý dobytok, ktorý je mimoriadne vzácny a ohrozený.
Večer sa príjemne ukončí pri relaxačných tónoch harmoniky. Prehliadka sa začína o 19:00 hod., trvá približne dve hodiny. - Registrácia je potrebná do 17:00 hod. deň vopred online alebo v informačných kanceláriách v regióne. - Poplatok je 10 eur na osobu. - Miesto stretnutia: Waldhofweg 5, 6305 Itter (možnosť parkovania)
Autor: gd Zdroj: Hohe Salve Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.