Otestovali sme Landgut Moserhof - vryje sa vám do srdca
2024-02-29
Ak chcete zažiť skvelú zimnú dovolenku, mať zabezpečené súkromie, vlastné wellness a skvelé zázemie, potom si vyberte chalet, nie hotel. Tri noci sme strávili v komplexe Landgut Moserhof, ktorý sa nachádza v Penku v Národnom parku Vysoké Taury a zažili sme pocit ako gurmánsky kritik Anton Ego v animovanej rozprávke Ratatouille.
Vyrazili sme z Bratislavy a o takmer päť hodín jazdy autom sme prišli do Moserhofu, kde nás okamžite očarila príroda a útulná architektúra chaletov. Je tu mikrokozmos sám o sebe: rieka, rybník, les, zvieratá a ľudia sa stretávajú na 400 hektároch otvoreného priestoru, v obkolesení impozantnými trojtisícovými vrcholmi pohoria Hohe Tauern. Prišli sme sem v čase, keď sa ešte len pripravovali na sezónu 2024.
Kúsok od hlavnej cesty je veľké parkovisko pre hostí, tu sme zaparkovali. Prišli sme o čosi skôr ako sme boli dohodnutí, čas sme si preto skrátili prezeraním areálu. Po ľavej strane od domu, kde je recepcia a reštaurácia pre ubytovaných (na poschodí bývajú majitelia), je hospodársky dvor so zvieratami. Lamy, alpaky, kozy, ovce, mačky, kone,... Samozrejme, nežijú v jednej stajni, všetky majú svoj priestor - zároveň kontaktný pre ľudí, ale aj osobný pre seba. Vidno, že sú zvyknuté na ľudí, pretože hneď ako sme prišli k ohradám, prišli za nami. Nakukli sme aj do jazdeckej stajne a stodoly na hranie. Ako nám neskôr povedali, hosť sem môže prísť na dovolenku aj so svojím koňom, poníkom, či psom alebo mačkou - všetky zvieratá sú vítané a bude tu aj o ne postarané.
Miesto s históriou O chvíľku prišla pani majiteľka a už po pár sekundách sme cítili, ako veľmi majú radi tento región, prírodu, ako si vážia všetko, čo sa tu dopestuje, chová,... Pomaly ideme pomedzi chaletovú osadu, ktorá je napravo od parkoviska a dozvedáme sa históriu tohto miesta. Žije tu už trinásta generácia rodiny Hartweger, čo je viac ako 800 rokov. Od roku 1950 prenajímali izby v 800-ročnej vidieckej usadlosti, no tá pred 10 rokmi vyhorela. Museli začať úplne odznova, pretože chceli pokračovať a vytvoriť miesto oddychu pre celú rodinu. Premysleli si koncepciu tak, aby zaujala aj ich, ak by boli svojimi hosťami. Gerhild ukazuje s hrdosťou na okolité lesy, ktoré im patria - tu chodia na výlety, odtiaľ získavajú drevo pre svoje potreby, zberajú lesné plody a majú vlastný poľovný revír s veľa druhmi zveri. Jej manžel bráva záujemcov na pozorovanie divej zveri alebo aj na poľovačku.
Luxusné a útulné chalety Manželia sa rozhodli, že postavia chalety a sami si ich aj navrhli. Dnes Landgut Moserhof tvorí 15 chaletov. Pozn.: Aký je rozdiel medzi chatou a chaletom? "Šalet" je typ budovy typický pre alpský región, je vyrobený z dreva, s ťažkou, mierne sa zvažujúcou strechou, s bohatým zázemím a dôrazom na súkromie ubytovaných.
Chalety sú z ekologických stavebných materiálov ako drevo, ľan, konope, sklo, kameň a hlina. Stavby vraj nie sú rovnaké, líšia sa vybavením, veľkosťou (90 - 150 m2) a koncepciou. Všetky majú v interiéri drevené prvky a štýlový nábytok, kuchyňu, balkón, elegantnú kúpeľňu so županmi a obývaciu izbu s posedením, tri spálne, dve sociálne zariadenia. Súčasťou niektorých chaletov je sauna a vírivka. Hoci sú teda chalety "na jednej ulici", stále máte súkromie.
Gerhild otvára dvere na poslednom chalete. Ovanie nás teplo, vôňa dreva a byliniek - vstúpili sme do wellnessu so saunou, kúpeľmi a masážami. ktorý je spoločný pre všetkých hostí. K dispozícii je celý rad liečivých procedúr.
Vedľa wellness domu stojí malá, rodinná kaplnka, ktorú takisto postavili manželia. Po odomknutí vchádzame dnu, vpredu je malý oltár, obdivujeme drevené lavice na sedenie, farebné vitrážové okná,... Naozaj veľmi pekné. Miesto je stvorené na svadbu: v kaplnke alebo na móle pri jazierku obrad, v reštaurácii hostina a zábava, pozvaní svadobní hostia prespia v chaletoch.
Spolu kráčame ešte k hlavnej budove, aby sme si pozreli reštauráciu, bar, recepciu. Tak ako v chaletoch, aj tu vidíme krásne prepojenie drevenej architektúry a minulosti s modernými prvkami, s veľkými oknami. Nedalo nám, spýtali sme sa, kto robil všetky tie stoly, stolíky, vešiaky, misky, ozdoby, drevené detaily, pretože sú na mieru a vyzerajú výnimočne. Gerhild pyšne hovorí, že to je hobby jej manžela. Ukázala nám rukou na budovu za mostom - tam je dielňa, kde vznikajú všetky diela z dreva. Reštauračná kuchyňa má väčšinu surovín z farmy: ovocie, zelenina, vajcia, chlieb, ryby, bio mäso, divina. A čo chýba, to kúpia z okolitých biofariem.
Romantika, oddych, luxus Odomkli sme hlavné dvere, vstúpili do jednoposchodového chaletu a prekvapilo nás príjemné teplo. Pri vchode napravo sú vešiaky, hosťovské papuče a toaleta s umývadlom. Naľavo je spoločenská miestnosť prepojená s kompletne moderne vybavenou kuchyňou, ktorej dominuje mohutný kuchynský stôl a stoličky. Súčasťou kuchynskej linky je aj klasická pec na drevo. Oproti nej je elegantná starožitná skriňa, plná spoločenských hier a kníh.
Vychádzame z kuchyne, na prízemí sa nachádza hlavná (veľká) kúpeľna s vaňou, sprchovým kútom, dvomi umývadlami, vybavená ako v hoteli uterákmi, sprchovým gelom, mydlom, fénom,... V jej susedstve je veľká spálňa s manželskou postelou.
Po drevených schodoch ideme na poschodie, kde sú ďalšie dve spálne s manželskými posteľami, jedna má aj detskú postieľku. Obe izby sú s balkónom. Medzi izbami je kúpeľna so sprchovým kútom a toaletou. Je menšia ako tá na prízemí.
Štýlovo zariadený chalet má asi 120 m2, všade je drevená vykurovaná podlaha (výnimku tvorí kuchynská časť s dlažbou), samozrejme v izbách sú aj radiátory, lebo zimy tu bývajú tuhé. Boli sme tu koncom januára, teploty v noci boli síce mínusové, no sneh tu v doline roztopilo slnko a plusové denné teploty (rovnako ako aj u nás v tom čase na Slovensku). Ubytovali sme sa v izbe, z ktorej sme mali výhľad na rieku Möll, les a zamrznuté jazero s mólom. Izba je veľká, je tu aj sedenie, kde sa dá takisto pohotovostne príjemne vyspať. Všetok nábytok je vyrobil na mieru majiteľ, Heinz Hartweger. Keď sme skončili so skúmaním interiéru, vyšli sme von. Vedľa chaletu je decentne ukrytá vírivka. Veľmi sme sa tešili, že si ju po večeri napustíme a budeme sa pozerať na hviezdy. Nočná obloha je tu plná hviezd, žiadny svetelný smog ako u nás v meste. Výhľad na trojtisícové vrcholy, ktoré odrážali mesačný svit, súhvezdia a aj blikanie lietadiel na nočnej oblohe patria k najsilnejším zážitkom.
Popri vírivke schádzame po schodoch nadol, do sauny. Veľké panoramatické okno s výhľadom na rieku a les je aj v relaxačnej miestnosti, aj priamo v saune, ktorá je samoobslužná. Na streche sauny je terasa, kde sa super relaxuje na hojdačke a na pohodlných ležadlách aj teraz v zimnom období - vyskúšali sme.
Prvá večera Na večeru sme prišli do reštaurácie, kde sme už mali prestretý stôl. Steny boli vyzdobené poľovníckymi trofejami. Štvorchodová večera s predjedlom, polievkou, hlavným chodom a dezertom, všetko pripravené nielen oku lahodiace, ale najmä neskutočne chutne. Ako predjedlo sme mali guacamole s čerstvou zeleninou a domácim chlebom, pokračovali sme polievkou, ktorej základ tvoril hovädzí vývar. Hlavným chodom bol hovädzí steak so zeleninou a zemiakovými plackami. Sladkou bodkou na záver bol našľahaný čokoládový dezert.
Raňajky Raňajky sú buď "klasické" v reštaurácii formou bufetu, alebo si ich môžete nechať doručiť do chaletu. Uprednostnili sme raňajky v papučiach, tak nás každé ráno čakali pri dverách v košíku rôzne druhy čerstvého pečiva, cereálie, domáce maslo, domáce mlieko, domáce vajcia, zelenina, ovocie, raňajková káva v konvici, rôzne druhy domácich syrov, domáce biele a ovocné jogurty, salámy, šunky, domáce marmelády, med, džús,... Fantastické čerstvé, chutné, no bolo toho priveľa pre nás dvoch. To, čo sme nezjedli, odložili sme do chladničky.
Garantovaná lyžovačka na Mölltaler Gletscher Po takých výdatných raňajkách sme sa išli lyžovať do neďalekého lyžiarskeho strediska Mölltaler Gletscher. Hoci tu v údolí nebolo ani chýru po snehu (aj u nás na Slovensku to bolo tentokrát slabšie), istotu snehu za každých podmienok garantuje neďaleký ľadovec. Autom sme tam boli za cca 20 minút, zaparkovali sme na bezplatnom parkovisku a nastúpili ( v 1.222 m .n.m) do lanovky Mölltaler Gletscher Express, ktorá nás viezla takmer 4,7 km do strednej časti (2.241 m n.m.). Tam sme si požičali lyžiarsku výstroj a gondolou Eissee sa nechali vyviezť nahor (2.800 m n.n.). Kto chcel, dalo sa ešte pokračovať sedačkovou lanovkou vyššie (3.122 m n.m.), ale nám stačilo takto - zlyžovať a zasa sa vyviesť gondolou nahor. Mali sme šťastie na super počasie, modrá obloha, takmer bezvetrie - na terase panoramatickej reštaurácie Eissee boli skvelé výhľady.
Výlet do Spittal an der Drau Vrátili sme sa do Landgut Moserhof, užili si saunu v našom chalete a išli sme sa pozrieť do neďalekého mestečka Spittal an der Drau. Je presne opačným smerom ako sme išli doobeda. Aj vzdialenosť je približne rovnaká a o dvadsať minút sme už aj parkovali na platenom parkovisku v centre. Zaujala nás farebnosť domov na hlavnej ulici okresného mesta, ktoré má 15.300 obyvateľov. V 12. storočí gróf Otto II. z Ortenburgu spolu s bratom založili kostol a Spittal (hospic) na pravom brehu rieky Lieser. Hospic sa mal starať o pútnikov, ktorí putovali na juh zo Salzburgu cez priesmyk Katschberg. V roku 1533 tu bol postavený zámok Porcia. Až do roku 1918 ho vlastnil rod Porciov, ktorí ho obohatili o výzdobu, ale nenarušili pôvodnú architektúru. Na dvoch poschodiach sa nachádza múzeum ľudového umenia, ktoré patrí medzi štyri najväčšie folklórne zbierky v Rakúsku.
Chutný záver dňa Dnes sme mali dohodnutú večeru v chalete - mäsové fondue. Chceli sme vyskúšať všetko, čo ponúkajú (raňajkové koše, spoločenské večere, ale aj zážitkovú v chalete), a preto nám Gerhild priniesla fantastický hovädzí vývar s knedličkami a tácku s nakrájaným kuracím, bravčovým a hovädzím mäsom. K tomu veľkú misu so zeleninovým šalátom, čerstvý sendvič, omáčky k fondue, nápoje a samozrejme, súpravu na prípravu fondue s už predpripraveným rozhorúčeným olejom. A ešte dezert - našlahaný vanilkový krém s ovocím. Prestrela nám, všetko pripravila a my sme si už užívali večeru.
Pozn.: mäsové fondue je jednoduché na prípravu, ale zážitok je o to lepší. V kotlíku sa rozhorúči olej, kúsky (nakoreneného) mäsa sa napichnú na špeciálne vidličky a ponoria do oleja. Smažia sa dve až tri minúty, podľa druhu masa a podľa chuti.
Po výdatnej a vynikajúcej večeri sme si po celom dni oddýchli vo vonkajšej vírivke. To bol zakaždým pre nás zážitok! Byť ponorení v teplej vode, dýchať chladný horský vzduch a pozorovať hviezdy na nebi. Krása!
Rieka Möll Ráno sme sa zobudili opäť do slnečného dňa, škoda ležať dlhšie v posteli. Išli sme sa pozrieť bližšie k rieke, pri ktorej sú postavené chalety. Je to rieka Möll, podľa nej sa volá údolie, aj ľadovec Mölltaler. Voda má krásnu tyrkysovú farbu, majitelia v tejto časti využili kúsok rieky, kde vznikol akýsi záliv, kde sa zrejme v lete dá super osviežiť.
Prechádzame sa po brehu, voda hučí (to je ako z českej hymny), hlina je veľmi zvláštna, taká béžová a sypká ako piesok. Zbadáme búdku, zvedavo sa priblížime, je v nej ukrytá lavička, z ktorej sa dá pohodlne opekať. V zime asi prinesené špekačky a v lete asi ryby, ktoré tu žijú. Na rybárčenie treba platný lístok, potom počas rybárskej sezóny od mája do novembra môžete uloviť pstruhy, sivone, lipene, liene, nosále a raritou je hlavátka. Loviť ryby je možné aj v okolitých jazerách, tam žijú lososy, jazerné pstruhy, šťuky, zubáče, liene, kapry,... To nám prezradili domáci. Hneď blízko je menšie jazero, prírodný bazén, voda v ňom je zamrznutá, no ľad nie je dosť pevný, aby sme sa mohli korčuľovať. Rannú obhliadku sme prerušili, lebo nás už čakali raňajky v košíku pri dverách.
Korčuľovanie na jazere Weissensee Dnes sme mali naplánovaný výlet k jazeru Weissensee, chceli sme vidieť najväčšie podujatie ľadových športov na svete s viac ako 5.000 účastníkmi "Alternativen 11-Städte-Tour". Zjednodušene povedané - išlo o korčuliarske preteky na 50, 100 a 200 kilometrov. Víťazi týchto profesionálnych pretekov sú v Holandsku oslavovaní ako národní hrdinovia. Vznikol tu aj rekord, keď víťaz dal 200 km za 5 hodín 11 minút a 1 sekundu (v r. 2000). O akcii sme písali na tomto linku. Autom sme tu boli za 45 minút, zaparkovali sme na platenom parkovisku, vzali si korčule a prišli k jazeru. I keď sme mali spočiatku obavy kvôli pevnosti a hrúbke ľadu, strach z nás opadol veľmi rýchlo. Po prvé preto, lebo sa už súťažilo a asi by nepustili súťažiacich na ľad, ak by nebol pevný; po druhé preto, lebo ich na ľade sprevádzali autá (ako na Tour de France). A navyše, po okrajoch zamrznutého jazera jazdilo kontrolné auto, tzv. Eismeister, aby organizátori garantovali bezpečnosť.
Trate pre rýchlokorčuliarov boli na jazere špirálovito rozdelené, preto sme videli na tejto obrovskej ploche súčasne pretekať rôzne družstvá, rôzne typy súťaží. Bol to fantastický zážitok vidieť rýchlokorčuliarov pretekať - Holanďanov sme rozpoznali spomedzi súťažiacich na prvý pohľad. Muži aj ženy všetkých vekových kategórií majú veľmi vysoké a chudé postavy, no zjavne sú v tomto športe doma, lebo iné národy sa im pozerali už len na chrbáty pri korčuľovaní. So záujmom sme pozorovali, aký typ korčulí mali - topánka ako na bežkovanie, nožík si pripli až keď vstúpili na ľadovú plochu. Súťažili celé rodiny - od tínedžerov po seniorov a niektorí dosiahli rýchlosť viac ako 60 km/h. Diváci fandili popri trati a takí ako my, si krátili čas korčuľovaním (Holanďania aj bicyklovaním) na najkrajnejšej dráhe - na tento účel vymedzenej časti jazera. K dispozícii boli aj bufety, toalety,... Vstup bol pre všetkých počas akcie zadarmo.
Záverečná večera Nádherný deň bol rýchlo za nami, v Landgut Moserhof sme išli na rozlúčkovú večeru, opäť štvorchodovú a opäť viac ako vynikajúcu. Sem by mal zavítať michelinsky inšpektor - domáce ingrediencie, fantastické chute, ukážkové servírovanie. Začínali sme s predjedlom, nasledovala Frittatensuppe (silný hovädzí vývar s palacinkovými zvitkami), fantastický divinový guláš s haluškami a ako dezert tvarhové guľky plnené čokoládovorieškovým krémom s vanilkovou zmrzlinou, preliate praženým maslom a posypané mandľami. Majitelia sa zaujímali o naše výlety, pocity z pobytu, dokonca sa pýtali, či nám pripravia na zajtra okrem raňajok aj balíček na cestu domov.
Luxus-Chalet Moseralm Všetko má svoj koniec, na ďalší deň sme sa po výdatných raňajkách pobalili, dali veci do kufra auta. Čakal nás úplne posledný bod programu, išli sme sa pozrieť na najnovší chalet, ktorý je na druhej strane rieky Möll. V sprievode Helene Hartweger, dcéry Gerhildy a Heinza, sme sa autom po spevnenej ceste do kopca dostali k Luxus-Chalet Moseralm (150 m² pre 1 - 6 osôb). Odľahlá poloha uprostred poľovnej oblasti Moseralpe vo výške 1.600 m poskytuje absolútne súkromie. Chalet má samostatné wellness centrum so saunou, má tri spálne, 2 kúpeľne, veľkú kuchyňu s kachľovou pecou, TV a s jedálňou, vlastné kúpacie jazierko, 5-hviezdičkové zariadenie, panoramatický výhľad na trojtisícové vrcholy a internet.
Priamo pri chalete sú kryté parkovacie miesta, dokonca s možnosťou nabíjať si e-auto. Chalet je postavený, rovnako ako tie v údolí, z ekologických stavebných materiálov - čo je dobrá správa pre alergikov a aj to, že platí zákaz fajčenia v interiéri. Tento chalet je úplne ukrytý. Ten, kto sem príde, má absolútne súkromie. Vďaka veľkým oknám sú tu krásne výhľady a vďaka umiestneniu nikto cudzí zvonku nemá šancu nazerať dnu.
Záver Nádherní ľudia, fantastické ubytovanie, krásna príroda, milión možností na aktívnu dovolenku, fantastické jedlo. Hosť má vybavenie, ktoré ponúka 4-hviezdičkový hotel, od izbovej služby až po jedlo v dovolenkovom dome, ak chce. Ak prejavíte záujem, spoznať krajinu a okolie, zainteresovane, majitelia vám s láskou a nadšením odovzdajú všetky informácie. Partia priateľov, kolegov, poľovníkov, rybárov, početná rodina, svadobní hostia, skupina lyžiarov alebo nadšenci jazdenia na koni – chalety sú pre každého, kto si chce užiť dovolenku v horách v súkromí ďaleko od hotelov a zástupov ľudí. Tu si oddýchnete od každodenného života a stresu, zaručene nájdete pokoj a nedotknutú prírodu. Tam, kde sa o vás starajú majitelia, ktorí si celý komplex navrhli, postavili a starajú sa oň aktívne, potom cítite človečinu. V komerčných sieťach hotelov zvyčajne toto chýba. Jednoducho, pobyt tu je nezabudnuteľný a chytí vás za srdce. Tak ako aj nás.
Autor: Marian Illéš, Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.