2015-03-30
Dedinské slávnosti v tirolskom Zillertale sú známe svojou prívetivou atmosférou a miestnymi špecialitami. Jedna takáto dobrota nesmie chýbať na žiadnej slávnosti: Zillertalské taštičky.
Obľúbená pochúťka tunajších obyvateľov dodá energiu a poteší mlsný jazýček. Na tieto taštičky si v každej reštaurácii (a samozrejme aj doma) vyrábajú vlastné cesto zo žitnej múky, vlažnej vody a soli, cesto tenko vyváľajú, a potom z neho vykrajujú kolieska. Kolieska naplnia hmotou zo zemiakov, pažítky a výrazného zillertalského šedého syra a tvarujú ich do pekných taštičiek. Pečením na masle potom vzniknú krásne gulaté zillertalské špeciality.
Potrebujeme: 180 g žitnej múky 180 g pšeničnej múky 1/4 l vody, soľ, 1 vajce, rozpustené maslo Náplň: 150 g tvarohu 80 g plesňový syr (napr. Niva) 250 g zemiakov 40 g másla ½ cibule soľ pažítka alebo petržlen
Príprava: Cesto z múky, vody, soli a vajce zamiesime do polomäkka. Necháme 20 minút odpočinúť. Potom spravíme z cesta valec, ktorý nakrájame na asi centimetrové placky, ktoré ešte do tenka rozváľame. Lyžicou na každú položíme náplň a preložíme taštičky v tvare polmesiaca. Okraje pevne spojíme a opečieme v rozpustenom masle z oboch strán. Náplň: S uvareným rozmačkaným zemiakom zmiešame tvaroh, plesňový syr, cibuľu osmaženú na masle, pažítku a soľ. Dobrú chuť!
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.