2016-10-03
Vo Viedni sa uplynulý týždeň stretla elita reštauračného sveta - vyhlasovali sa výsledky najlepších šéfkuchárov Gault&Millau Österreich 2017.
(c) Austria.sk
Tirolský šéfkuchár Simon Taxacher sa už štvrtýkrát po sebe stal najlepším z najlepších z najvyšším bodovým ohodnotením 4 kuchárskymi čiapkami tzv. Hauben a 19 bodmi (!). To znamená, že jeho reštaurácia potvrdila výnimočné postavenie v rámci kulinárstva v celej krajine. Ocenenie okrem Simona Taxachera (Restaurant Rosen Garden| Kirchberg) získali aj Gebrüder Obauer (Restaurant Obauer| Werfen), Heinz Reitbauer (Steirereck im Stadtpark| Wien) a Silvio Nickol (Palais Coburg| Wien). Všetci boli ocenení 4 kuchárskymi čiapkami tzv. Hauben.
„Gault&Millau je už viac ako štyri desaťročia kulinárskym kompasom a sprievodcom špičkovej gastronómie v krajine. Už po štvrtýkrát som získal najvyššie ocenenie, čo je pre mňa a môj tím veľkým uznaním našej práce až za hranicami Rakúska," hovorí Simon Taxacher.
"Máme vysoko postavenú latku, získať štyri čiapky je veľkým úspechom," hovoria zástupcovia Gault&Millau. Hodnotené reštaurácie a ich šéfkuchári sú pod veľkým drobnohľadom a sú neustále podrobovaní skúškam a prísnym kontrolám. "Vôbec to nie je náhoda, že Simon aj tento rok obhájil svoje prvenstvo. Každý rok suverénne svojim individualizmom valcuje súperov a ako sa hovorí "No risk no fun" - toto pre neho neplatí. Jeho jedlá sú zábavné až do posledného zakusnutia. Dôležité je, že používa lokálne suroviny vo svetovom kontexte."
(c) Lukas Kirchgasser
Simon Taxacher (39)- cesta za úspechom: Simon vyštudoval Hotelovú školu v Innsbrucku, potom pracoval v Rakúsku i Nemecku popri renomovaných šéfkuchároch. V roku 2000 sa vrátil do rodného tirolského Kirchbergu, do firmy svojich rodičov Taxacher Hof. V decembri otvorili po rekonštrukcii „Genießerrestaurant Rosengarten“. Úspech na seba nenechal dlho čakať, čoskoro mal reštauráciu neustále zaplnenú. V apríli 2004 získal ocenenie Gründung der Jeunes Restaurateurs d’Europa v Rakúsku, v roku 2008 získal ďalšie vyznamenanie Asociácie rakúskych kuchárov "Najlepší kuchár roka" a ako 33-ročný získal významné ocenenie v sprievodcovi Michelin - dve hviezdy. Je to prvá a zároveň jediná reštaurácia v Tirolsku s takýmto vysokým ohodnotením. Noviny Financial Times pasovali Simona Taxachera za "zázračné dieťa", pretože v tak mladom veku získať tak vysoké ocenenie sa nepodarí takmer nikomu. S otvorením Hotel Restaurant Spa Rosengarten, ktorý nesie jeho meno, si Simon Taxacher splnil svoj detský sen. Je veľmi precízny, spokojný je, keď má nielen v kuchyni, či reštaurácii všetko nie na sto, ale aspoň stodvadsať percent. Je prísny nielen na svojich spolupracovníkov, ale i na seba. S podporou svojej rodiny a svojej životnej partnerky Sandry Kobald, žne úspech za úspechom. Pred jeho kuchárskym umením sa skláňajú aj jeho oveľa starší kolegovia. Napriek všetkým úspechom, oceneniam a všeobecnému uznaniu ostal Simon skromný a pokorný mladý muž. Svojim hosťom varí z miestnych surovín a vytvára na tanieroch umelecké diela. "Bez môjho verného a oddaného tímu by som nemohol ísť touto cestou. Každé nové ocenenie nás posúva vpred a motivuje nás. Ale stále je pre nás najdôležitejší náš hosť," hovorí Simon. Kto by čakal, že jeho najobľúbenejšie jedlo bude nejaká zložitá delikatesa, bude prekvapený. Simonovi sa najviac zavďačíte dobrým Viedenským rezňom a už spomínaným Cisárovým trhancom (Kaiserschmarrn).
Gault Millau je popri Michelinovi ďalšia vplyvná príručka, ktorá boduje šéfkuchárov na základe kritérií. Na rozdiel od sprievodcovského Michelinu sa neobmedzuje však len na zoznam, ale poskytuje aj popis. Výsledkom sú niekedy cynické a sarkastické opisy s extrémnou tvrdosťou. Gault Millau založili vo Francúzsku v roku 1969 dvaja novinári Henri Gault Millau a Christian. Každý rok uverejňujú bodové ohodnotenia, kde 20 bodov je tá najvyššia méta. Okrem bodov, prideľujú šéfkuchárom kuchárske čiapky, nazývané v Rakúsku "Hauben". Maximálny počet 20 bodov ešte nebol nikdy udelený v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Simon Taxacher patrí k absolútnej kuchárskej špičke v Rakúsku, pretože v tomto prísnom medzinárodnom ohodnotení jeho reštaurácia v roku 2016 a 2017 získala 19 (!) bodov z možných 20 a on sám je ohodnotený 4 kuchárskymi čiapkami tzv."4 Hauben". Simon Taxacher ako 33-ročný získal 2 michelinské hviezdy, jeho francúzsko-stredomorská kuchyňa je známa za hranicami krajiny.
Aj vy máte šancu ochutnať jeho umenie, stačí ak sa zastavíte v jeho reštaurácii: Restaurant Rosengarten v tirolskom Kirchbergu.
Autor: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V Rakúsku je okrem bežných pozdravov v nemčine (napr. "Guten Tag!" = "Dobrý deň!") často používaná aj fráza "Grüß Gott!" = "Pozdrav pánboh!", ktorú možno použiť počas celého dňa. Odpoveďou na tento pozdrav je taktiež "Grüß Gott!".